Μνήμες αντιδράσεων από… το Βιετνάμ

Μνήμες αντιδράσεων από… το Βιετνάμ

Σαρώνει το κύμα των φοιτητικών κινητοποιήσεων στις ΗΠΑ για τον πόλεμο στη Γάζα, φέρνοντας στη μνήμη αντιδράσεις της εποχής του πολέμου στο Βιετνάμ, ακόμη και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Κολούμπια, το Γέιλ και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, με διαμαρτυρίες, συλλήψεις, έως και διακοπή μαθημάτων. Από τις πανεπιστημιουπόλεις οι φοιτητές υψώνουν ηχηρά τη φωνή τους, απευθύνοντας εκκλήσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, τερματισμό της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, αποεπένδυση κεφαλαίων που προέρχονται από προμηθευτές όπλων και άλλες εταιρείες που επωφελούνται από τον πόλεμο και αμνήστευση για φοιτητές και μέλη των σχολών στους οποίους έχουν επιβληθεί πειθαρχικές κυρώσεις λόγω συμμετοχής στις διαμαρτυρίες. Δίνεται όμως και μια αφορμή ενδοσκόπησης, για τα όρια της ελευθερίας του λόγου, τουλάχιστον όπως το βλέπουν εβραίοι φοιτητές και απόφοιτοι, που στα μάτια τους οι σχολές τους αναδεικνύονται τώρα σε «εστίες αντισημιτισμού». «Το να διαδηλώνουν οι φοιτητές μας υπέρ της Χαμάς, των Χούθι και του Ιράν δεν είναι η καλύτερη εικόνα για ένα πανεπιστήμιο», ανέφερε Αμερικανός, σε ρεπορτάζ των «New York Times». Ο Μάικ Τζόνσον, Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, συναντήθηκε με εβραίους φοιτητές στο Κολούμπια και κάλεσε την πρόεδρο του εκπαιδευτικού ιδρύματος να παραιτηθεί εκτός και «βάλει τάξη σ’ αυτό το χάος». Από τις κινητοποιήσεις δεν αποκλείεται κανείς. Μετέχουν φοιτητές και καθηγητές κάθε προέλευσης και πεποίθησης, μέχρι Εβραίοι και μουσουλμάνοι. Στις πανεπιστημιουπόλεις οργανώνονται ενημερωτικές εκδηλώσεις, διαθρησκειακές προσευχές και ψυχαγωγικά δρώμενα υποστήριξης των πρωτοβουλιών. Οι διοργανωτές αποκηρύσσουν τη βία σε κάθε μορφή της. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τις «αντισημιτικές διαδηλώσεις» αλλά ταυτόχρονα κατηγόρησε «εκείνους που δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει με τους Παλαιστινίους». Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο πρόεδρος «στηρίζει την ελευθερία της έκφρασης, τον δημόσιο διάλογο και είναι κατά των διακρίσεων» στα πανεπιστήμια. Για «χαμό» έκανε λόγο ο έτερος προεδρικός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ. Ανάλογα με την πηγή των σχολίων οι αντιδράσεις κρίνονται δικαιολογημένες ή αποπροσανατολιστικές, ειλικρινείς ή αφελείς, αγωνιστικές ή αναίτια ξεσπάσματα χωρίς έρεισμα.

Εξω από τους χώρους των πανεπιστημίων άλλες ομάδες διαδηλωτών ενώνουν τη φωνή τους με τους φοιτητές ή βρίσκουν την ευκαιρία να προωθήσουν τα δικά τους αιτήματα. Η έννοια της κοινότητας είναι κυρίαρχη, με παραδόσεις φαγητού, καταμερισμό αρμοδιοτήτων και ομάδες έτοιμες να δράσουν προς εκτόνωση τυχόν εντάσεων. Η ενημέρωση για τις κινητοποιήσεις είναι συνεχής από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι διευθύνσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και οι τοπικές Αρχές επιβάλλουν μέτρα καταστολής, πυροδοτώντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη μεγαλύτερη αντίδραση. Το Κολούμπια μαζί με το συνεργαζόμενο Κολέγιο Μπάρναντ απέβαλαν δεκάδες φοιτητές που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. Επίσης περισσότεροι από 100 φοιτητές συνελήφθησαν στο Κολούμπια, όταν η πρόεδρος του Ιδρύματος κάλεσε την αστυνομία της Νέας Υόρκης για να απομακρύνει διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης, μία ημέρα αφότου κατέθεσε ενώπιον επιτροπής της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η ασφάλεια του Γέιλ προχώρησε στη σύλληψη 60 διαδηλωτών στους οποίους προηγουμένως «δόθηκε η ευκαιρία να απομακρυνθούν και να αποφύγουν τα περιοριστικά μέτρα», σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο. Και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης έγιναν 120 συλλήψεις για «λόγους ασφαλείας».

Σε ορισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα τα μαθήματα γίνονται εξ αποστάσεως, ενώ σε άλλα προσφέρεται επιλογή και διά ζώσης διδασκαλίας για το υπόλοιπο εξάμηνο. Στο Πολυτεχνείο Χάμπολντ στην Καλιφόρνια τα μαθήματα διεκόπησαν μετά την εισβολή σπουδαστών σε κτίριο της διοίκησης της Σχολής.

Το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει την ελεύθερη έκφραση και ειρηνικές διαμαρτυρίες κατά τις τελετές αποφοίτησης στις αρχές Μαΐου, αλλά ότι θα εμποδίσει κάθε «ουσιαστική αναστάτωση».

Το Χάρβαρντ σε μια προσπάθεια να δράσει προληπτικά, κλείδωσε τις πύλες εισόδου στα προαύλιά του και περιόρισε την πρόσβαση με αυστηρό έλεγχο φοιτητικών ταυτοτήτων. Καταλήψεις έγιναν και στο Κολέγιο Emerson στη Βοστώνη, στο Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, ενώ συλλήψεις ακολούθησαν τις κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Οστιν, όπου επιστρατεύθηκε ακόμη και το ιππικό, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες, και στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Ισραηλινός φοιτητής αναρωτιόταν σε ρεπορτάζ ξένου δικτύου γιατί οι συμφοιτητές του που ζητούν ανοιχτό διάλογο, «κρύβουν τα πρόσωπά τους» με ιατρικές μάσκες ή φορούν καφίγια, τη μαντίλα σύμβολο του παλαιστινιακού αγώνα.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ