Η Μασσαλία είναι πάντα μια υπέροχη ιδέα – Μερικά ψαγμένα πράγματα για να κάνετε εκεί

Η Μασσαλία είναι πάντα μια υπέροχη ιδέα – Μερικά ψαγμένα πράγματα για να κάνετε εκεί

Όταν κάποιος σας ρωτάει για τη Γαλλία, τι σας έρχεται στο μυαλό; Πολλοί φαντάζονται λεωφόρους στην πρωτεύουσα της μόδας, μοσχοβολιστούς παριζιάνικους φούρνους, art deco μπιστρό και στιλάτα βιβλιοπωλεία. Εξάλλου, το Παρίσι είναι, για πολλούς, η πολιτιστική πρωτεύουσα του κόσμου.

Όμως το Παρίσι, αν και επιμελώς όμορφο, αντιπροσωπεύει μόνο ένα κομμάτι της χώρας και του δυναμικού πολιτισμού της. Λιγότερο από τέσσερις ώρες με το τρένο απέχει η Μασσαλία, μια ειδυλλιακή πόλη-λιμάνι στις ακτές της νότιας Γαλλίας, που διαθέτει γεύση, ιστορία, γοητεία και πολιτισμό.

Από τους αρχαίους Έλληνες μέχρι τους σύγχρονους τεχνίτες, η Μασσαλία ήταν πάντα το σπίτι ενός ποικίλου φάσματος πολιτισμών και επιρροών που διαμόρφωσαν τον εκκεντρικό, αυθεντικό χαρακτήρα της.

Περιτριγυρισμένη από εκπληκτικές παραλίες, γαλαζοπράσινα νερά, ανεξάρτητες μπουτίκ και ζωντανές κουζίνες. Αυτά βλέπει η Louise Skadhauge, μια Δανο-Γαλλίδα φωτογράφος που πρόσφατα εγκαταστάθηκε στη Μασσαλία. Αφού ερωτεύτηκε την πόλη και όλα όσα έχει να προσφέρει, η Skadhauge δημιούργησε το A photobook of Marseille. Το βιβλίο παρουσιάζει έναν οδηγό μαζί με προσωπικές σκέψεις, ενθαρρύνοντας τους καλλιεργημένους ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο να εξερευνήσουν τον γαλλικό πολιτισμό πέρα από την πρωτεύουσα.

Από τους αρχαίους Έλληνες μέχρι τους σύγχρονους τεχνίτες, η Μασσαλία ήταν πάντα το σπίτι ενός ποικίλου φάσματος πολιτισμών και επιρροών που διαμόρφωσαν τον εκκεντρικό, αυθεντικό χαρακτήρα της

Ας πάρουμε μια γεύση

Εστιατόριο La Mercerie / 9 Cr Saint-Louis, 13001 Μασσαλία, Γαλλία

Όπως και τα πολιτιστικά αξιοθέατα και οι παραθαλάσσιες αποδράσεις της, η Μασσαλία έχει καθιερώσει τη θέση της στον γκουρμέ γαστρονομικό χάρτη ως έναν προορισμό που πρέπει να επισκεφτούν οι λάτρεις του φαγητού. Από τα παραδοσιακά πιάτα θαλασσινών μέχρι τις σύγχρονες συγχωνεύσεις, κάθε λιθόστρωτος δρόμος φαίνεται να οδηγεί σε νέα εστιατόρια σε κάθε γωνιά. Σε ένα σημείο στη ζωντανή συνοικία Noailles, σε απόσταση αναπνοής από το παλιό λιμάνι, το La Mercerie είναι ένα εστιατόριο που πρέπει να επισκεφθείτε και το οποίο προτιμούν τόσο οι ντόπιοι όσο και οι τουρίστες, συμπεριλαμβανομένης της Skadhauge.

«Ακόμα θυμάμαι την πρώτη φορά που επισκέφθηκα το La Mercerie», λέει η Skadhauge. «Σερβίρισαν το βραδινό μενού τους – το οποίο εναλλάσσεται κάθε μήνα – μαζί με προσεγμένους συνδυασμούς κρασιών. Ήταν μια καταπληκτική αισθητηριακή εμπειρία». Με μόνιμο σομελιέ, το εστιατόριο φημίζεται για τα βιοδυναμικά και φυσικά κρασιά. Είτε πρόκειται για ποτό με φίλους, είτε για ένα ραντεβού για δείπνο είτε για μια οικογενειακή υπόθεση, στο La Mercerie, είναι βέβαιο ότι θα νιώσετε σαν ντόπιος.

Βιβλιοπωλειο-ποπαντοπωλείο Provisions / 95 Rue de Lodi, 13006 Μασσαλία, Γαλλία

Φωλιασμένο στη γωνία ενός δρόμου στην Baille βρίσκεται ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά της Μασσαλίας. Το Provisions είναι ένα γαλλικό βιβλιοπωλείο που μετατράπηκε σε παντοπωλείο και ανήκει στις φίλες Sasika και Jill. Βρίσκεται σε ένα πρώην βιβλιοπωλείο των μέσων του αιώνα, τα αυθεντικά ξύλινα φωτιστικά και τα πλακάκια αντίκες του χώρου προκαλούν μια ζεστή αίσθηση οικειότητας. Στα ράφια υπάρχουν εξειδικευμένα είδη παντοπωλείου από τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων «προσεκτικά επιλεγμένων κρασιών (με και χωρίς αλκοόλ), βιβλίων, κεραμικών και τοπικών λουλουδιών», εξηγεί η Skadhauge. «Το δίδυμο συνεργάζεται με τεχνίτες και χειροτέχνες με τις φιλοσοφίες των οποίων ευθυγραμμίζονται: τα πάντα παράγονται συνειδητά, είναι όσο το δυνατόν πιο τοπικά και πάντα νόστιμα».

Κάθε εβδομάδα – τις Πέμπτες, τις Παρασκευές και τα Σάββατα – το Provisions μαγειρεύει ένα σύντομο μενού με γλυκά και αλμυρά προϊόντα. Χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα από τις αγορές και επιλεγμένα είδη από τον πάγκο τους, το μενού εναλλάσσεται κάθε εβδομάδα, τιμώντας τα εποχιακά προϊόντα και ελαχιστοποιώντας τα απορρίμματα. Πρόσφατα πιάτα περιλαμβάνουν χορτοφαγικά Flammekueche με crème fraîche, κρεμμύδια, shiitakes και μανιτάρια στρειδιών, νιόκι με ragú και πολλά γλυκά για τους γλυκατζήδες. Το φαγητό έρχεται σε μικρές παρτίδες και εκτιμάται από τους ντόπιους.

Jimmy Granger, βόλτα με σκάφος συν γεύμα

Αν και είναι αλήθεια ότι την εκπληκτική θέα των παραλίων της Μασσαλίας μπορείτε να την απολαύσετε με τα πόδια, δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να εξερευνήσετε το νερό από ό,τι με σκάφος. Σύμφωνα με την Skadhauge, υπάρχει μια συγκεκριμένη εμπειρία με βάρκα που δεν μοιάζει με καμία άλλη και συχνά κρατείται μυστική και μεταδίδεται από στόμα σε στόμα.

«Μια από τις κορυφαίες στιγμές μου περιλαμβάνει την εκδρομή με φίλους που επισκέπτονται το σκάφος με το Roxy, το ιστιοφόρο του Jimmy Granger», λέει. «Συνήθως ταξιδεύει τους επισκέπτες του προς τα νησιά Frioul και/ή την Côte Bleue». Αυτή η εμπειρία με το σκάφος περιλαμβάνει επίσης φαγητό – πρόκειται ουσιαστικά για ένα ταπεινό δείπνο που φιλοξενείται σε ένα σκάφος με ιδιωτικό σεφ. «Apéro, γεύμα, κολύμπι, μαγευτική θέα και διασκεδαστικές συζητήσεις είναι πάντα στο μενού».

Sessùn Alma / 127 Rue Sainte, 13007 Μασσαλία, Γαλλία

Η Sessùn είναι μια γνωστή γαλλική μάρκα μόδας με ρίζες στη Μασσαλία. Σε ένα παλιό εργοστάσιο σαπωνοποιίας στη διάσημη Rue Sainte, βρίσκεται το αγαπημένο τους concept store, το Sessùn Alma. Αυτός ο υβριδικός χώρος – εν μέρει μπουτίκ, εν μέρει εστιατόριο – είναι η καρδιά της μάρκας Sessùn και έχει γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα σημεία για ψώνια στην πόλη.

Σχεδιασμένος από το αρχιτεκτονικό γραφείο Marion Bernard με έδρα τη Μασσαλία, ο χώρος χρησιμοποιεί υλικά εμπνευσμένα από ορυκτά για να θυμίζει ζεστασιά και μεσογειακή γοητεία, με δάπεδα σε αποχρώσεις σαφράν, περλέ λευκούς τοίχους, ψηλά ταβάνια και χειροποίητα μπιχλιμπίδια από ντόπιους τεχνίτες στα ενσωματωμένα ράφια. Πριν γευματίσετε στο εστιατόριο, που φιλοξενείται από ένα εναλλασσόμενο ρόστερ μόνιμων σεφ, περιηγηθείτε σε ενδύματα του Sessùn και χειροποίητα κομμάτια από τοπικούς τεχνίτες – επιτραπέζια σκεύη, κεραμικά, καλάθια – και πολλά άλλα.

Vanille Noire/ 15 Rue Caisserie, 13002 Μασσαλία, Γαλλία

Σύμφωνα με την Skadhauge, στο Vanille Noire – τα πιο περιζήτητα παγωτατζίδικα της Μασσαλίας – «θα βρείτε το καλύτερο παγωτό και σορμπέ στην πόλη». Το όνομα είναι άμεση μετάφραση και αναφορά στην πιο δημοφιλή γεύση τους, τη μαύρη βανίλια, μια μπάλα της οποίας έχει γλυκιά, αλμυρή και αναμφισβήτητα umami γεύση. Στα τοπικά αγαπημένα περιλαμβάνονται επίσης το παγωτό λεβάντας, το σορμπέ από παστίτσιο και το παγωτό με νερό από άνθη πορτοκαλιού και καραμελωμένα φιστίκια. Διατίθενται επίσης επιλογές για χορτοφάγους με γάλα αμυγδάλου, όπως πραλίνα και σουσάμι.

Το Vanille Noire βρίσκεται σε διάφορα σημεία, στον παραλιακό πεζόδρομο κατά μήκος του Vieux-Port καθώς και στα δαιδαλώδη δρομάκια του Le Panier. Η Skadhauge συνιστά να ξεκινήσετε από το κεντρικό κατάστημα και «να απολαύσετε δύο μπάλες σε μια βόλτα προς τη γειτονιά Le Panier ή στο δρόμο προς το μουσείο Mucem».

Calanque de Sormiou / Calanque de Sormiou, 13008 Μασσαλία

Ενώ η Μασσαλία διαθέτει πολλά αξιοθέατα στο κέντρο της πόλης, αξίζει επίσης να αφιερώσετε αρκετό χρόνο για να εξερευνήσετε τα γύρω τοπία και να συνδεθείτε με τη φύση. Υπάρχουν πολλές εξορμήσεις που αξίζουν μια θέση στο πρόγραμμα, αν και η Skadhauge συνιστά να περάσετε μισή μέρα στο Calanque de Sormiou, έναν διάσημο κολπίσκο που φημίζεται για το εκπληκτικό πανόραμα των γαλάζιων νερών, των ασβεστολιθικών βράχων και του αιθέριου πρασίνου που κόβει την ανάσα. «Προετοιμαστείτε για μια όμορφη πεζοπορία», λέει η Skadhauge. Η τοποθεσία είναι εύκολα προσβάσιμη με τη δημόσια συγκοινωνία και ακολουθεί μια ώρα με τα πόδια για να φτάσετε στο Calanque. Περπατήστε γύρω από το ρυάκι σε ένα μονοπάτι της φύσης και χαλαρώστε στην παραλία.

Mijoba / 79 boulevard Vauban, 13006 Μασσαλία, Γαλλία

Κρυμμένο στη Boulevard Vauban, στους πρόποδες της «Notre Dame de la Garde», βρίσκεται ένα από τα νεότερα και πιο περιζήτητα εστιατόρια της πόλης. Έχοντας εργαστεί στο Café des Epices και στο Péron, ο σεφ David Mijoba από τη Βενεζουέλα ίδρυσε το Mijoba το 2023 και γρήγορα απέκτησε φήμη για το μενού του που είναι προσανατολισμένο στα λαχανικά και τα θαλασσινά, συμβιβάζοντας ζωντανές γεύσεις και απροσδόκητους συνδυασμούς.

«Ο σεφ και ιδιοκτήτης τιμά τα προϊόντα με τα οποία δουλεύει και γι’ αυτό πλέκει στενές συνεργασίες με τους τοπικούς αγρότες», εξηγεί η Skadhauge. Τα προηγούμενα πιάτα περιλαμβάνουν ραβιόλια με ρικότα, φακές και φρέσκα κάστανα, καθώς και τοπικό σκουμπρί που σερβίρεται με ψητά με πράσα και σπαράγγια, περιχυμένο με βινεγκρέτ za’atar.

Anse de Maldormé / Anse de Maldorme, 13007 Μασσαλία, Γαλλία

Το Anse de Maldormé είναι ένα ειδυλλιακό σημείο για να παρακολουθήσετε την ανατολή του ήλιου ένα καλοκαιρινό πρωινό. «Πρόκειται για ένα αγαπημένο μου σημείο, μόλις 40 λεπτά με τα πόδια από το Le vieux port», λέει η Skadhauge. «Καθίστε κοντά στο νερό, πηδήξτε μέσα για κολύμπι ή απλώς παρατηρήστε τα βουνά και τη γαλάζια θάλασσα από έναν άγριο βράχο».

Η γοητευτική βοτσαλωτή παραλία βρίσκεται στη χερσόνησο Malmousque, σε μικρή απόσταση από το κέντρο της Μασσαλίας. Γειτονιάζοντας με το μοντέρνο Hotel du Little Nice και το εστιατόριο Le Petit Nice στους πρόποδες της Ursa Minor Villa, πολλοί κάτοικοι συχνάζουν στην περιοχή το καλοκαίρι, οπότε συνιστάται να φτάσετε νωρίς για να βρείτε μια θέση στον ήλιο. Παρά τις γύρω εγκαταστάσεις, το Maldrormé μοιάζει απομονωμένο, σαν ένας ιδιωτικός παραθαλάσσιος όρμος σε ένα νησιωτικό καταφύγιο.

Αρχιπέλαγος Frioul, βόλτα και κολύμπι με μια βόλτα με σκάφος για να φτάσετε στα νησιά / Αρχιπέλαγος Frioul, 13007 Μασσαλία, Γαλλία

Για μια μεγαλύτερη εκδρομή, η Skadhauge συνιστά μια ημερήσια εκδρομή στο κοντινό αρχιπέλαγος Frioul, σε 15 λεπτά με το αστικό πλοίο από το Le vieux port. «Τα νησιά είναι ακατέργαστα, φωτογενή και αποτελούν μια καταπληκτική τοποθεσία για μια βόλτα και ένα μπάνιο», λέει. Κοντά στο λιμάνι, οι όρμοι Saint-Estève και Morgiret αποτελούν αγαπημένη τοποθεσία για μεγάλες μέρες στην παραλία. Λίγο πιο μακριά βρίσκεται το Calanque de la Crine, το οποίο συχνά περιγράφεται ως ο πιο όμορφος όρμος του αρχιπελάγους Frioul που περιβάλλεται από κρυστάλλινα νερά.

Notre-Dame de la Garde / Rue Fort du Sanctuaire, 13006 Μασσαλία, Γαλλία

Photo: Wikimedia Commons

Η Παναγία των Παρισίων de la Garde είναι μια από τις πιο εμβληματικές τοποθεσίες της Μασσαλίας, με τη ρωμαϊκή-βυζαντινή αρχιτεκτονική της που χαρακτηρίζεται από θόλους, πέτρες, πολυχρωμίες, χρυσά και ψηφιδωτά. Προσθέτοντας στη γοητεία της, η τοποθεσία υπάρχει επίσης ως ένα από τα ψηλότερα σημεία της πόλης, προσφέροντας πανοραμική θέα της Μασσαλίας.

Η Skadhauge συνιστά να εξερευνήσετε τη γύρω περιοχή -που συνήθως είναι ελεύθερη από τουρίστες- προτού ανεβείτε αργά προς την κορυφή της Βασιλικής. «Μόλις φτάσετε στην κορυφή, υπάρχει ένα καταπληκτικό σημείο για να παρακολουθήσετε το ηλιοβασίλεμα πάνω από τα νησιά Frioul και τη θάλασσα», λέει. «Είναι εντυπωσιακό να έχεις μια τέτοια γραφική θέα στη μέση της πόλης».

*Το φωτογραφικό βιβλίο της Louise Skadhaduge για τη Μασσαλία κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Maison Luono και είναι διαθέσιμο για προπαραγγελία από τώρα έως τις 15 Απριλίου. Τα αντίτυπα παραδίδονται τον Ιούνιο.

*Με στοιχεία από anothermag.com



Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ