Δήμοι εναντίον ΝΟΚ – Μάχη μέχρι εσχάτων στο ΣτΕ για την πλήρη κατάργηση του…

Ετήσια αύξηση 5,7% του δείκτη Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κατοικιών

Της Ελένης Μπότα

Εναντίον του νέου Οικοδομικού Κανονισμού μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας να αποφασίσει την πλήρη κατάργησή του τάσσονται οι Δήμοι της χώρας, όπως διατυπώθηκε και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Κηφισιάς, όπου παραβρέθηκαν καθηγητές αρχιτεκτονικής, δικηγόροι κ.λπ.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι στη χθεσινή εκδήλωση μίλησαν για “μπαλώματα” μέσω της νέας τροπολογίας που κατέθεσε το ΥΠΕΝ, αλλά και για μάχη μέχρι εσχάτων.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Κηφισιάς Β. Ξυπολυτάς τόνισε ότι η νίκη θα είναι να κριθεί στο ΣτΕ αντισυνταγματικός ο νόμος. “Από τη στιγμή που ο Δήμος Κηφισιάς μπήκε στον χορό των κινητοποιήσεων των Δήμων εναντίον του ΝΟΚ, τότε ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων. Κερδίσαμε την πρώτη μάχη αλλά όχι τον πόλεμο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο “το επόμενο βήμα είναι να διασφαλίσουμε τη νομιμότητα στη λειτουργία της πολεοδομικής υπηρεσίας της πόλης μας. Ζητήσαμε να έρθει εγκύκλιος από το υπουργείο που να προστατεύει το παραδοσιακό κέντρο της Κηφισιάς. Ελπίζω το επόμενο διάστημα, έχοντας δίπλα μας σημαντικούς ανθρώπους με μεγάλη εμπειρία και επιρροή όπως ο κ. Πικραμμένος, να μπορέσουμε να βγάλουμε την εγκύκλιο. Επίσης, εξετάζοντας την τροπολογία, σκοπεύουμε να κάνουμε ότι έκανε και ο Δήμος Αλίμου. Δηλαδή αν κρίνουμε ότι μία άδεια υπερβαίνει τον κανονισμό θα προσφεύγουμε εναντίον της άδειας. Στόχος είναι να δώσουμε τα εργαλεία αυτά προκειμένου να ρίξουμε τον νόμο. Πρέπει να πάμε βήμα – βήμα για να κερδίσουμε την μάχη”, τόνισε ο Δήμαρχος Κηφισιάς.

Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με ρυθμίσεις για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από δημάρχους για το “μπόνους” που δίνει ο Κανονισμός στο ύψος των κτιρίων.

Με βάση την τροπολογία, θα μπει κλιμακωτός περιορισμός στην αύξηση του ύψους των κτιρίων, σε συνάρτηση με τον συντελεστή δόμησης. Ειδικότερα:

– Στις περιοχές με συντελεστή δόμησης έως 0,8 το επιπλέον ύψος δεν θα μπορεί να είναι περισσότερο από 2 μέτρα (δηλαδή το κτίριο να κερδίσει περίπου έναν όροφο επιπλέον από τα άλλα στην περιοχή).

– Στις περιοχές με συντελεστή μεγαλύτερο από 0,8 και έως 1,6 το επιπλέον ύψος δεν θα μπορεί να είναι περισσότερο από 2,5 μέτρα.

– Και τέλος, στις περιοχές με συντελεστή δόμησης μεγαλύτερο από 1,6, το ανώτατο επιπλέον ύψος που θα μπορεί να κερδίσει ένα κτίριο σε σχέση με τα υπόλοιπα στην ίδια περιοχή είναι επιπλέον 3 μέτρα.
 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ