“Τρέχουν” οι πλατφόρμες ενημέρωσης για τα κόκκινα δάνεια

"Τρέχουν" οι πλατφόρμες ενημέρωσης για τα κόκκινα δάνεια

Της Βάσως Αγγελέτου

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται από την 1η Απριλίου οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενημέρωσης για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers, οι οποίες δημιουργήθηκαν κατόπιν νομοθετικής υποχρέωσης που επέβαλε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών στα τέλη του 2023.

Αρμόδιες αρχές αναφέρουν στο Capital.gr ότι από την πρώτη ημέρα της εφαρμογής της νέας υποχρέωσης των servicers, τα κλιμάκια του ΥΠΕΘΟ διενεργούν καθημερινούς ελέγχους με βάση τα παράπονα και τα σχόλια των οφειλετών αναφορικά με τη λειτουργικότητα των portals. 

“Δεν εντοπίσαμε κάτι στις πλατφόρμες που να μην λειτουργεί σωστά, ακόμη και σε αιτιάσεις πολιτών ότι δεν παρέχονται μέσα από τις πλατφόρμες διάφορες πληροφορίες σχετικά με την οφειλή. Κάναμε οι ίδιοι έλεγχοι σε συνεργασία με τις εταιρείες διαχείρισης και διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχουν δυσλειτουργίες”, διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές.

Όσον αφορά στο βαθμό συμμόρφωσης των servicers με τη νέα υποχρέωση, αναφέρουν ότι έχουν συμμορφωθεί όλες σχεδόν όσες έχουν αιτηθεί εκ νέου αδειοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος -μια διαδικασία που “τρέχει” παράλληλα με τον Επόπτη με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον προσεχή Ιούνιο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με την υποχρέωση της πλατφόρμας οφείλουν να συμμορφωθούν, όχι μόνο οι εταιρείες που διαθέτουν χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και όσες δεν διαθέτουν ακόμη ωστόσο προτίθενται να ζητήσουν εκ νέου αδειοδότηση από την ΤτΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους απέστειλε επιστολές σε όλους τους servicers που διαθέτουν σήμερα άδεια στη χώρα ζητώντας ενημέρωση σχετικά με την υλοποίηση της πλατφόρμας.

Τρεις εξ αυτών (Hoist, Resolute , Special Financial Solutions και Cerved) απάντησαν ότι προτίθενται να προβούν σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους ενώ δύο εταιρείες (Pepper, FirstCapital) δεν ανταποκρίθηκαν εγκαίρως στις κλήσεις του ΥΠΕΘΟ. 

Ορισμένες εξ αυτών ζήτησαν περισσότερο χρόνο προκειμένου να προβούν στην υλοποίηση, είτε επειδή δεν διαθέτουν ενεργά χαρτοφυλάκια NPEs είτε επειδή αντιμετωπίζουν ειδικές συνθήκες -όπως η Pillarstone η οποία εξαγοράστηκε πρόσφατα από το Hellenic Initiative του Άνθιμου Θωμόπουλου.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ