Οι 12 τουριστικές παγίδες που πρέπει να αποφύγετε στα ελληνικά νησιά

Οι 12 τουριστικές παγίδες που πρέπει να αποφύγετε στα ελληνικά νησιά

Εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα και τα γραφικά νησιά της για να απολαύσουν τον ήλιο, τα ζεστά γαλαζοπράσινα νερά, το παραδοσιακό ελληνικό φαγητό και τις ιστορικές ασβεστωμένες πόλεις και χωριά. Ωστόσο, όπως στα περισσότερα δημοφιλή μέρη παγκοσμίως, υπάρχουν και τουριστικές παγίδες.

«Είτε πρόκειται για ένα μη αυθεντικό κατάστημα με σουβενίρ, είτε για ένα υπερεκτιμημένο φωτογραφικό σημείο, είτε για ντόπιους που προσπαθούν να χρεώσουν τους ταξιδιώτες περισσότερο από τους Έλληνες τουρίστες, οι καλοκαιρινές παγίδες στην Ελλάδα μπορούν να σπαταλήσουν το χρόνο σας και να εξαντλήσουν τον προϋπολογισμό σας» αναφέρει το worldwildschooling.com.

Για να μάθετε περισσότερα, εδώ είναι 12 τουριστικές παγίδες που πρέπει να αποφύγετε στα ελληνικά νησιά, όπως τις παρουσιάζει ο συγκεκριμένος ιστότοπος, απευθυνόμενος σε ξένους κυρίως τουρίστες.

Επίσκεψη στα πιο δημοφιλή νησιά

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να αποφύγετε τις τουριστικές παγίδες στα ελληνικά νησιά είναι να επισκεφθείτε λιγότερο γνωστά νησιά, όπου οι τιμές τείνουν να είναι φθηνότερες και τα πλήθη μικρότερα. Νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος είναι προορισμοί που κόβουν την ανάσα και η αποφυγή των τουριστικών παγίδων είναι δύσκολη.

Γύρω από διάσημες παραλίες και αξιοθέατα, θα βρείτε υπερτιμημένα ξενοδοχεία, σουβενίρ, φαγητό και μεγάλο πλήθος κόσμου. Επομένως, επισκεφθείτε κάποιο πιο ήσυχο μέρος και απολαύστε μια πιο αυθεντική εμπειρία.

Οι βόρειες ακτές στη Φολέγανδρο και το πέλαγος όπως φαίνονται από την πλατεία της Πούντας

Ένα καλό παράδειγμα είναι η Φολέγανδρος. Αυτό το πανέμορφο νησί γειτονεύει με τη Σαντορίνη, αλλά είναι πολύ πιο ήσυχο, προσιτό και χαλαρό, παρά το γεγονός ότι προσφέρει πολλά από τα ίδια πράγματα. Έχοντας αυτό κατά νου, προσπαθήστε να μην υποκύψετε στην έλξη των προορισμών με τέλειες εικόνες στο Instagram.

Τρώγοντας στην παραλία

Μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές παγίδες της Ελλάδας είναι το φαγητό στα μπαρ, τις καφετέριες και τα εστιατόρια που βρίσκονται στις παραλίες. Οι τιμές του φαγητού στις παραθαλάσσιες τοποθεσίες είναι σχεδόν πάντα ανεβασμένες για να στοχεύουν στους τουρίστες που κάνουν διακοπές. Το φαγητό που παραγγέλνεται στην παραλία μπορεί να είναι 20% έως 30% ακριβότερο από το φαγητό που ετοιμάζεται σε μια ταβέρνα μερικούς δρόμους πιο πίσω.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτή την τουριστική παγίδα είναι να φάτε πριν ή μετά την επίσκεψή σας στην παραλία. Εναλλακτικά, πάρτε μαζί σας κάτι μικρό για να φάτε όταν φτάσετε. Σε κάθε περίπτωση, μην τρώτε στην παραλία για να εξοικονομήσετε χρήματα και να διατηρήσετε τον προϋπολογισμό σας υγιή.

Ταξιδεύοντας με τουριστικό λεωφορείο

Το ταξίδι με τουριστικό λεωφορείο προσφέρει έναν βολικό τρόπο για να δείτε τα κύρια αξιοθέατα ενός νησιού σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, τα τουριστικά λεωφορεία είναι γενικά πιο ακριβά από τα τοπικά μέσα μεταφοράς και συνήθως καταλήγουν σε ένα υπερτιμημένο τουριστικό κατάστημα στη μέση του πουθενά. Η χρήση των τοπικών μέσων μεταφοράς είναι ένας πιο αυθεντικός τρόπος για να εξερευνήσετε τα νησιά.

Τα τοπικά μέσα μεταφοράς μπορεί να διαρκούν περισσότερο, αλλά θα ζήσετε την τοπική ζωή, θα γνωρίσετε νέους ανθρώπους και θα βρείτε κρυμμένα στολίδια που άλλοι τουρίστες δεν θα βρουν. Εναλλακτικά, η πρόσληψη ενός ντόπιου ξεναγού για μια μέρα μπορεί να είναι καλύτερη από το να ξοδέψετε ένα μεγάλο ποσό για μια εκδρομή με λεωφορείο.

Θα σας πάνε σε πιο αυθεντικές τοποθεσίες, θα σας δείξουν τα καλύτερα τοπικά εστιατόρια και θα σας πουν περισσότερα για το νησί από κάποιον που έχει ζήσει εκεί το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Αγοράζοντας υπερτιμημένα σουβενίρ

Σε όλους μας αρέσει να ψωνίζουμε αναμνηστικά για να τα πάμε σπίτι στους αγαπημένους μας στις διακοπές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξοδεύουμε πάρα πολλά χρήματα σε υπερτιμημένα και, ειλικρινά, απαίσια αναμνηστικά. Τα καταστήματα με αναμνηστικά σε δημοφιλείς πόλεις και σε δημοφιλή αξιοθέατα είναι συνήθως υπερτιμημένα και πωλούν φτηνά φτιαγμένα αναμνηστικά που, για να είμαστε ειλικρινείς, κανείς δεν τα θέλει σπίτι του.

Τα σουβενίρ στα νησιά μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με κάτι πιο χρήσιμο, όπως ελληνικά γλυκά 

Επομένως, εξοικονομήστε χρήματα και κάντε κάποιον δικό σας ευτυχισμένο αγοράζοντας κάτι μικρότερο και πιο ουσιαστικό. Για παράδειγμα, το να στείλετε στο σπίτι σας μια καρτ ποστάλ με τα μέρη που επισκεφτήκατε είναι πιο ουσιαστικό από ένα πανάκριβο, κακοφτιαγμένο μπρελόκ. Αν έχετε χώρο στις αποσκευές σας, μπορείτε επίσης να πάρετε στο σπίτι σας κάποια παραδοσιακά ελληνικά γλυκά ή αλκοόλ. Όπως και να έχει, αυτό είναι καλύτερο από το να σπαταλάτε χρήματα σε σουβενίρ μαζικής παραγωγής.

Επισκέψεις σε εστιατόρια από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Αν θέλετε να βρείτε διεθνούς φήμης εστιατόρια, με τα οποία οι influencers γεμίζουν το feed σας στο Instagram, τότε περιμένετε να ξοδέψετε πολλά χρήματα. Τα εστιατόρια που έχουν γνωρίσει viral επιτυχία τείνουν να είναι πιο ακριβά από τα λιγότερο γνωστά εστιατόρια, τα οποία όμως είναι εξίσου καλά.

Για μια πιο αυθεντική και φιλική προς τον προϋπολογισμό εμπειρία, επισκεφθείτε μια οικογενειακή ταβέρνα ή τσιμπήστε κάτι από μια τοπική αγορά. Αυτά τα μέρη προσφέρουν μια πιο παραδοσιακή εμπειρία του ελληνικού νησιού σε μια πιο λογική τιμή και είναι συνήθως πιο ήσυχα, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας με ηρεμία.

Πληρώνοντας για την θέα στην ταράτσα του ξενοδοχείου της αλυσίδας

Παρόμοια με την επίσκεψη σε εστιατόρια που βλέπετε σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μην πέσετε στην παγίδα να δειπνήσετε ή να μείνετε σε ένα ξενοδοχείο αλυσίδας μόνο και μόνο επειδή έχει θέα στην ταράτσα. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει γίνει δημοφιλές για τους ταξιδιώτες να επισκέπτονται πολυτελή ξενοδοχεία μόνο και μόνο για τις ευκαιρίες φωτογράφισης από τα μπαρ και τα εστιατόρια στον τελευταίο όροφο.

Ενώ αυτά τα ξενοδοχεία προσφέρουν μια φανταστική εμπειρία, θα πληρώσετε ένα premium. Όχι μόνο το δωμάτιό σας θα κοστίζει περισσότερο, αλλά τα ποτά και το φαγητό θα είναι πιθανότατα πιο ακριβά! Αυτό που το κάνει ακόμα χειρότερο είναι ότι μπορείτε εύκολα να απολαύσετε τη μεθυστική θέα από όλα τα νησιά. Είτε πρόκειται για μια μικρή τοπική ταβέρνα είτε για ένα κοντινό σημείο θέασης, μπορείτε να απολαύσετε εμβληματική θέα χωρίς τις ιογενείς ταράτσες!

Αγοράζοντας απομιμήσεις σχεδιαστών

Στα διάσημα ελληνικά νησιά, δεν είναι ασυνήθιστο να συναντά κανείς αγορές που πωλούν, όπως φαίνεται, τα πιο σύγχρονα προϊόντα σχεδιαστών σε τιμές χαμηλότερες της αγοραίας αξίας. Αν και η ιδέα μιας ευκαιρίας είναι δελεαστική, θα πρέπει να αποφύγετε αυτούς τους πάγκους, επειδή τα προϊόντα που προσφέρονται είναι πιθανότατα ψεύτικα.

Ομολογουμένως, αυτή η τουριστική παγίδα συμβαίνει στα περισσότερα μέρη, αλλά είναι καλό να γνωρίζετε αν συναντήσετε ψεύτικα προϊόντα σχεδιαστών. Ορισμένα ψεύτικα είδη σε μια αγορά περιλαμβάνουν τσάντες, ρούχα και κοσμήματα σχεδιαστών. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτή την παγίδα είναι να σκεφτείτε: «Αν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μάλλον δεν είναι».

Τρώτε μόνο ελληνικό φαγητό για το οποίο έχετε ακούσει

Στα ελληνικά νησιά, είναι εύκολο να πέσετε στην παγίδα να τρώτε μόνο τα φαγητά για τα οποία έχετε ήδη ακούσει. Αν και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, επειδή τα περισσότερα ελληνικά φαγητά είναι πεντανόστιμα, θα αδικήσετε σοβαρά τον εαυτό σας.

Κάντε έρευνα. Υπάρχουν πολλά περισσότερα φαγητά από αυτά που ήδη ξέρετε

Η Ελλάδα είναι μια τεράστια χώρα και σχεδόν κάθε περιοχή έχει τις δικές της σπεσιαλιτέ που πιθανώς δεν έχετε ακούσει. Επομένως, κάνοντας έρευνα πριν από την επίσκεψή σας, ρωτώντας τη ρεσεψιονίστ του ξενοδοχείου σας ή ζητώντας συστάσεις από τον σερβιτόρο, μπορείτε να δοκιμάσετε μια τεράστια γκάμα από ενδιαφέροντα, αυθεντικά πιάτα που δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ. Αυτό θα σας ανοίξει έναν κόσμο νέων γεύσεων.

Φωτογραφίες της Σαντορίνης στο ηλιοβασίλεμα

Αν έχετε Instagram, έχετε αναμφίβολα δει τις διάσημες φωτογραφίες του ηλιοβασιλέματος της Σαντορίνης και των πολύχρωμων, ασβεστωμένων κτιρίων της με τις μπλε στέγες. Αν δεν τις έχετε δει, θα πρέπει να ζείτε κάτω από ένα βράχο, επειδή η εικόνα αυτού του εμβληματικού ελληνικού νησιού έχει γίνει σύμβολο για τις διακοπές σε ελληνικά νησιά.

Ωστόσο, όσο γαλήνιο και αν φαίνεται αυτό το σημείο, η αλήθεια είναι το αντίθετο. Στο ηλιοβασίλεμα, οι ουρές για να βγάλεις έστω και μία φωτογραφία μπροστά από τη λευκή εκκλησία της Αναστάσεως με τον φλεγόμενο ουρανό πίσω σου είναι τεράστιες.

Μπορείτε να περιμένετε έως και δύο ώρες για να πάρετε το τελεφερίκ της Σαντορίνης. Έχοντας αυτό κατά νου, σκεφτείτε να επισκεφθείτε κάποιο άλλο μέρος για το ηλιοβασίλεμα, αν θέλετε να αποφύγετε τον συνωστισμό.

Διαμονή σε All-Inclusive Resort

Η διαμονή σε ένα all-inclusive θέρετρο μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστική. Θα έχετε όλα όσα χρειάζεστε για να απολαύσετε το χρόνο σας στην Ελλάδα σε απόσταση αναπνοής, όπως φαγητό, ποτό, πισίνα και δραστηριότητες. Ωστόσο, αυτό είναι μέρος του προβλήματος με τα all-inclusive θέρετρα.

Έχοντας τα πάντα σε ένα μέρος, γίνεται εξαιρετικά δελεαστικό να περνάτε κάθε μέρα στο θέρετρο, γεγονός που θα σας αποτρέψει από το να δείτε την πραγματική Ελλάδα. Έξω από τους τοίχους του θέρετρου υπάρχει ένας ελληνικός παράδεισος γεμάτος με αυθεντικό φαγητό, ντόπιους ανθρώπους, διεθνώς αναγνωρισμένα αξιοθέατα και μοναδικές εμπειρίες. Για να ζήσετε όλα αυτά και πολλά άλλα, είτε αποφύγετε τη διαμονή σε ένα all-inclusive θέρετρο είτε περάστε χρόνο μακριά από αυτό. Για παράδειγμα, μην τρώτε κάθε γεύμα στο θέρετρό σας. Βγείτε έξω και φάτε κάπου σε τοπικό επίπεδο.

Δεν ελέγχετε τις τιμές πριν φάτε σε ένα εστιατόριο

Δυστυχώς, μια συνηθισμένη απάτη στα ελληνικά νησιά είναι τα εστιατόρια που χρεώνουν τους τουρίστες πολύ παραπάνω για φαγητό και ποτό. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να διαβάζετε προσεκτικά τον κατάλογο και να ελέγχετε τις τιμές πριν παραγγείλετε οτιδήποτε σε ένα εστιατόριο. Αν ένα εστιατόριο δεν έχει μενού με τιμές και δεν αποκαλύπτει πόσο κοστίζουν τα είδη, μην φάτε εκεί!

Όταν διαβάζετε το μενού, είναι επίσης σημαντικό να προσπαθείτε να εντοπίζετε τυχόν κρυφά τεχνάσματα. Για παράδειγμα, ορισμένα εστιατόρια αναγράφουν την τιμή ενός κοκτέιλ ως σφηνάκι, ενώ κάθε κοκτέιλ περιέχει τρία ή τέσσερα σφηνάκια, οπότε όταν έρχεστε να πληρώσετε, το κόστος μπορεί να είναι τρεις ή τέσσερις φορές υψηλότερο. Αυτή η τουριστική παγίδα θα μπορούσε γρήγορα να καταστρέψει τις διακοπές σας στο ελληνικό νησί, οπότε κάντε την έρευνά σας και αποφύγετε την.

Επίσκεψη σε σημαντικά αξιοθέατα το μεσημέρι

Αν επισκεφθείτε τα ελληνικά νησιά κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής, θα πρέπει να παλέψετε μέσα από το πλήθος για να φτάσετε κοντά σε μερικά από τα πιο διάσημα αξιοθέατα και ορόσημα. Αυτό όχι μόνο μειώνει την αυθεντική αίσθηση των διακοπών σας, αλλά σπαταλάει και πολύ χρόνο.

Επισκεφθείτε τα αξιοθέατα στα νησιά πρωί – πρωί

Ένας εξαιρετικός τρόπος για να το αποφύγετε αυτό είναι να επισκεφθείτε το νησί νωρίς το πρωί, πριν φτάσει το πλήθος. Αν φτάσετε αμέσως μόλις ανοίξει ένα αξιοθέατο, μπορεί να έχετε ολόκληρο το μέρος για τον εαυτό σας, ενώ όλοι οι άλλοι μόλις σηκώνονται από το κρεβάτι. Ακόμα καλύτερα, δεν θα έχει κάνει ακόμα τόση ζέστη, οπότε θα αισθάνεστε πιο χαλαροί και άνετα περπατώντας.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ