Αγώνας δρόμου για €10 δισ. από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ

Επιταχύνουν το Ταμείο ανάκαμψης για να αποφευχθεί η ύφεση

Του Τάσου Δασόπουλου

Ρεκόρ απορρόφησης κοινοτικών πόρων θα πρέπει να κάνει φέτος το ΥΠΕΘΟ και τα υπόλοιπα παραγωγικά υπουργεία τα οποία υλοποιούν έργα και μεταρρυθμίσεις από το ΕΣΠΑ και το Ταμείου ανάκαμψης αφού η χώρα θα πρέπει να αποδόσει στην οικονομία κοινοτικούς πόρους συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ.

Συνολικά οι δημόσιες επενδύσεις για φέτος θα πρέπει να φτάσουν το ύψος ρεκόρ των 12,2 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις συγχρηματοδοτούμενες από το ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 6,5 δισ. ευρώ και να υλοποιηθούν επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις ύψους 3,6 δισ. από το ΤΑΑ.

Μαζί με τις συγχρηματοδοτούμενες επενδύσεις θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το λεγόμενο “εθνικό” σκέλος του ΠΔΕ το οποίο για φέτος ξεπερνά τα 2,1 δισ. ευρώ. Το κρίσιμο σημείο είναι να λειτουργήσει ομαλά ο μηχανισμός παραγωγής και υλοποίησης έργων ο οποίος θα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό. Τούτο διότι τα 10 δισ. ευρώ των κοινοτικών πόρων θα πρέπει να αποτυπωθούν σε έργο. Να γίνουν δηλαδή δαπάνες για την οικονομία.

Ειδικά για φέτος ο τομέας των επενδύσεων θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ αφού από εκεί αναμένεται ότι θα προέλθει το 60% της φετινής ανάπτυξης της οικονομίας.

Ούτως ή άλλως όμως το 2024 είναι ένα σημείο καμπής για τα έργα που συγχρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους. Τούτο διότι η Ελλάδα από την αρχή του χρόνου υλοποιεί το αναθεωρημένο εθνικό πρόγραμμα “Ελλάδα 2.0.” το οποίο είναι αυξημένο κατά 5,7 δισ. ευρώ σε σχέση με το αρχικό με την προσθήκη και της ελληνικής πρότασης για το REpowerEU ενώ για το ΕΣΠΑ 2021 – 2027 έχει τεθεί ως στόχος να έχει ενεργοποιηθεί για το 100% των προγραμμάτων της νέας περιόδου μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Οι δυσκολίες

Οι δυσκολίες που θα πρέπει να ξεπεραστούν αφορούν την παραγωγή πραγματικού έργου.

Από το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα έχει εισπράξει πόρους συνολικού ύψους 14,9 δισ. ευρώ από τα οποία 7,6 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και 7,3 δισ. σε δάνεια.

Από τις επιχορηγήσεις έχουν γίνει δαπάνες για την οικονομία 5,69 δισ. ευρώ ενώ μέσω του δανεικού σκέλους έχουν συμβασιοποιηθεί 286 δάνεια συνολικού ύψους 11,15 δισ. ευρώ από τα οποία 136 προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ωστόσο, παρά το μεγάλο ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις για τα χαμηλότοκα δάνεια του ΤΑΑ, έχει εκταμιευτεί μέχρι τώρα μόνο το 20% των δανείων για τα οποία έχουν υπογραφεί συμβάσεις.

Την ίδια ώρα δαπάνες προς την οικονομία από ΤΑΑ υστέρησαν το 2023 κατά 1,5 δισ. ύψους. Έγιναν δαπάνες για την οικονομία 2,1 δισ. ευρώ ενώ ο στόχος ήταν να διατεθούν στην οικονομία 3,6 δισ. ευρώ. Η υστέρηση αυτή θα πρέπει να καλυφθεί φέτος καθώς το 2025 το εθνικό πρόγραμμα μπαίνει σε φάση ολοκλήρωσης.

Οι δυσκολίες υλοποίησης που αντιμετωπίζει το ΥΠΕΘΟ φάνηκαν και στο αίτημα για την 4η δόση από το ΤΑΑ, η οποία έσπασε δύο τμήματα. Συγκεκριμένα το ΥΠΕΘΟ έκανε πριν λίγες μέρες αίτημα μόνο για τα 2,3 δισ. του σκέλος των δανείων. Το 1 δισ. ευρώ που αφορά τις επιχορηγήσεις της ίδιας δόσης υπάρχει η φιλοδοξία να γίνει μέσα στο Μάιο. Τούτο διότι πρώτα το ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να μπορεί να εμφανίσει 9.700 εμπορικά ακίνητα τα οποία θα έχουν χρηματοδοτηθεί για να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση και την σύμβαση για την υλοποίηση της διπλής ανάπλασης Βοτανικού – Ελαιώνα.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ