Πολυτελής βίλα με πισίνα η Ρηγίλλης

Πολυτελής βίλα με πισίνα η Ρηγίλλης

Κατά την εκδήλωση παρουσίασης του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου στην αρχή της εβδομάδας στο Ωδείο Αθηνών ξαναχτύπησε για πρώτη φορά μετά από χρόνια ο «σφυγμός» της ΝΔ στην οδό Ρηγίλλης. Υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη, που βρέθηκαν στην παλιά γειτονιά της κεντροδεξιάς παράταξης, έριχναν κλεφτές ματιές στο νεοκλασικό του αριθμού 18, εκεί όπου γράφτηκε ένα μέρος της μεταπολιτευτικής ιστορίας και σίγουρα τα 36 χρόνια ζωής –από τα συνολικά 50– της ΝΔ. Το ακίνητο της Ρηγίλλης 18 ήταν η έδρα της ΝΔ από την ίδρυσή της το 1974 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή έως το 2011 και τη μετακόμιση στη Συγγρού επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά, έχοντας «φιλοξενήσει» μικρές ή μεγαλύτερες ήττες, παρασκήνια της κεντροδεξιάς παράταξης αλλά και της χώρας, πανηγυρισμούς στην αίθουσα με τα μαρμάρινα τζάκια και ακόμα περισσότερο στο μπαλκόνι (τις νίκες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Κώστα Καραμανλή για παράδειγμα), φορτισμένες συζητήσεις στο μεγάλο τραπέζι συσκέψεων, συγκεντρώσεις στους εξωτερικούς χώρους, σημαντικές στιγμές των αρχηγών (Αβέρωφ, Εβερτ κ.λπ.) στην «αίθουσα κήπου».

Ηταν στην προεκλογική περίοδο τον Σεπτέμβριο του 2015, προτού εκλεγεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ηγεσία της ΝΔ, όταν για τελευταία φορά έως σήμερα η γαλάζια παράταξη είχε επιστρέψει –συμβολικά– στη Ρηγίλλης σε μια συγκέντρωση, χάριν συσπείρωσης, μπροστά στο κτίριο με κεντρικό ομιλητή τον τότε πρόεδρο Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Αυτό το διατηρητέο ακίνητο 775 τ.μ. σε οικόπεδο έκτασης 1.017 τ.μ. ιδιοκτησίας ΕΚΠΑ / ίδρυμα Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Διομήδου, που συνδέθηκε με την πορεία της ΝΔ, αλλάζει πλέον οριστικά σελίδα. Και, αφού έγραψε από το 2019 το πρώτο κεφάλαιο της επόμενης μέρας του, περνώντας (με μακροχρόνια μίσθωση) στα χέρια της ξενοδοχειακής εταιρείας The Margi, αναμένεται να πάρει την τελική μορφή του: να μετατραπεί σε βίλα με πισίνα και όχι τελικά σε ξενοδοχείο.

Νέα μελέτη. Τον περασμένο Φεβρουάριο βρέθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού η νέα μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου και αλλαγής χρήσης του σε κατοικία, με αποκατάσταση του υφιστάμενου ισόγειου, με κατασκευή μιας μικρής πισίνας και γενικώς με διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου καθώς και η μελέτη για τη συντήρηση του ζωγραφικού διακόσμου και λοιπών διακοσμητικών στοιχείων (ξύλα, μάρμαρα, γύψινα κ.λπ.) του νεοκλασικού. Αυτό δεν ήταν ωστόσο το αρχικό πλάνο αξιοποίησής του, καθώς η μισθώτρια σκεφτόταν τη δημιουργία boutique πεντάστερου ξενοδοχείου, πέφτοντας γρήγορα στον… τοίχο κατοίκων της περιοχής που προσέφυγαν στο ΣτΕ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν πια ανάψει το πράσινο φως για την επόμενη μέρα του ιστορικού κτιρίου του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά (1862-1937) ως κατοικία χωρίς τον αρχικό σχεδιασμό για πενταώροφη προσθήκη σε διπλανό (υπάρχον) μεταλλικό κτίριο.

Η μεγάλη επιστροφή. Η αλλαγή σελίδας αφορά συνεπώς την «επιστροφή» του κτιρίου τεσσάρων επιπέδων (α’ και β’ όροφος, υπερυψωμένο ισόγειο και ημιυπόγειο) στην αρχική χρήση του, προτού γίνει κομματική έδρα αλλά και μεταξύ άλλων έδρα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν η παράταξη μετακόμισε στη Συγγρού το 2011 και μέχρι το 2013. Οπως ήταν δηλαδή αποτελώντας την οικία του πολιτικού που διετέλεσε και πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρώτου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Αλεξάνδρου Διομήδη (1874 – 1950), ο οποίος κληροδότησε μέρος της περιουσίας του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα το ακίνητο επί της οδού Ρηγίλλης 18 να ανήκει στο κοινωφελές ίδρυμα (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ