#Metoo: Το Χόλιγουντ αντιδρά στην ανατροπή της καταδίκης του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν για βιασμό

#Metoo: Το Χόλιγουντ αντιδρά στην ανατροπή της καταδίκης του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν για βιασμό

Το Χόλιγουντ αντέδρασε με σοκ, όπως μεταφέρει ο Guardian, στην είδηση ότι η καταδίκη του ατιμασμένου παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινσταϊν για βιασμό, που στάθηκε η αφορμή εκκίνησης του παγκόσμιου κινήματος #metoo, χάρη σε δύο γυναίκες που δεν έκαναν πίσω, ανατράπηκε από δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Ο έκπτωτος μεγιστάνας του κινηματογράφου είχε καταδικαστεί σε 23 χρόνια το 2020 για δύο σεξουαλικά εγκλήματα, μια απόφαση που το εφετείο χαρακτήρισε τώρα «αποτέλεσμα άδικης δίκης». Ο Γουαϊνστάιν θα παραμείνει στη φυλακή αφού καταδικάστηκε επίσης για βιασμό στο Λος Άντζελες και σε 16 χρόνια.

Η Άσλεϋ Τζαντ, η οποία ήταν από τις πρώτες που μοιράστηκε τους ισχυρισμούς της εναντίον του, δήλωσε στους New York Times: «Αυτό είναι άδικο για τους επιζήσασες. Εμείς εξακολουθούμε να ζούμε μέσα στην αλήθεια μας. Και ξέρουμε τι συνέβη». Αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου, πρόσθεσε: «Έτσι είναι να είσαι γυναίκα στην Αμερική, να ζεις με το δικαίωμα των ανδρών στο σώμα μας».

Η Ροζάνα Αρκέτ, η οποία επίσης έκανε καταγγελίες εναντίον του Γουάισταϊν, ανέφερε σε δήλωσή της στο Hollywood Reporter: «Ο Χάρβεϊ δικαίως καταδικάστηκε. Είναι ατυχές το γεγονός ότι το δικαστήριο ανέτρεψε την καταδίκη του. Ως επιζήσασα, είμαι πέρα για πέρα απογοητευμένη». Η Κάθριν Κένταλ, η οποία επίσης κατηγόρησε τον Γουαϊνστάιν για παρενόχληση, δήλωσε ότι ήταν «κατάπληκτη».

Οι επιζήσασες των επιθέσεων του Γουάϊνστάιν ή άλλων είναι εξοργισμένες

Η βραβευμένη με Όσκαρ Μίρα Σορβίνο, η οποία ισχυρίστηκε ότι ο Γουάινσταϊν την παρενόχλησε σεξουαλικά πριν καταπνίξει την καριέρα της, έγραψε ότι είναι «τρομοκρατημένη και αηδιασμένη» με ένα σύστημα δικαιοσύνης που λοξοδρομεί προς «τα αρπακτικά και όχι προς τα θύματα».

Η ηθοποιός, συγγραφέας και ακτιβίστρια Άμπερ Τάμπλιν χαρακτήρισε επίσης την απόφαση «απώλεια για ολόκληρη την κοινότητα των γυναικών που έθεσαν τη ζωή και την καριέρα τους σε κίνδυνο για να μιλήσουν». Η Έλεν Μπάρκιν, η οποία ισχυρίστηκε ότι ο Weinstein την κακοποίησε λεκτικά κατά τη διάρκεια της παραγωγής της ταινίας Into the West του 1992, χαρακτήρισε την ανατροπή «εξωφρενική».

Η Ρόζι Πέρεζ, η οποία κατέθεσε στη δίκη του Γουάινσταϊν για να πει ότι η φίλη της Αναμπέλα Σιόρα της είπε ότι είχε βιαστεί από αυτόν, μοιράστηκε την είδηση στο Twitter/X, προσθέτοντας: «WTF!» (σ.σ. «Τι διάολο» σε ελεύθερη μετάφραση). Η Ταράνα Μπέρκ, που πιστώνεται ως η ιδρύτρια του κινήματος #MeToo, δήλωσε ότι «στιγμές όπως αυτή υπογραμμίζουν γιατί τα κινήματα είναι απαραίτητα».

Μια δήλωση του Γουάινσταϊν αναφέρθηκε στην κατάστασή του ως «συγκρατημένα ενθουσιασμένη», προτού αργότερα κάνει λόγο για «μια μεγάλη μέρα για την Αμερική».Η πληθώρα των ιστοριών που περιγράφουν λεπτομερώς τις υποτιθέμενες εμπειρίες με τον Γουάινσταϊν έδωσε το έναυσμα για το κίνημα #MeToo το 2017, με περισσότερες από 80 γυναίκες να τον κατηγορούν τελικά για διάφορες πράξεις σεξουαλικής επίθεσης και παρενόχλησης.



Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ