Γεμάτη τουρίστες η Αθήνα, έρχεται ακόμη πιο δυνατός Μάιος

Άγγιξε τα 24 δισ. ευρώ η άμεση επίπτωση του τουρισμού στην ελληνική...

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Αρκεί μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας για να γίνει αντιληπτή η μεγάλη παρουσία ξένων τουριστών- ακόμη πιο έντονη σε σύγκριση με τις προηγούμενες δύο χρονιές, όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι. 

Ο Απρίλιος, παραδοσιακά, είναι ένας μήνας που η πρωτεύουσα έχει τουριστική κίνηση, όπως συμβαίνει και το Σεπτέμβριο. Όμως φέτος η εικόνα είναι διαφορετική. Η επισκεψιμότητα δεν “πάγωσε” τους χειμερινούς μήνες, όπως γινόταν στο παρελθόν, αλλά συνεχίστηκε και μετά το πέρας της τουριστικής σεζόν (Μάρτιος- Οκτώβριος). Σε αυτό, βοήθησαν δύο πράγματα, όπως σημειώνουν οι ξενοδόχοι. Ο παρατεταμένος καλός καιρός, αλλά και “δίψα” για ταξίδια μετά την πανδημία του κορονοϊού που παραμένει, σε όλα τα ηλικιακά γκρουπ.

Οι πρώτες πληροφορίες λένε πως οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Αθήνας προσέγγισαν αυτό το μήνα κατά μέσο όρο το 75%- 80%, ενώ η μέση τιμή δωματίου επίσης είναι αυξημένη σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι, γύρω στο 7%.

Ακόμη πιο “δυνατός” όμως από άποψη πληροτήτων δείχνει, όπως λέει το ρεπορτάζ, να είναι ο Μάιος, που εξελίσσεται σε μήνα αιχμής για τον τουρισμό της πρωτεύουσας. Στο χώρο των ξενοδόχων- παρά τη δυσαρέσκεια που επικρατεί για το τέλος ανθεκτικότητας και το ενδεχόμενο επιβολής και νέων τελών που θα πηγαίνουν στο δήμο της Αθήνας (πρόταση του δημάρχου Αθηναίων Χάρη ∆ούκα)- υπάρχει ικανοποίηση για την πορεία της τουριστικής κίνησης, ενώ και για τους δύο επόμενους μήνες οι κρατήσεις είναι πάνω από τα περσινά επίπεδα.

Σημαντική είναι η κίνηση από την αγορά των ΗΠΑ, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ξένες αγορές για την Αθήνα, με υψηλή διάρκεια παραμονής στην πρωτεύουσα (γύρω στις 5 ημέρες) και εξίσου υψηλή δαπάνη ανά διανυκτέρευση.
Την ίδια ώρα, όπως σημειώνουν φορείς της τουριστικής αγοράς, είναι εξίσου αισιόδοξο πως ανεβαίνει ο αριθμός των συνεδρίων που πραγματοποιούνται στην πόλη, που αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων.

Υπενθυμίζεται πως το πρώτο τρίμηνο του 2024 έκλεισε για τα ξενοδοχεία της Αθήνας με μέση πληρότητα 63,5% για τα ξενοδοχεία της Αθήνας – δηλαδή κατά 5,9% θετικότερη από αυτήν της αντίστοιχης περιόδου του 2023. Την ίδια στιγμή, η μέση τιμή δωματίου (ADR) την ίδια περίοδο διατηρήθηκε περίπου σε ίδια επίπεδα με πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 3,9%, καθώς δεν ξεπέρασε τα 98,47 ευρώ, έναντι 94,75 ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2023, ενώ το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) σημείωσε μια βασική αύξηση της τάξης του 10%, φτάνοντας τα 62,48 ευρώ, έναντι 56,79 ευρώ του α’ τριμήνου του 2023.

Αντίστοιχα, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Μαρτίου 2024 ανήλθε σε 2 εκατ., αυξημένη κατά 20,1% σε σύγκριση τα επίπεδα του Μαρτίου 2023. Αναλυτικά, τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2023 κατά 12,6% και 23,5% αντίστοιχα. Συνολικά, κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, η κίνηση του αεροδρομίου έφθασε τους 5,2 εκ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 16,5%. Η επιβατική κίνηση τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 10,3% και 19,4%.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ