Ο Κ. Μητσοτάκης έθεσε και επίσημα τον πήχη των ευρωεκλογών

Ο Κ. Μητσοτάκης έθεσε και επίσημα τον πήχη των ευρωεκλογών

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Δίνοντας νέα ώθηση στη στρατηγική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να απευθύνεται τόσο προς το συντηρητικό κοινό, όσο και προς τους ψηφοφόρους του Κέντρου, ο πρωθυπουργός, στην τελική ευθεία των επτά εβδομάδων μέχρι την ευρωκάλπη, ταυτίζει τη…γαλάζια παράταξη με τον “υπεύθυνο πατριωτισμό”, την πρόοδο και τις μεταρρυθμίσεις.

Ορθώνει, δε, διαχωριστικά τείχη με την “ακροδεξιά πολυκατοικία”, αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής του Νίκου Ανδρουλάκη, τους οποίους ταυτίζει με τη στασιμότητα και την πλήρη απουσία ουσιαστικής πρότασης για την επόμενη ημέρα της χώρας, σε μία πορεία με σημείο αναφοράς τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση του εκλογικού κοινού του κυβερνώντος κόμματος.

Για πρώτη φορά σε αυτή τη διαδρομή της προεκλογικής εκστρατείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον “Σκάι” τοποθέτησε ανοιχτά τον…πήχη της επιτυχίας για τη Νέα Δημοκρατία το βράδυ της δεύτερης Κυριακής του Ιουνίου. Και ο πήχης αυτός έχει ευθεία αντανάκλαση στο αποτέλεσμα της ευρωκάλπης του 2019, το οποίο αποτέλεσε καταλύτη εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό και άνοιξε το δρόμο για την πρώτη…γαλάζια αυτοδυναμία μετά το 2007.

“Οι ευρωεκλογές είναι εθνική κάλπη, αλλά δεν είναι εθνικές εκλογές που εκλέγουν κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες ευρωεκλογές για εμένα, οι οποίες μάλιστα έλαβαν χώρα και σε μία εποχή πολύ κοντά σε εθνικές εκλογές. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα μειονέκτημα και ένα πλεονέκτημα ταυτόχρονα. Δεν έχουμε εθνικές εκλογές ή περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, άρα η κινητοποίηση του κόσμου είναι πιο δύσκολη. Από την άλλη, επειδή έχουμε ευρωεκλογές απομονωμένες από άλλη εθνική κάλπη, είναι πολύ πιο εύκολο να μιλήσουμε για την Ευρώπη. Άρα, εγώ θεωρώ ότι το λογικό μέτρο σύγκρισης είναι τα αποτελέσματα των προηγούμενων ευρωεκλογών”, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται για να αποτυπώσει, αν μη τι άλλο, την αισιοδοξία που επικρατεί στο…γαλάζιο οικοσύστημα, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Δημοσκοπήσεις που δείχνουν την τάση της επανασυσπείρωσης των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, μετά από μία περίοδο…αφυδάτωσης, η οποία είχε ως σημείο αναφοράς τη διαχείριση σημαντικών ζητημάτων για την καθημερινότητα του πολίτη.

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Σε κάθε περίπτωση και…πατώντας επάνω στην έννοια της “σταθερότητας”, με την οποία ταυτίζει συχνά-πυκνά την κυβερνητική παράταξη, ο πρωθυπουργός έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας, αποσυνδέοντας το ενδεχόμενο ενός μη αναμενόμενου αποτελέσματος στις ευρωεκλογές από το σενάριο δραματικών πολιτικών εξελίξεων. ”

Την επόμενη ημέρα θα είναι πάλι κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία και θα έχουμε πάλι τον ίδιο αριθμό βουλευτών και την ίδια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία… Άλλα κόμματα θέλουν να ανάγουν τις ευρωεκλογές σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Εμείς αυτό το γάντι θα το σηκώσουμε. Θα πούμε ότι ναι, το πολιτικό μήνυμα το οποίο θα εκπεμφθεί από την κάλπη της 9ης Ιουνίου πρέπει να αποπνέει σταθερότητα, σιγουριά και συνέχεια. Έχουμε εννιά μήνες κυβερνητικού έργου για το οποίο θέλουμε να μιλήσουμε και τρία χρόνια ακόμα θητείας μπροστά μας έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε με την ίδια ορμή, με ακόμα μεγαλύτερη ορμή, με τους ίδιους πρακτικά καταγεγραμμένους συσχετισμούς, στην υλοποίηση του έργου μας. Εμείς όμως δεν σταματήσαμε και δεν σταματούμε να μιλάμε για τη σημασία της Ευρώπης. Το σύνθημά μας είναι “σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη”. Γιατί αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ευρώπη αφορούν τον κάθε Έλληνα πολίτη, την κάθε Ελληνίδα και τον κάθε Έλληνα. Γι’ αυτό και πρέπει να μιλήσουμε για αυτά τα οποία πετύχαμε στην Ευρώπη και γι’ αυτά τα οποία θέλουμε να πετύχουμε στην Ευρώπη την επόμενη πενταετία και πώς η Ευρώπη τελικά μπορεί να είναι χρήσιμη για τον Έλληνα πολίτη. Για αυτά, τα άλλα κόμματα δεν έχουν να πούνε σχεδόν τίποτα”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “Σκάι”.

Ο πρωθυπουργός κράτησε στην πρώτη γραμμή σε ακόμη μία δημόσια παρέμβαση, το διακύβευμα της σταθερότητας και της συνέχειας. Αλλά και τη λογική που θέλει την οδό Πειραιώς να συνεχίζει την τακτική της διεύρυνσης σε νέες δεξαμενές ψηφοφόρων. Αυτό θα εξελίσσεται στο πέρασμα των επόμενων κρίσιμων έξι εβδομάδων μέσα από την ανάλυση μίας ατζέντας που ξεκινάει από τα εθνικά ζητήματα, περνάει μέσα από τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, την ασφάλεια, τη νέα θέση της χώρας στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου και φτάνει μέχρι τη…μάχη με τις παθογένειες ετών, τις αλλαγές στο Κράτος και την προώθηση μεταρρυθμίσεων, με αιχμή την καθημερινότητα, την Υγεία, την Παιδεία και την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος.

“Θα ήθελα να απευθυνθώ στους πολίτες, οι οποίοι μπορεί να σκέφτονται να ψηφίσουν κάποιο κόμμα στα δεξιά μας γιατί μπορεί να αισθάνονται δυσαρεστημένοι με κάποιες επιλογές της Νέας Δημοκρατίας, και να τους ζητήσω να δούνε τη μεγάλη εικόνα, την πρόοδο την οποία επιτελέσει συνολικά η χώρα. Και να μην αξιοποιήσουν τις ευρωεκλογές ως μία ευκαιρία μιας εύκολης, θα έλεγα, και ανέξοδης διαμαρτυρίας, γιατί τα πραγματικά ζητούμενα των ευρωεκλογών είναι άλλα”, ανέφερε.

Όσον αφορά στο κεντρώο κοινό, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι οι Σπαρτιάτες τέθηκαν εκτός της εκλογικής διαδικασίας με απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία “πατάει” επάνω σε μία ρύθμιση την οποία ψήφισε και υποστήριξε η Νέα Δημοκρατία. “Την υποστήριξε κοινοβουλευτικά αλλά και μέσω υπομνημάτων, όταν κάποιοι άλλοι ξέχασαν να τα υποβάλουν…Αναφέρομαι και στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί ο φασισμός και ό,τι αυτός πρεσβεύει δε μπορεί να πολεμιέται μόνο στα λόγια. Πρέπει να αντιμετωπίζεται με πράξεις και εμείς ήμασταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας στην υπόθεση αυτή…Γιατί πρέπει να εκπλήσσεται κάποιος με μία τέτοια υπόθεση εργασίας, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συγκυβερνήσει με την ακροδεξιά του κ. Πάνου Καμμένου; Άρα, δεν νομίζω ότι λέω κάτι το οποίο είναι άγνωστο στους Έλληνες πολίτες”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο στόχαστρο βρέθηκε και η αποκαλούμενη… ακροδεξιά πολυκατοικία, με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για ένα αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία.

“Οι προτροπές όσοι μπορεί να έκαναν μία συγκεκριμένη κοινοβουλευτική επιλογή να μην επισκεφθούν τους ναούς τις μέρες του Πάσχα είναι απαράδεκτες και διχαστικές. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν τον χριστιανισμό και την πίστη. Νομίζω ότι πήραν πολύ σκληρές αλλά, θα έλεγα, σωστές και τεκμηριωμένες απαντήσεις και από την ίδια την Εκκλησία”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες πριν την κοινή επίσκεψή του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σε δομές της αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Δήλεσι. Μία επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, που αναμένεται ότι θα εκπέμψει το μήνυμα ότι η περίοδος της αναταραχής στις σχέσεις Μεγάρου Μαξίμου-Εκκλησίας με σημείο αναφοράς την κυβερνητική μεταρρύθμιση για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών ανήκει στο παρελθόν. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ