Live οι εξελίξεις σε Ισραήλ και Γάζα: Αναβολή των επιχειρήσεων στη Ράφα προτείνει το Τελ Αβίβ

Live οι εξελίξεις σε Ισραήλ και Γάζα: Αναβολή των επιχειρήσεων στη Ράφα προτείνει το Τελ Αβίβ

Τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 10 παιδιά, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Γάζα από επιθέσεις του Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Κατζ δήλωσε ότι η εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα θα μπορούσε να «ανασταλεί», εάν επιτευχθεί συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων και αιχμαλώτων.

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ δεσμεύτηκε να υποστηρίξει την κυβέρνηση για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων, καθώς οι ακροδεξιοί υπουργοί του Νετανιάχου απείλησαν να αποσύρουν την υποστήριξή τους στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών στις ΗΠΑ παρά το αυξανόμενο κύμα καταστολής ενώ καταλήψεις υπέρ της Παλαιστίνης έχουν αρχίσει και σε ευρωπαϊκές χώρες.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

09:04 Πάνω από 200 συλλήψεις σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Περισσότεροι από 200 φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συνελήφθησαν σε τέσσερα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών το Σάββατο, σύμφωνα με τους New York Times.

Οι συλλήψεις έγιναν στο Πανεπιστήμιο Northeastern, στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, όπου η υποψήφια για την προεδρία Τζιλ Στάιν συνελήφθη ενώ διαδήλωνε στην πανεπιστημιούπολη, αναφέρει η εφημερίδα.

Από τις 18 Απριλίου, περισσότεροι από 700 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί σε πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ.

Πολλοί από τους συλληφθέντες έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

08:59 Οι Χούθι κατέρριψαν drone των ΗΠΑ

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ισχυρίστηκαν το Σάββατο ότι κατέρριψαν ένα ακόμη μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper του αμερικανικού στρατού, μεταδίδοντας στον αέρα πλάνα με τμήματα που αντιστοιχούσαν σε συντρίμμια του drone.

Οι Χούθι δήλωσαν ότι κατέρριψαν το Reaper με πύραυλο εδάφους-αέρος, στο πλαίσιο μιας νέας σειράς επιθέσεων αυτή την εβδομάδα από τους αντάρτες μετά από μια σχετική ανάπαυλα στην εκστρατεία πίεσης που άσκησαν λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο αντισυνταγματάρχης Bryon J. McGarry, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, αναγνώρισε στο Associated Press το Σάββατο ότι «ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ συνετρίβη στην Υεμένη». Είπε ότι διεξάγεται έρευνα, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Οι Χούθι περιέγραψαν την πτώση ως γεγονός που συνέβη την Πέμπτη πάνω από το προπύργιό τους στην επαρχία Σαάντα της χώρας.

08:52 Φοιτητές στο McGill του Καναδά προσχωρούν στο κίνημα «κατασκήνωση για τη Γάζα»

Ο πρώτος πανεπιστημιακός καταυλισμός διαμαρτυρίας του Καναδά για τη Γάζα δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ.

Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός CBC δήλωσε ότι οι διαδηλωτές απαιτούν από τα πανεπιστήμια McGill και Concordia «να αποεπενδύσουν από κεφάλαια που εμπλέκονται στο σιωνιστικό κράτος, καθώς και να διακόψουν τους δεσμούς με σιωνιστικά ακαδημαϊκά ιδρύματα».

Το πανεπιστήμιο δήλωσε ότι τέτοιες κατασκηνώσεις δεν επιτρέπονται και αυξάνουν «το ενδεχόμενο κλιμάκωσης και αντιπαράθεσης, όπως έχουμε δει σε ορισμένα κολέγια στις ΗΠΑ», σύμφωνα με το AFP.

08:45 Πού βρίσκονται οι συνομιλίες για εκεχειρία – Τι έχουν πει Ισραήλ και Χαμάς μέχρι τώρα

7 Απριλίου: συνομιλίες στο Κάιρο

Η Χαμάς και το Ισραήλ έστειλαν διαπραγματευτές στο Κάιρο για συνομιλίες υπό διαμεσολάβηση την Κυριακή 7 Απριλίου, αλλά και τα δύο μέρη έφυγαν από την Αίγυπτο λέγοντας ότι δεν σημειώθηκε σημαντική πρόοδος.

13 Απριλίου: Η Χαμάς απαντά

Στις 13 Απριλίου, η Χαμάς στέλνει την απάντησή της σε μια πρόταση που υπέβαλε το Ισραήλ, αποκαλύπτει αργότερα ο Χαλίλ αλ-Χάγια ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα.

25 Απριλίου: Η Χαμάς «βλέπει σοβαρά» τη συμφωνία για τους αιχμαλώτους

Η Χαμάς «είναι σοβαρή για την απελευθέρωση των ισραηλινών αιχμαλώτων» εάν επιτευχθεί συμφωνία που θα περιλαμβάνει μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, λέει ο al-Hayya στο Al Jazeera Arabic.

27 Απριλίου: Το Ισραήλ απαντά

Ο Al-Hayya λέει ότι η Χαμάς έλαβε επίσημη απάντηση από το Ισραήλ, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνει.

Επικαλούμενος δύο ανώνυμους ισραηλινούς αξιωματούχους, ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios αναφέρει ότι η πρόταση του Ισραήλ περιλαμβάνει την προθυμία να συζητηθεί η «αποκατάσταση της βιώσιμης ηρεμίας» στη Γάζα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραέλ Κατζ δηλώνει αργότερα στο ισραηλινό κανάλι 12 ότι το Ισραήλ «θα αναστείλει την επιχείρηση» στη Ράφα αν επιτευχθεί συμφωνία για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Ο Al-Hayya λέει ότι η Χαμάς μελετά την απάντηση του Ισραήλ πριν απαντήσει.

08:30 Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Γάζα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Δείτε όσα προηγήθηκαν εδώ 



Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι είδε ο Κινέζος στην Ευρώπη;

Τι είδε ο Κινέζος στην Ευρώπη;

Μηνύματα, συμφωνίες, συμβολισμούς, στρατηγικά ανοίγματα, διπλωματικά υπονοούμενα, μελετημένες στο έπακρο κινήσεις είχε το πενθήμερο ταξίδι του…