Μπορούν οι γάτες να πάθουν έγκαυμα από τον ήλιο;

Μπορούν οι γάτες να πάθουν έγκαυμα από τον ήλιο;

Οι γάτες λατρεύουν τη ζέστη και κάθονται κάτω από τον ήλιο με τις ώρες. Ωστόσο κατά τη διάρκεια των ζεστών μηνών, είναι ζωτικής σημασίας να τις προστατεύουμε από τις βλαβερές συνέπειες του ηλίου.

Οι γάτες είναι δυνατόν να πάθουν ηλιακά εγκαύματα αν βρίσκονται στον ήλιο για πολλή ώρα.

Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, τα ηλιακά εγκαύματα στις γάτες προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτές οι βλαβερές, αόρατες ακτίνες ηλίου βλάπτουν τα ευαίσθητα κύτταρα του δέρματός τους, γεγονός που προκαλεί φλεγμονή (πρήξιμο) και ερυθρότητα.

Οι γάτες μπορούν να πάθουν ηλιακά εγκαύματα στις περιοχές του σώματός τους που δεν καλύπτονται από τρίχωμα. Τα αυτιά, οι μύτες και οι κοιλιές τους είναι από τις περιοχές που είναι πιο ευάλωτες.

Μια γάτα με ηλιακό έγκαυμα μπορεί να έχει:
-Κόκκινο, φλεγμονώδες ή με κρούστα δέρμα που είναι ζεστό στην αφή.
-Πρησμένα μάτια, στομάχι, πατουσάκια, μύτη και μάτια.
-Πόνο ή δυσφορία.
-Ανάγκη να γλείψει ή να ξύσει το προσβεβλημένο μέρος του σώματός της, γεγονός που μπορεί να βλάψει περαιτέρω το δέρμα της.
-Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να αναπτυχθούν φουσκάλες ή πληγές, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μόλυνση.

Εάν η γάτα σας παρουσιάζει οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας. Ευτυχώς, τα ηλιακά εγκαύματα είναι σπάνια στις γάτες.

Ποιες γάτες είναι πιο ευαίσθητες στα ηλιακά εγκαύματα;

Οι γάτες με λευκό ή ανοιχτόχρωμο (κρεμ ή ανοιχτό γκρι) τρίχωμα είναι πιο πιθανό να πάθουν ηλιακό έγκαυμα, θερμοπληξία, αφυδάτωση ή καρκίνο του δέρματος. Στις φυλές αυτές περιλαμβάνονται οι γάτες Σιάμ, οι γάτες Ιμαλαΐων και οι Περσικές. Οι φυλές με το μεγαλύτερο κίνδυνο ηλιακής βλάβης είναι αυτές με λεπτό ή καθόλου τρίχωμα, όπως οι: Bambino, Sphynx, Donskoy (Russian Hairless) και Peterbald. Ωστόσο, όλες οι γάτες -ανεξάρτητα από το μήκος ή το χρώμα της γούνας- μπορούν να πάθουν ηλιακό έγκαυμα.

 

Πηγή: govastileto.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ