Οδηγίες για να προστατευτείτε από την αφρικανική σκόνη

Οδηγίες για να προστατευτείτε από την αφρικανική σκόνη

Καλυμμένες  από ένα πέπλο αφρικανικής σκόνης παραμένουν αρκετές περιοχές της χώρας μεταξύ αυτών και η Αθήνα, με την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική ενώ η ορατότητα είναι περιορισμένη.

Η αφρικανική σκόνη, που έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τους κατοίκους, θα παραμείνει στην ατμόσφαιρα τουλάχιστον ως το μεσημέρι της Τετάρτης. Το «Minerva red», όπως ονομάζεται το φαινόμενο στη συνέχεια θα αρχίσει να υποχωρεί.

Πρωινή φωτογραφία με την αφρικανική σκόνη πάνω από την Αθήνα

Οδηγίες του υπουργείου Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης ενημέρωσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (τελευταία ενημέρωση σήμερα στις 8:00) και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της δημόσιας υγείας, συστήνει τις ακόλουθες οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης ως εξής:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

  • Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
  • Καρδιοπαθείς,
  • παιδιά καθώς και
  • τα άτομα άνω των 65 ετών

θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Πρωινή φωτογραφία με την αφρικανική σκόνη πάνω από την Ακρόπολη

Πότε θα καθαρίσει ο ουρανός

Η ΕΜΥ σημειώνει ότι η μεταφορά αφρικανικής σκόνης που επηρεάζει τη χώρα μας βαθμιαία από το πρωί έχει αρχίσει να μειώνεται. Επισημαίνεται όμως ότι αξιόλογη μείωση των συγκεντρώσεων προβλέπεται από το μεσημέρι και μετά οπότε και θα περιοριστεί στα ανατολικά.

Στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα βορειοδυτικά τις πρώτες πρωινές και εκ νέου τις νυχτερινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες.

Οι άνεμοι στην ανατολική νησιωτική χώρα θα πνέουν αρχικά νοτιοανατολικοί 7 με 8, όμως γρήγορα θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 3 με 5 και στα νότια 6 τοπικά έως 7 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά.

Σήμερα Τετάρτη, με την στροφή των ανέμων από νότιους σε δυτικούς, η σκόνη θα μετατοπιστεί ανατολικότερα

Πρωινή φωτογραφία με αφρικανική σκόνη πάνω από την Αθήνα

Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο του MEGA, Χριστίνα Ρήγου, η σκόνη σήμερα θα μετατοπιστεί ανατολικότερα. Μικρές συγκεντρώσεις περιμένουμε στα ανατολικά και νότια, όπου και θα επικρατήσει μουντός καιρός και συννεφιά. Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά προβλέπονται νεφώσεις αλλά και περισσότερα διαστήματα ηλιοφάνειας συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες. Περιορισμένες θα είναι γενικά οι βροχές, στα κεντρικά και βόρεια ορεινά κατά τη διάρκεια της ημέρας, μικρής έκτασης και τοπικές.

Τις βραδινές ώρες ωστόσο στα βορειοδυτικά, το βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία θα βρέξει και αργά τη νύχτα θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.

Η θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές θα σημειώσει πτώση και σε άλλες θα ανέβει, αλλά σε γενικές γραμμές δεν θα αλλάξει σημαντικά. Θα φτάσει το μεσημέρι τους 20 – 23 βαθμούς στα δυτικά, 25 στα βόρεια, 26 στα ανατολικά ηπειρωτικά, 26 στο νότιο Αιγαίο. Έως 21 – 23 σε Κυκλάδες και ανατολικό Αιγαίο.

Σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό επηρεάζεται και η Κρήτη

Σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό επηρεάστηκε και επηρεάζεται από την μεταφορά αφρικανικής σκόνης και η Κρήτη.

Το φαινόμενο, σύμφωνα με την Περιφέρεια Κρήτης, καταγράφεται από τους τέσσερις εγκατεστημένους σταθμούς του Δικτύου «ΣΧΕΔΙΑ» στο νησί στους οποίους πραγματοποιούνται μετρήσεις σωματιδιακού φορτίου PM 10, στην πόλη των Χανίων, στο Ακρωτήρι Χανιών, στην πόλη του Ηρακλείου και στο Φινοκαλιά Λασιθίου. Στη Π.Ε. Χανίων οι μετρήσεις πραγματοποιούνται από το Πολυτεχνείο Κρήτης, ενώ στο Ηράκλειο και το Λασίθι από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Όπως αναφέρεται, το νέφος της σκόνης κινείται από δυτικά προς ανατολικά και επηρεάζει σταδιακά όλο το νησί, ενώ οι μέγιστες συγκεντρώσεις σκόνης που παρατηρήθηκαν χθες στα Χανιά ήταν ιδιαίτερα υψηλές, ενώ στο Ηράκλειο η μέγιστη τιμή ήταν χαμηλότερη (μέσες ωριαίες τιμές).

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, στο τέλος της ημέρας η κατάσταση στην Κρήτη θα έχει εκτονωθεί

Εικόνα από zarpanews

Σήμερα Τετάρτη το φαινόμενο επηρεάζει έντονα την ΠΕ Ηρακλείου και προς το μεσημέρι θα επηρεάσει και την ΠΕ Λασιθίου. Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, στο τέλος της ημέρας η κατάσταση στην Κρήτη θα έχει εκτονωθεί.

Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας μετά την λήψη των τελευταίων μετρήσεων από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος ενημερώνει ότι απαιτείται άμεσα η λήψη μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Πιο συγκεκριμένα τα άτομα αυξημένου κινδύνου, άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά,  καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Επιπρόσθετα, άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, επισημαίνεται ότι συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Σε ό,τι αφορά το γενικό πληθυσμό, συνιστάται κάθε άτομο να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Οι μάσκες υψηλής προστασίας FFP2 & KN95, δεδομένου ότι συγκρατούν σωματίδια μεγέθους ≥0,3 μm, μπορούν να προστατεύσουν όσους πρέπει να δραστηριοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους.

ΕΜΥ: Ο καιρός ανά περιοχή

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη Δυτική Μακεδονία πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις με βροχές και πιθανόν μεμονωμένους όμβρους στα ορεινά έως τις πρωινές ώρες και σταδιακή βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις. Από το βράδυ εκ νέου στα δυτικά ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τις πρώτες πρωινές ώρες 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες στα ηπειρωτικά με πιθανότητα τοπικών όμβρων κυρίως στα ορεινά και τις πρώτες πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες στα βορειοδυτικά. Από το βράδυ και από τα δυτικά οι νεφώσεις εκ νέου θα αυξηθούν και τη νύχτα στα βορειοδυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα το πρωί στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.

Ανεμοι: Δυτικών διευθύνσεων 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις.

Ανεμοι: Δυτικών διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά το πρωί νοτιοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στα Δωδεκάνησα τοπικά 8 μποφόρ, γρήγορα όμως θα εξασθενήσουν σε 4 με 6 μποφόρ και τοπικά στα νοτιότερα τμήματα των Δωδεκανήσων έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 και στα νότια έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές με πιθανότητα τοπικών όμβρων το μεσημέρι – απόγευμα στα ορεινά.

Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και μέχρι το μεσημέρι στις Σποράδες νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις.

Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ

Αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και βαθμιαία στην υπόλοιπη δυτική και τη βόρεια χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά (σε υψόμετρο πάνω από τα 1500 μέτρα). Τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικούς όμβρους τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στη Θεσσαλία και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη κυρίως στα ανατολικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά νότιοι νοτιοδυτικοί που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Θα φτάσει στα βορειοδυτικά τους 16 με 18, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά καθώς και στη νησιωτική χώρα τους 19 με 22 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ