Μήνυμα συνεργασίας έδωσε ο Σι στον Μπλίνκεν

Πώς έχασε ο Μπακογιάννης

Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν προτιμότερο να αναζητήσουν κοινό έδαφος για συνεργασία και, παρά τις διαφορές τους και τον αναμενόμενο ανταγωνισμό που αυτές προκαλούν, να είναι εταίροι και όχι ανταγωνιστές στη διεθνή αρένα. Αυτό ήταν το μήνυμα που, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ, μετέφερε ο Σι Τζινπίνγκ στον Αντονι Μπλίνκεν κατά τη συνάντηση που είχαν χθες. Ο κινέζος πρόεδρος φέρεται να ισχυρίστηκε, επίσης, ότι έχουν γίνει ορισμένα θετικά βήματα το τελευταίο διάστημα – υπονοώντας, ουσιαστικά, τους μήνες που ακολούθησαν τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στο Σαν Φρανσίσκο, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του APEC (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού).

Υπενθυμίζεται ότι σε εκείνη τη σύνοδο ο Σι είχε στείλει το μήνυμα ότι «ο πλανήτης είναι αρκετά μεγάλος ώστε να μας χωρά και τους δύο», ενώ οι δύο πρόεδροι έδωσαν συνέχεια με την τηλεφωνική τους συνομιλία στις αρχές Απριλίου. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως η ατζέντα της επίσκεψης Μπλίνκεν στην Κίνα και της συνάντησής του με τον πρόεδρό της περιείχε εξαρχής «σκληρά ζητήματα», όπως χαρακτηριστικά σημείωναν οι «New York Times» στη σχετική τους ανάλυση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι της συνάντησης Σι – Μπλίνκεν είχαν προηγηθεί οι μαραθώνιες συνομιλίες του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι, οι οποίες διήρκεσαν πεντέμισι ώρες και κάλυψαν όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και αντιθέσεων. Οπως άλλωστε δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έθεσε ευθέως το ζήτημα της τεχνολογικής και οικονομικής βοήθειας που, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, προσφέρει το Πεκίνο στη Μόσχα. Επίσης, στο τραπέζι των δύο βρέθηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή της Ταϊβάν και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, που αποτελούν δύο από τις σημαντικότερες εστίες έντασης και τριβής ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Από την πλευρά του, ο Ουάνγκ Γι σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει μια ατελείωτη σειρά μέτρων προκειμένου να περιορίσουν την Κίνα σε επίπεδο οικονομίας, εμπορίου, επιστήμης και τεχνολογίας», παραπέμποντας και στο πρόσφατο τελεσίγραφο για την TikTok. Σε αυτό το φόντο, προφανώς δεν μπορεί να θεωρηθεί σύμπτωση το γεγονός ότι χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Κίνας και Ρωσίας, με τον Σεργκέι Σοϊγκού να διαμηνύει στον ομόλογό του τη θέση της Μόσχας για ακόμη πιο στενή διμερή συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ