Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες

Πώς θα ξεμπλοκάρουν οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις

Του Κώστα Κατίκου

Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορήγηση σύνταξης σε δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες του ΕΦΚΑ. 

Οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους δεν θα υποβάλλονται με τη συνηθισμένη διαδικασία, αλλά σε ειδική πλατφόρμα του ΕΦΛΑ που θα ανοίξει μετά τα μέσα Μαίου καθώς απαιτείται ν α εξασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα μεταξύ ΕΦΚΑ και  ΚΕΑΟ για την εικόνα του συνόλου των οφειλών και μεταξύ ΕΦΚΑ και τραπεζών για τον έλεγχο των καταθέσεων.

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο της απόφασης που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr το μέτρο αφορά όσους έχουν “γενικές οφειλές” προς τον ΕΦΚΑ ως 30.000 ευρώ,  και στον ΟΓΑ ως 10.000 ευρώ Ως γενικές οφειλές (ως 30.000 ευρώ) νοείται το συνολικά οφειλόμενο ποσό από κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις. Ως οφειλές στον ΟΓΑ νοείται το συνολικά οφειλόμενο ποσό από εισφορές για τον κλάδο κύριας και πρόσθετης ασφάλισης καθώς και για την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης στον ΟΓΑ. 

Η σύνταξη που θα λαμβάνουν οι εν λόγω οφειλέτες θα ίση με το 40% της κανονικής ενώ το υπόλοιπο 60% θα παρακρατείται μέχρι η οφειλή των 30.000 ευρώ να πέσει στα 20.000 ευρώ και των 10.000 ευρώ (για τον ΟΓΑ) να πέσει στα 6.000 ευρώ.

Μόλις η οφειλή διαμορφωθεί στα 20.000 ευρώ και 6.000 ευρώ, θα χορηγείται το πλήρες ποσό της σύνταξης από το οποίο θα παρακρατείται το υπόλοιπο χρέος σε 60 δόσεις.

Για να ενταχθούν οι ενδιαφερόμενοι οφειλέτες στο μέτρο θα πρέπει:

*Να έχουν συμπληρώσει το 67ο  έτος της ηλικίας τους ή το 62ο έτος εφόσον έχουν 40 έτη ασφάλισης (πραγματικό, πλασματικό, προαιρετικής ασφάλισης), 
*Να έχουν εξοφλήσει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 20 ετών ή 6.000 ημερών ασφάλισης και 
*Οι τραπεζικές καταθέσεις τους να μην ξεπερνούν το ποσό των δώδεκα χιλιάδων 12.000 ευρώ για όσους χρωστούν ως 30.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ και το ποσό των 6.000 ευρώ για όσους χρωστούν μόνον στον ΟΓΑ. 

Ειδικά για το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων λαμβάνεται υπόψη το ύψος του συνολικού ποσού καταθέσεων που τηρούνται στο όνομα του οφειλέτη κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση καθώς και ο μέσος όρος του τελευταίου δωδεκαμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Οι οφειλέτες κατά την υποβολή της αίτησης για έκδοση σύνταξης θα πρέπει να συναινέσουν με δήλωσή τους, στην άρση του τραπεζικού απορρήτου για τις καταθέσεις που τηρούν στο όνομά τους.

Οι προς έλεγχο λογαριασμοί θα είναι μόνον αυτοί που έχουν στο όνομά τους (κύριος δικαιούχος) και όχι σε όσους να είναι ενδεχομένως συνδικαιούχοι.

Εάν κατά τον μήνα υποβολής της αίτησης, ή κατά το τελευταίο 12μηνο έχουν καταθέσεις άνω των 12.000 ευρώ ή άνω των 6.000 ευρώ (αν πρόκειται για τον ΟΓΑ), η αίτηση συνταξιοδότησης θα απορρίπτεται.

Οι Τράπεζες  θα δίνουν στον ΕΦΚΑ πληροφορίες για το είδος της κατάθεσης (π.χ. ταμιευτηρίου, όψεως, προθεσμιακή) την ημερομηνία αποτίμησης, το νόμισμα, τον μέσο όρο του τελευταίου δωδεκαμήνου, τυχόν δεσμευμένο ποσό (αν υπάρχει). 
Η νέα διάταξη εκτιμάται ότι θα καλύψει σε πρώτη φάση 15.000 αιτήσεις και αν υπάρξουν περισσότερες τότε είναι πιθανό το όριο χρεών να αυξηθεί και να ενταχθούν σο μέτρο και όσοι χρωστούν ως 40.000 ευρώ.

Αν τα χρέη είναι πάνω από 30.000 ευρώ γενικά ή πάνω από 10.000 ευρώ για τον ΟΓΑ, τότε θα κοινοποιείται έγγραφο οφειλής και θα ζητείται από τον ασφαλισμένο να καταβάλει το υπερβάλλον ποσό (άνω των 30.000€ ή των 10.000€) εντός διμήνου ώστε να προχωρήσει η έκδοση σύνταξης. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία, ο ΕΦΚΑ προβαίνει σε απόρριψη της αίτησης συνταξιοδότησης λόγω οφειλών.
 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ