Καρκίνος του δέρματος: Άρχισε η δοκιμή του πρώτου εξατομικευμένου εμβολίου κατά του μελανώματος

Καρκίνος του δέρματος: Άρχισε η δοκιμή του πρώτου εξατομικευμένου εμβολίου κατά του μελανώματος

Ένα σημαντικό πείραμα άρχισε στη Βρετανία: Ο Steve Young είναι από τους πρώτους ασθενείς στους οποίους δοκιμάζεται το πρώτο εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του μελανώματος, του πλέον θανατηφόρου τύπου καρκίνου του δέρματος. Από το δέρμα του 52χρονου άντρα αφαιρέθηκε πριν από μερικούς μήνες ένας κακοήθης όγκος και τώρα οι γιατροί, χρησιμοποιώντας μηχανισμούς mRNA, επιδιώκουν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημά του να αναγνωρίζει και να εξολοθρεύει εγκαίρως τα καρκινικά κύτταρα, προκειμένου ο άντρας να μην υποτροπιάσει.

Το εμβόλιο, mRNA-4157 (V940), χρησιμοποιεί τους ίδιους μηχανισμούς με τα σύγχρονα εμβόλια κατά του COVID και στις πρώτες δοκιμές του σε ανθρώπους χορηγείται παράλληλα με το αντικαρκινικό φάρμακο πεμπρολιζουμάμπη.

Από το δέρμα του 52χρονου άντρα αφαιρέθηκε πριν από μερικούς μήνες ένας κακοήθης όγκος και τώρα οι γιατροί, χρησιμοποιώντας μηχανισμούς mRNA, επιδιώκουν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημά του να αναγνωρίζει και να εξολοθρεύει εγκαίρως τα καρκινικά κύτταρα.

Είναι εξατομικευμένο, δηλαδή σχεδιάζεται σύμφωνα με το γενετικό υλικό του όγκου που αφαιρέθηκε από έναν συγκεκριμένο ασθενή, ώστε να καθοδηγεί τον οργανισμό να παράγει πρωτεΐνες ή αντισώματα που στοχεύουν στα συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα.

Το εμβόλιο δοκιμάζεται και σε άλλες χώρες, όπως στην Αυστραλία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, αλλά οι βρετανικές δοκιμές θα διεξαχθούν σε τουλάχιστον 60-70 ασθενείς μέχρι να υπάρξει ένα σχετικά ασφαλές συμπέρασμα. Το κοινό τους; Από όλους έχει αφαιρεθεί κάποιο μελάνωμα. Σε κάποιους θα δοκιμαστεί το εμβόλιο ενώ σε άλλους ένα φάρμακο πλασίμπο.

Όπως σχολίασε σχετικά ο Young: «Οι εξετάσεις έδειξαν ότι είμαι καθαρός, αλλά υπάρχουν πάντα οι πιθανότητες να κυκλοφορούν σε κάποιο σημείο του σώματός μου καρκινικά κύτταρα που δεν έχουν εντοπιστεί. Έτσι, αντί να κάθομαι και να περιμένω ελπίζοντας ότι ο καρκίνος δεν θα επιστρέψει, αξιοποίησα αυτή την ευκαιρία να συμμετέχω στη δοκιμή».

«Οι εξετάσεις έδειξαν ότι είμαι καθαρός, αλλά υπάρχουν πάντα οι πιθανότητες να κυκλοφορούν σε κάποιο σημείο του σώματός μου καρκινικά κύτταρα που δεν έχουν εντοπιστεί. Έτσι, αντί να κάθομαι και να περιμένω ελπίζοντας ότι ο καρκίνος δεν θα επιστρέψει, αξιοποίησα αυτή την ευκαιρία να συμμετέχω στη δοκιμή».

Ο Young, που είναι μουσικός, είχε για χρόνια ένα εξόγκωμα στο κρανίο του μέχρι να διαπιστώσει ότι είναι καρκίνος. Άλλα συμπτώματα που πρέπει να οδηγήσουν στον γιατρό είναι η εμφάνιση νέων σπίλων με ανώμαλο σχήμα, η αλλαγή στο μέγεθος ή τη μορφή ενός ήδη υπάρχοντος σπίλου ή οποιαδήποτε αλλαγή σε μέχρι πρότινος φυσιολογικό δέρμα.

Όσο νωρίτερα εντοπιστεί το μελάνωμα, τόσο πιο εύκολη θα είναι η αντιμετώπισή του και περισσότερες οι πιθανότητες οριστικής ίασης.

 

Καρκίνος του δέρματος: Άρχισε η δοκιμή του πρώτου εξατομικευμένου εμβολίου κατά του μελανώματος appeared first on | Ό,τι έχει σημασία για τις γυναίκες.

Πηγή: marieclaire.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ