Ποια γυναίκα, ποιος Καίσαρας

Ποια γυναίκα, ποιος Καίσαρας

Σκηνή 1η: Είναι 23 Νοεμβρίου του 2022, βρισκόμαστε σε ένα τοκ-σόου του Distrito TV, ενός ισπανικού καναλιού που διαθέτει στο YouTube 348.000 συνδρομητές και θεωρείται εν πολλοίς ένα μιντιακό μεγάφωνο του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP) και του ακροδεξιού Vox. Οι βουλευτές τους έρχονται συχνά εδώ να πουν τις απόψεις τους. Απόψε, μία πανελίστρια ονόματι Πιλάρ Μπασέλγα, που δηλώνει ιστορικός τέχνης, θέλει να πει κάτι για την Μπεγκόνια Γκόμεθ, τη σύζυγο του Πέδρο Σάντσεθ: «Τολμώ να πω πως υπάρχουν υποψίες ότι η αγαπημένη μας δεύτερη κυρία, γιατί η πρώτη είναι η Βασίλισσα, τολμώ να πω πως αρχικά, ήταν Μπεγκόνιο». Τα υπόλοιπα μέλη του πάνελ την κοιτούν έκπληκτα, αλλά η Μπασέλγα συνεχίζει ακάθεκτη: «Αυτή η σύζυγος ή ο σύζυγος του πρωθυπουργού προέρχεται από μια οικογένεια με παράδοση στις γκέι σάουνες. Πρέπει να το πούμε αυτό. Αυτό το αλαζονικό ύφος που έχει ο Πέδρο Σάντσεθ…».

Ο παρουσιαστής τη διακόπτει: «Εχουν γραφτεί αυτά, Πιλάρ». «Φυσικά, φυσικά», απαντάει εκείνη. «Θυμάμαι επίσης, αλλά δεν θυμάμαι σε ποιο Μέσο, κάποιο πιο εναλλακτικό προφανώς, ότι ο Μπεγκόνιο, με το που έφτασε στο Μονκλόα [την πρωθυπουργική έδρα] διορίστηκε διευθυντής ενός μεταπτυχιακού διπλώματος στο [πανεπιστήμιο] Κομπλουτένσε […] Μετά ξεκίνησε να δουλεύει για ένα πρόγραμμα στην Αφρική […] και τώρα έχει εμπλακεί σε μία υπόθεση ναρκεμπορίου στο Μαρόκο». Ο παρουσιαστής την ξαναδιακόπτει: «Με βλέπεις τόσο ήρεμο γιατί όλα αυτά έχουν γραφτεί και ξαναγραφτεί». «Φυσικά», απαντάει η Μπασέλγα. Μέσα στις επόμενες 72 ώρες, το επίμαχο απόσπασμα ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο προβολές μόνο στο Τwitter. Εφεξής, «ο Μπεγκόνιο» γίνεται συχνά trend στα κοινωνικά δίκτυα, πολλές φορές συνοδεία φωτομοντάζ που «αποδεικνύουν» πως η σύζυγος του Σάντσεθ γεννήθηκε άνδρας – όπως άλλωστε και η σύζυγος του Εμανουέλ Μακρόν, η σύζυγος του Μπαράκ Ομπάμα κ.ά.

Σκηνή 2η: Είναι 15 Νοεμβρίου του 2023, βρισκόμαστε εντός της ισπανικής Βουλής, σε δύο ημέρες ο Πέδρο Σάντσεθ θα διοριστεί ξανά πρωθυπουργός για μια τρίτη θητεία, η συζήτηση έχει ανάψει, από το βήμα ο Σάντσεθ απαντάει στον ηγέτη του PP, τον Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, κατηγορεί το κόμμα του ότι έκρυψε κάτω από το χαλί μια πιθανή υπόθεση διαφθοράς από την πλευρά της περιφερειάρχου της Μαδρίτης, της (ακρο)δεξιάς Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο, εκείνη κάθεται στα θεωρεία της Βουλής, η κάμερα στρέφεται προς το μέρος της, την καταγράφει να αποκαλεί ξεκάθαρα τον Σάντσεθ «hijo de puta», «που***ας γιο», η ομάδα της το παραδέχεται ευχαρίστως. Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, αναθεωρεί, εκείνο που πραγματικά είπε, υποστηρίζει, είναι «me gusta la fruta», «μου αρέσουν τα φρούτα». Εκτοτε, το PP στη Μαδρίτη έχει αξιοποιήσει αυτό το τελευταίο σύνθημα ποικιλοτρόπως: σε διαδηλώσεις κατά της αμνηστίας στους καταλανούς αυτονομιστές, πάνω σε μπλουζάκια προς πώληση…

Ο λόγος που δεν μας σοκάρουν και ιδιαίτερα οι σκηνές αυτές είναι ότι μοιάζουν οικείες. Οπως οικείο μοιάζει και το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από την καταγγελία εις βάρος της Μπεγκόνια Γκόμεθ για αθέμιτη άσκηση επιρροής και επιχειρηματική διαφθορά: ο ιδρυτής της οργάνωσης «Καθαρά Χέρια» είναι ένας ακροδεξιός δικηγόρος ονόματι Μιγκέλ Μπερνάδ ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα το 2021 σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για εκβιαστική απόσπαση χρημάτων από άτομα και οντότητες ώστε να μην κινήσει το «σωματείο» του νομικές ενέργειες ή να μην ξεκινήσει εκστρατείες δυσφήμησης εις βάρος τους. Τον περασμένο Μάρτιο, βέβαια, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε την απόφαση αυτή κρίνοντας πως η «πίεση» που ασκούσε ο Μπερνάδ – προτείνοντας να αποσύρει μια καταγγελία σε αντάλλαγμα για αποζημίωση – ήταν ηθικά «επιλήψιμη» αλλά όχι «εκφοβισμός». Μέχρι πρότινος, πάντως, κανένας δικαστής δεν έπαιρνε σοβαρά τις (απανωτές) αγωγές της οργάνωσης «Καθαρά Χέρια», κατά κανόνα εις βάρος σοσιαλιστών και αριστερών πολιτικών, αλλά και εναντίον ενός παιδικού προγράμματος «που προωθούσε την ομοφυλοφιλία».

Λίγο να σοβαρευτούμε. Σύμφωνα με την «El Pais», μία σοβαρή εφημερίδα, που έχει πραγματοποιήσει κατά δήλωσή της «εξαντλητικές έρευνες» για το θέμα, «δεν μοιάζει να υπάρχει ούτε ένα στοιχείο το οποίο να αποδεικνύει ότι οι δραστηριότητες της Μπεγκόνια Γκόμεθ εμπίπτουν σε αυτό που η νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου ορίζει ως αθέμιτη άσκηση επιρροής». Ο ίδιος ο Μπερνάδ αναγνώρισε χθες πως η καταγγελία της οργάνωσής του μπορεί να βασίζεται σε «fake news». «Αν δεν αληθεύουν, πρέπει να επωμιστούν την ευθύνη εκείνοι που τα δημοσίευσαν», διακήρυξε – μία δήλωση κωμικοτραγική, η οποία μάλλον δικαιώνει την αναφορά του Πέδρο Σάντσεθ στη «μηχανή παραγωγή λάσπης» που ζωντάνεψε ο Ουμπέρτο Εκο στο βιβλίο του «Φύλλο μηδέν». Η ισπανική εισαγγελία ζήτησε να μπει στο αρχείο η υπόθεση. Ανεξάρτητα πάντως από το κατά πόσο μπλόφαρε, ή όχι, στην επιστολή του ο ισπανός πρωθυπουργός, από το αν έφτασε πράγματι στα όριά του ή θέλει απλώς να ενισχύσει τη θέση του στην Ισπανία, ή και να επιδιώξει αξίωμα στις Βρυξέλλες, το κλίμα στην Ισπανία μοιάζει τόσο κοντινό όσο και ο προχθεσινός ξυλοδαρμός στο Περιστύλιο της Βουλής. Και αυτό είναι το τρομακτικό: η εξοικείωσή μας με την τοξικότητα, την πόλωση, και τελικά τη βία.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ