Τα διλήμματα Μητσοτάκη στη δημοσκοπική…

Τη Λέσβο επισκέπτεται σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης

Του Δημήτρη Γκάτσιου

“Οι ευρωεκλογές είναι εθνική κάλπη, αλλά δεν είναι εθνικές εκλογές που εκλέγουν κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες ευρωεκλογές για εμένα… Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα μειονέκτημα και ένα πλεονέκτημα ταυτόχρονα. Δεν έχουμε εθνικές εκλογές ή περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, άρα η κινητοποίηση του κόσμου είναι πιο δύσκολη. Από την άλλη, επειδή έχουμε ευρωεκλογές απομονωμένες από άλλη εθνική κάλπη, είναι πολύ πιο εύκολο να μιλήσουμε για την Ευρώπη. Άρα, εγώ θεωρώ ότι το λογικό μέτρο σύγκρισης είναι τα αποτελέσματα των προηγούμενων ευρωεκλογών”.

Σχεδόν έξι εβδομάδες πριν από το μεγάλο εκλογικό ραντεβού του 2024, ο πρωθυπουργός θέτει τον πήχη της γαλάζιας επιτυχίας. Το 33% της κάλπης του 2019, που άνοιξε τον δρόμο για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν, μετατρέπεται σε σημείο αναφοράς για την κεντρική επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου και της οδού Πειραιώς, με τον κεντρικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας ήδη έχει τεθεί σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. 

“Σηκώνουμε το γάντι” 

Τη στιγμή κατά την οποία, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί και κομματικοί αξιωματούχοι, η αντιπολίτευση στοχεύει να μετατρέψει την ευρωκάλπη σε δημοψήφισμα εναντίον της Ηρώδου Αττικού 19, οι γαλάζιοι σηκώνουν το γάντι.

Και μέσα από μια στρατηγική θετικού λόγου, αλλά και αποτύπωσης σκληρών διλημμάτων με εθνική και ευρωπαϊκή διάσταση στοχεύουν στη μέγιστη δυνατή συσπείρωση της κομματικής βάσης, αλλά και στην προσέλκυση νέων ψηφοφόρων που επιλέγουν τη σταθερότητα, σε ένα momentum πολλαπλών εσωτερικών και εξωτερικών προκλήσεων. “Χτίζουμε επάνω στην επικοινωνία μας με την κοινωνία σε κάθε γωνιά της χώρας. Θα μιλήσουμε για όσα κάναμε από το 2019 μέχρι το 2023. Για όσα κάναμε τους πρώτους εννέα μήνες της δεύτερης τετραετίας μας. Για τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζουμε στον καθαρό διάδρομο που ανοίγεται μετά τη δεύτερη Κυριακή του Ιουνίου”, τονίζουν στο Capital.gr στελέχη.

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δε, να έχει τοποθετήσει στο κέντρο του πολιτικού κάδρου το διακύβευμα των ευρωεκλογών, η επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας, έστω δημοσκοπικά, στην περιοχή των ποσοστών του 2019 είναι η βάση επάνω στην οποία θα χτιστεί το πλάνο της τελικής αντεπίθεσης, αμέσως μετά την εορταστική περίοδο του Πάσχα. 

Περνάει το μήνυμα 

Έχοντας διαβεί, στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, μέσα από τις συμπληγάδες κομβικών ζητημάτων που προκάλεσαν, αν μη τι άλλο, βαθιές ρωγμές στο προφίλ της, η κυβέρνηση καταγράφει τα πρώτα, αλλά συνάμα ενδεικτικά σημάδια επανασυσπείρωσης. Με σημείο αναφοράς την τελευταία έρευνα κοινής γνώμης, αυτήν της Opinion Poll για λογαριασμό του Action 24, η οδός Πειραιώς μετριέται στο 33,2%. Ακριβώς, δηλαδή, στο ποσοστό της ευρωκάλπης του 2019, με άνοδο μιας μονάδας από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας. Η ίδια εικόνα καταγράφεται και σε ακόμη μία δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε πριν από περίπου μία εβδομάδα. Αυτή της Metron Analysis. “Διαβάζοντας τα σήματα που εκπέμπουν οι τελευταίες έρευνες, αυτό που μπορούμε να επισημάνουμε είναι ότι στους πολίτες έχει περάσει το μήνυμα ότι οι κάλπες του Ιουνίου δεν είναι χαλαρές. Και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα όσον αφορά στο στοίχημα της συστράτευσης που καλούμαστε να κερδίσουμε”, σχολιάζουν στο Capital.gr κομματικοί παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας. 

Το ερώτημα, πάντως, που καλούνται να απαντήσουν οι “γαλάζιοι” σχετίζεται με το κατά πόσο η οδός Πειραιώς, με τη λογική φθορά που παρουσιάζει ένα κόμμα που βρίσκεται ήδη πέντε χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας, μπορεί να φτάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει (με βάση υπάρχουσες προσδοκίες) τον πήχη του 33%. Και σε αυτό το ερώτημα, η απάντηση που δίνεται είναι καταφατική. “Πρόκειται για έναν στόχο απόλυτα εφικτό και ρεαλιστικό”.

Η ανάλυση και οι διαχωριστικές γραμμές

Με τα μεγάλα διλήμματα που θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συμπυκνώνονται στις φράσεις-κλειδί “σταθερότητα ή περιπέτειες”, “πρόοδος ή οπισθοδρόμηση”, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στέκονται, κατά κύριο λόγο, σε δύο σημεία, με βάση την ανάγνωση των δημοσκοπήσεων:

– Η κυβερνητική παράταξη, στην παρούσα χρονική συγκυρία, εξασφαλίζει στις δημοσκοπήσεις ποσοστό μεγαλύτερο από το άθροισμα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. 

– Ανάλογη εικόνα υπάρχει και σε επίπεδο προσώπων, με σημείο αναφοράς τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αποτελεί και πάλι το δυνατό χαρτί της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό, καθώς προηγείται σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά έναντι των αντιπάλων του, αλλά και στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία. 

“Αισιοδοξούμε ότι στην τελική και επίσημη μέτρηση, αυτή δηλαδή που θα γίνει το βράδυ της 9ης Ιουνίου, θα βρεθούμε και πάλι στο προ πενταετίας 33%. Έτσι κι αλλιώς, εμείς έχουμε μπει στη μάχη, προκειμένου να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Για να τρέξουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, για το οποίο ο ελληνικός λαός έδωσε και πάλι στην παράταξη αυτοδυναμία τον Ιούνιο του 2023”, επισημαίνουν κομματικοί παράγοντες. 

Σε κάθε περίπτωση, το οικοδόμημα της γαλάζιας στρατηγικής, με το βλέμμα στην 9η Ιουνίου και τον πήχη που τοποθέτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα κινείται σε συγκεκριμένες διαδρομές που θα έχουν ως καταληκτικό σταθμό τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση.

Ποιες είναι αυτές οι διαδρομές;

– Η καθημερινή ανάδειξη των διαχωριστικών γραμμών της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής του Νίκου Ανδρουλάκη και την ακροδεξιά πολυκατοικία που, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι ένα “αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία”.

– Το μήνυμα ότι η οδός Πειραιώς αποτελεί τη μόνη πολιτική δύναμη που υπηρετεί τον “υπεύθυνο πατριωτισμό”, την “πρόοδο” και διαθέτει συγκεκριμένο πρόγραμμα και συγκεκριμένες προτάσεις για την επόμενη ημέρα της χώρας.

– Η επιλογή της τακτικής που θέλει την κυβερνητική παράταξη να απευθύνεται τόσο προς το συντηρητικό κοινό, όσο και προς τους ψηφοφόρους του κεντρώου χώρου. Και αυτό θα εξελίσσεται στο πέρασμα των επόμενων κρίσιμων έξι εβδομάδων μέσα από την ανάλυση μιας ατζέντας που ξεκινάει από τα εθνικά ζητήματα, περνάει μέσα από τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, την ασφάλεια, τη νέα θέση της χώρας στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου και φτάνει μέχρι τη μάχη με τις παθογένειες ετών, τις αλλαγές στο κράτος και την προώθηση μεταρρυθμίσεων, με αιχμή την καθημερινότητα, την υγεία, την παιδεία και την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος.

“Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα δηλώσουν με τον τρόπο τους εάν επιθυμούν η χώρα μας να παραμείνει σε αυτή την τροχιά προόδου που ακολουθείται εδώ και πέντε χρόνια, μακριά από πειράματα και μακριά από νέες περιπέτειες”, τονίζει, τακτικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς έχασε ο Μπακογιάννης

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΦΟΡΑ Ο Στέφανος Κασσελάκης ασχολείται με τη συσπείρωση της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θέλει να…