Πόνος στο στήθος: Δεν σημαίνει πάντα έμφραγμα – Τι μπορεί να κρύβει

Πόνος στο στήθος: Δεν σημαίνει πάντα έμφραγμα - Τι μπορεί να κρύβει

O Επικεφαλής Ιατρός στον τομέα Πρόληψης της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας μιλά για τις κυριότερες αιτίες ενός πόνου στο στήθος, καταστάσεις που μπορεί να απαιτούν απλές αλλαγές στην καθημερινότητα ή να οδηγήσουν στα επείγοντα

ΜΑΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

«Ο πόνος στο στήθος δεν σημαίνει πάντα έμφραγμα, ωστόσο δεν πρέπει ποτέ να αγνοείται» επισημαίνει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Linkedin, όπου ο Δρ Eduardo Sanchez, Επικεφαλής Ιατρός στον τομέα Πρόληψης, εξηγεί τους συχνότερους λόγους πίσω από την ενόχληση και πώς μπορεί να αποφευχθεί.

Ο πόνος στο στήθος δεν υποδηλώνει πάντα καρδιακή προσβολή ή καρδιακή νόσο. Μπορεί να οφείλεται σε άλλες αιτίες, όπως αναπνευστικά, δηλαδή πνευμονικά γαστρεντερικά, δηλαδή στομαχικά, μυϊκά ή ψυχολογικά προβλήματα. Αλλά ακόμη και αν η περίπτωσή σας καταλήξει να μην σχετίζεται με την καρδιά, δεν πρέπει ποτέ, μα ποτέ να τον αγνοήσετε.

1. Δυσπεψία

Η δυσπεψία (ή καούρα) σχετίζεται με τον οισοφάγο που, λόγω της θέσης του κοντά στην καρδιά, θα οδηγήσει πολλούς να αντιληφθούν την αντιληφθούν ως πόνο στο στήθος και το αντίστροφο. Η πρώτη συμβαίνει όταν τα γαστρικά οξέα παλινδρομούν προς τον οισοφάγο, με τον πόνο να ακτινοβολεί συχνά στον λαιμό, τον λάρυγγα ή το σαγόνι. «Είναι στην πραγματικότητα ένα σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠΝ), το οποίο μπορείτε να μετριάσετε αποφεύγοντας το αλκοόλ, το κάπνισμα, ορισμένα αντιφλεγμονώδη και τα εσπεριδοειδή, τα οποία χαλαρώνουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρας [η βαλβίδα μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου] και διευκολύνουν το οξύ να περάσει προς τα πάνω» εξηγεί, προτείνοντας ακόμα την ανύψωση του κεφαλιού κατά περίπου 20 εκατοστά στον ύπνο.

2. Στηθάγχη

Η στηθάγχη, ένας τύπος θωρακικού πόνου που οφείλεται στην ανεπαρκή αιμάτωση του μυοκαρδίου λόγω αθηρωμάτωσης σε μία ή περισσότερες στεφανιαίες αρτηρίες (στεφανιαία νόσος), μπορεί να είναι επίσης υπεύθυνη για τον πόνο στο στήθος. Όπως εξηγεί ο Δρ Eduardo Sanchez, μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι εμφράγματος, και γι’ αυτό συνοδεύεται από αισθήματα πίεσης, καύσου ή βάρους στο στήθος, στους ώμους, στα χέρια, στον λαιμό, στο σαγόνι, στην κοιλιά ή στην πλάτη, ενώ ορισμένοι εμφανίζουν και άλλα συμπτώματα όπως δύσπνοια ή κόπωση.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι στηθάγχης:

  • η σταθερή, πλέον συνηθισμένη, εμφανίζεται συνήθως μετά από σωματική δραστηριότητα ή συναισθηματική πίεση
  • η ασταθής, πιο σοβαρή και απρόβλεπτη, εμφανίζεται σε κατάσταση ηρεμίας και μπορεί να σημαίνει ότι το έμφραγμα επίκειται
  • η μικροαγγειακή, διαρκεί πάνω από 15-20 λεπτά, οφείλεται στη μειωμένη ροής αίματος προς την καρδιά και αποτελεί σπανιότερα ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι ο ασθενής μπορεί να υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο
  • η στηθάγχη Prinzmetal, εμφανίζεται σχεδόν πάντα όταν το άτομο είναι σε κατάσταση ηρεμίας -σε αντίθεση με την τυπική στηθάγχη που πυροδοτείται από την άσκηση ή το συναισθηματικό στρες-, από τα μεσάνυχτα έως νωρίς το πρωί συνήθως,  και μπορεί να είναι επώδυνη.

Η ασταθής στηθάγχη είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση, ενώ «οι άλλοι τύποι στηθάγχης μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και η διακοπή του καπνίσματος. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και την πρόληψη μελλοντικών επεισοδίων» εξηγεί.

3. Στεφανιαία νόσος

Μια ακόμα πιθανή αιτία είναι η στεφανιαία νόσος, βασικός παράγοντας κινδύνου για την οποία είναι η υπέρταση. «Ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου αυξάνεται με την ηλικία, ενώ οι άνδρες διατρέχουν γενικά υψηλότερο κίνδυνο από τις γυναίκες. Άλλοι παράγοντες κινδύνου αποτελούν η καθιστική ζωή -άρα δεν κινείστε όσο θα έπρεπε ή, διαφορετικά, έχετε γίνει ένα με τον καναπέ-, το άγχος και η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά».

Ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση ή η σωματική δραστηριότητα και η διακοπή του καπνίσματος.

Τρεις επείγουσες καταστάσεις

Ακολουθούν τρεις ακόμα καταστάσεις επείγοντος χαρακτήρα που ενδεχομένως να ευθύνονται για τον θωρακικό πόνο:

  • Πνευμονική εμβολή, η απόφραξη ενός ή περισσοτέρων κλάδων της πνευμονικής αρτηρίας, συνήθως από θρόμβους των κάτω άκρων που ταξιδεύουν στα αγγεία των πνευμόνων.
  • Περικαρδίτιδα, η φλεγμονή και το οίδημα του περικαρδίου
  • Διαχωρισμός της αορτής, κατά τον οποίο το εσωτερικό στρώμα της αορτής σχίζεται (σχάση) σε ένα ή περισσότερα σημεία.

Δείτε το βίντεο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας:

Διαβάστε επίσης:

Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα γεύματα για την καρδιά μας – Δείτε τι τους λείπει

Καρδιά: Προσοχή! Αυτή η βιταμίνη μπορεί να φέρει τα πάνω – κάτω στις εξετάσεις

Έμφραγμα: Το πράσινο πιάτο που μειώνει έως και 26% τον κίνδυνο για την καρδιά

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ