Ρωσία: Άρχισε το ξεκαθάρισμα στην «αυλή» του Πούτιν; Η σύλληψη που φανέρωσε τον πόλεμο των «φατριών»

Ρωσία: Άρχισε το ξεκαθάρισμα στην «αυλή» του Πούτιν; Η σύλληψη που φανέρωσε τον πόλεμο των «φατριών»

Σε πόλεμο αντίπαλων «φατριών» του Κρεμλίνου που στόχο έχει την αποδυνάμωση του υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού αποδίδει τη σύλληψη του υφυπουργού Άμυνας, Τιμούρ Ιβάνοφ ανάλυση του Reuters.

Ο Ιβάνοφ που αρκετοί στη Ρωσία τον έχουν χαρακτηρίσει ως ο «βασιλιάς της μίζας» θεωρείται ο πιο στενός σύμμαχος του Σοϊγκού, έχοντας συνεργαστεί μαζί του σε διάφορες υπηρεσίες και θέσεις για περισσότερο από μια δεκαετία, προκαλώντας έτσι συζητήσεις και φουντώνοντας τις φήμες για πιθανές εκκαθαρίσεις στην ελίτ του Κρεμλίνου.

«Σε κάποιον στην ελίτ δεν άρεσε το γεγονός ότι ο Σοϊγκού είχε γίνει ισχυρότερος»

Σύμφωνα με το ερευνητικό πρακτορείο Dossier, ο Ιβάνοφ είχε κερδίσει την εύνοια του Σοϊγκού επειδή φέρεται να πλήρωνε για δημοσιεύσεις στα μέσα ενημέρωσης που ενισχύουν τη δημόσια εικόνα του.

«Είναι δύσκολο να βρει κανείς αξιωματούχο που έχει κάνει περισσότερα για τον Σοϊγκού από τον Ιβάνοφ», ανέφερε μιλώντας στον Guardian υπό το καθεστώς της ανωνυμίας ένας πρώην συνάδελφος του Ιβάνοφ μετά την είδηση της σύλληψής του.

Ο Σοϊγκού προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σύλληψη ενός εκ των πλέον στενών συνεργατών του με την κατηγορία της δωροδοκίας και να στείλει ένα μήνυμα «business as usual», ωστόσο η κόντρα των αντίπαλων «φατριών» στην «αυλή» του Βλαντίμιρ Πούτιν, φαίνεται να κορυφώνεται με το σκάνδαλο και να συμπαρασύρει μαζί της πλέον και τον Σοϊγκού, ο οποίος φαίνεται πως είναι ο κύριος στόχος.

Εκ πρώτης όψεως, η χρονική στιγμή της σύλληψης του Τιμούρ Ιβάνοφ, ενός από τους 12 υφυπουργούς του Σοϊγκού, ήταν απροσδόκητη, καθώς ήρθε τη στιγμή που η Ρωσία διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία και οι Αρχές έχουν καταστήσει την απαξίωση του στρατού αδίκημα που μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση.

Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός πως οι ισχυρισμοί περί δωροδοκίας που χρηματοδοτούσε έναν τρόπο ζωής πολύ πέρα από τις δυνατότητές του, οι οποίοι διατυπώθηκαν εναντίον του 48χρονου Ιβάνοφ από το ίδρυμα κατά της διαφθοράς του εκλιπόντος ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ήταν στη δημοσιότητα για περισσότερο από ένα χρόνο, χωρίς προφανείς επιπτώσεις.

Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα η κρατική τηλεόραση έδειξε ξαφνικά στους Ρώσους έναν Ιβάνοφ – ο οποίος αρνείται τα αδικήματα – ντυμένο με στρατιωτική στολή, να στέκεται μέσα σε ένα διαφανές πλαστικό κλουβί δικαστηρίου σαν αυτό που έχουν μπει πολύ πριν από αυτόν διάφοροι πολέμιοι και εχθροί του Κρεμλίνου.

Ο υφυπουργός Άμυνας Τιμούρ Ιβάνοφ, ο οποίος κρατείται ως ύποπτος για τη λήψη μεγάλων δωροδοκιών, παρίσταται σε δικαστική ακρόαση στη Μόσχα

«Άνθρωποι κοντά στον Πούτιν δεν είδαν με καλό μάτι την ισχυροποίηση Σοϊγκού»

Σύμφωνα με πολλούς Ρώσους πολιτικούς αναλυτές, η σύλληψή του δείχνει πώς ο πόλεμος διαμορφώνει τις εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των «φατριών» που διεκδικούν τον πλούτο και την επιρροή στο πολιτικό σύστημα της Ρωσίας.

Οι φατρίες, συμμαχίες δηλαδή ομοϊδεατών αξιωματούχων ή επιχειρηματιών, επικεντρώνονται γύρω από τον στρατό, τις υπηρεσίες πληροφοριών και επιβολής του νόμου, το στρατιωτικο-βιομηχανικό κατεστημένο και περιλαμβάνουν επίσης μια ομάδα ανθρώπων από τη γενέτειρα του Βλαντίμιρ Πούτιν, την Αγία Πετρούπολη, που τον γνωρίζουν προσωπικά εδώ και πολλά χρόνια.

«Σε κάποιον στην ελίτ δεν άρεσε το γεγονός ότι ο Σοϊγκού είχε γίνει ισχυρότερος», δήλωσε στο Reuters η Τατιάνα Στανόβαγια, ανώτερη συνεργάτης στο Carnegie Russia Eurasia Center.

«Αυτό δεν προέρχεται από τον Πούτιν, αλλά από ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον Πούτιν και πιστεύουν ότι ο Σοϊγκού έχει κάνει το λάθος να θεωρεί ότι είναι ισχυρότερος από όσο είναι πραγματικά. Είναι απλώς μια μάχη εναντίον κάποιου και ενός υπουργείου που έχει γίνει πολύ ισχυρό και μια προσπάθεια να εξισορροπηθεί η κατάσταση», προσέθεσε.

Ο Αμπάς Γκαλιάμοφ, πρώην λογογράφος του Κρεμλίνου, ο οποίος πλέον χαρακτηρίζεται ως «ξένος πράκτορας» από τις Αρχές, δήλωσε ότι και αυτός είδε τη σύλληψη ως επίθεση κατά του Σοϊγκού, η οποία θα τον αποδυναμώσει.

«Ο Ιβάνοφ είναι ένας από τους πιο κοντινούς ανθρώπους του Σοϊγκού. Η σύλληψή του την παραμονή του διορισμού μιας νέας κυβέρνησης υποδηλώνει ότι οι πιθανότητες του σημερινού υπουργού να παραμείνει στην καρέκλα του μειώνονται απότομα», είπε χαρακτηριστικά.

Η μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Ιβάνοφ σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, συνελήφθη ως αποτέλεσμα έρευνας του κλάδου αντικατασκοπείας της υπηρεσίας ασφαλείας FSB.

Η υπόθεση του Ιβάνοφ είναι η υπόθεση διαφθοράς με το υψηλότερο προφίλ από τότε που ο Πούτιν έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία το 2022. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Σοϊγκού απομάκρυνε τον Ιβάνοφ από τη θέση του.

Το σκάνδαλο έρχεται μόλις δύο εβδομάδες πριν από την ορκωμοσία του Πούτιν για την πέμπτη προεδρική θητεία και πριν από τον κυβερνητικό ανασχηματισμό που αναμένεται τον επόμενο μήνα, κατά τον οποίο η θέση του Σοϊγκού θα είναι, θεωρητικά, επισφαλής και ίσως πλέον κενή.

Ο Ιβάνοφ ήταν υπεύθυνος για τις επικερδείς συμβάσεις κατασκευής και προμήθειας του στρατού και κατηγορείται ότι έλαβε τεράστιες δωροδοκίες με τη μορφή υπηρεσιών αξίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα ρωσικών μέσων ενημέρωσης, τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου ρουβλίων (10,8 εκατ. δολαρίων) ως αντάλλαγμα για τη χορήγηση συμβάσεων του υπουργείου Άμυνας σε ορισμένες εταιρείες.

Παρόλο που λίγοι είναι πρόθυμοι να στοιχηματίσουν ότι ο Σοϊγκού θα χάσει τη θέση του εξαιτίας του σκανδάλου, δεδομένης της αφοσίωσής του στον Πούτιν, η σύλληψη του Ιβάνοφ θεωρείται ανατροπή για τον ίδιο, η επιρροή και η πρόσβαση του οποίου στον επικεφαλής του Κρεμλίνου έχει αναβαθμιστεί λόγω του βασικού του ρόλου στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Σοβαρό πλήγμα για το στρατόπεδο του Σοϊγκού»

Η εφημερίδα Moscow Times επικαλέστηκε ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο που χαρακτήρισε τη σύλληψη σοβαρό πλήγμα για το στρατόπεδο του Σοϊγκού, αλλά και πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Άμυνας που δήλωσε ότι η σύλληψη αφορούσε περισσότερο την πολιτική και «την αποδυνάμωση της θέσης του Σεργκέι Σοϊγκού» παρά τον Ιβάνοφ.

Ο Σοϊγκού και τα ανώτατα στελέχη του στρατού έχουν κατά καιρούς βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής από Ρώσους φιλοπολεμικούς μπλόγκερ και εθνικιστές που τον κατηγορούν, ιδίως μετά από μια σειρά υποχωρήσεων το 2022, για ανικανότητα.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού προεδρεύει μία συνάντηση με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων στη Μόσχα

Ο Σοϊγκού αποδεικνύεται εφτάψυχος καθώς κατάφερε να παραμείνει στη θέση του και μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα υπό την ηγεσία του επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, παρόλο που το κύρος του είχε πληγεί.

Ο Σοϊγκού είχε καταφέρει έκτοτε να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του Πούτιν, αλλά η σύλληψη του υφυπουργού του αποτελεί νέο πλήγμα.

«Αυτό ζημιώνει έμμεσα τον Σοϊγκού. Προκύπτουν ερωτήματα. Πώς γίνεται ένα άτομο που ήταν κοντά του και το οποίο ο ίδιος έφερε, να κατάφερε να κλέψει τόσα πολλά κάτω από τη μύτη του ίδιου του Σοϊγκού;», δήλωσε ακόμα η Στανόβαγια.

Ο Σεργκέι Μάρκοφ, πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου, προέβλεψε ότι ο Σοϊγκού, που βρίσκεται στη θέση του από το 2012, θα διατηρήσει τη θέση του ανεξαρτήτως.

«Όλοι αναρωτιούνται – θα μπορούσε αυτό να είναι ένα μήνυμα προς τον Σόιγκου ότι δεν θα είναι στην επόμενη κυβέρνηση μετά τις 7 Μαΐου;», διερωτήθηκε ο Μαρκόφ στο επίσημο ιστολόγιό του.

«Πάρτι σε καιρό πανούκλας»

Πολλά για το ιστορικό της σύλληψης του Ιβάνοφ παραμένουν άγνωστα. Πολλαπλές θεωρίες κυκλοφορούν στη Μόσχα σχετικά με το αν όλα τελειώνουν με την κατηγορία της δωροδοκίας, με ανεπιβεβαίωτες αναφορές των μέσων ενημέρωσης να κάνουν λόγο ότι μπορεί επίσης να κατηγορείται για κρατική προδοσία, κάτι που ο δικηγόρος του έχει αρνηθεί.

Κάποιοι έχουν προτείνει ότι ίσως η αγάπη του για τον δυτικό τρόπο ζωής σε μια εποχή που ο Πούτιν λέει ότι η Ρωσία βρίσκεται σε υπαρξιακό αγώνα με τη Δύση να οδήγησαν στην πτώση του.

Άλλοι πιστεύουν ότι η προτίμηση της οικογένειάς του για πολυτελείς ευρωπαϊκές διακοπές, ενοικιάσεις γιοτ, αυτοκίνητα Rolls-Royce και χλιδάτα πάρτι ήταν μια χαρά πριν από τον πόλεμο, αλλά τώρα θεωρήθηκε ως «γλέντι σε καιρό πανούκλας», μια ρωσική λογοτεχνική αναφορά.

Ο Σοϊγκού παρέμεινε σιωπηλός σχετικά με το σκάνδαλο, επιθεωρώντας αυτή την εβδομάδα μια εγκατάσταση εκτόξευσης στο διάστημα σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.

Το Κρεμλίνο έχει πει στους δημοσιογράφους να βασίζονται αποκλειστικά σε επίσημες πηγές και έχει δηλώσει ότι τα συχνά τεράστια κατασκευαστικά έργα που επέβλεπε ο Ιβάνοφ -όπως η ανοικοδόμηση της ουκρανικής πόλης-λιμάνι Μαριούπολη- δεν θα επηρεαστούν.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ