Live: Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιδρομές στη Δυτική Όχθη – Η Τεχεράνη δεν απέδωσε το χτύπημα στο Τελ Αβίβ

Live: Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιδρομές στη Δυτική Όχθη - Η Τεχεράνη δεν απέδωσε το χτύπημα στο Τελ Αβίβ

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επιδρομές στη Δυτική Όχθη, ενώ συγκεντρώνει ακόμη περισσότερα στρατεύματα κοντά στην «πλημμυρισμένη» από εκτοπισμένους Ράφα στη νότια Γάζα.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις εναντίον κατοικιών στη συγκεκριμένη περιοχή.

Το Ιράν δεν απέδωσε το πλήγμα στην Ισφαχάν στο Ισραήλ ωστόσο προειδοποίησε ότι θα απαντήσει «στον μέγιστο βαθμό» αν υπάρξει βλάβη στα συμφέροντά του.

Δείτε live

Live οι εξελίξεις στο in

09:49 Θάνατοι και τραυματισμοί κατά τις επιδρομές του ισραηλινού στρατού στις κατεχόμενες κοινότητες της Δυτικής Όχθης

Εκτός από τη συνεχιζόμενη και θανατηφόρα επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς κοντά στην Τουλκαρέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στην οποία αναφερθήκαμε νωρίτερα, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίσης επιδρομές στην πόλη Μπέιτ Φουρίκ, ανατολικά της Ναμπλούς, και στην Μπέιτ Ρίμα, βορειοδυτικά της Ραμάλας.

Ένας 24χρονος Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εισβολής στην Μπέιτ Φουρίκ, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης, πραγματικές σφαίρες και χρησιμοποίησαν επιβλαβή αέρια εναντίον των Παλαιστινίων που αντιστέκονταν στην επιδρομή.

Δείτε βίντεο από την Μπέιτ Φουρίκ:

09:39 Wall Street Journal: Η ηγεσία της Χαμάς εξετάζει το ενδεχόμενο μετακίνησης της πολιτικής έδρας της από το Κατάρ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η ηγεσία της Χαμάς εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει την πολιτική της έδρα εκτός Κατάρ, σε μια κίνηση που είναι πιθανό να ανατρέψει τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, στις οποίες διαμεσολαβεί η Ντόχα.

Αραβική πηγή δήλωσε στη WSJ ότι «οι συνομιλίες έχουν ήδη σταματήσει και πάλι με ελάχιστες ενδείξεις ή προοπτικές για την επανάληψή τους σύντομα και η δυσπιστία αυξάνεται μεταξύ της Χαμάς και των διαπραγματευτών».

Η WSJ ανέφερε ότι η Χαμάς έχει απευθυνθεί σε τουλάχιστον δύο περιφερειακές χώρες για επιλογές μετεγκατάστασης, με μια πηγή να αναφέρει ότι το Ομάν ήταν μια επιλογή.

Το Ομάν δεν ανταποκρίθηκε σε αιτήματα για σχολιασμό.

09:26 Παρατηρητήρια πολέμου: Κανένα σχέδιο για «τρόφιμα, νερό, ανθρωπιστικές υπηρεσίες» στην εκκένωση της Ράφα ενόψει της ισραηλινής εισβολής

Τα ισραηλινά στρατιωτικά σχέδια που γνωστοποιήθηκαν στις ΗΠΑ για την απομάκρυνση περίπου 1,4 εκατομμυρίων Παλαιστινίων πολιτών από τη Ράφα πριν από την προαναγγελθείσα χερσαία εισβολή των δυνάμεων του Ισραήλ δεν περιλάμβαναν αναφορές «για την πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και άλλες ανθρωπιστικές υπηρεσίες», σύμφωνα με αναφορές, λένε παρατηρητήρια πολέμου.

Στην πιο πρόσφατη αξιολόγησή τους για τον πόλεμο στη Γάζα, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP) σημειώνουν ότι τηλεσύσκεψη υψηλού επιπέδου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη μεταξύ Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων για να συζητήσουν για τη χερσαία εισβολή στη Ράφα της νότιας Γάζας – τη μόνη περιοχή της παλαιστινιακής επικράτειας που έχει γλιτώσει μέχρι στιγμής από τις χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ.

Περαιτέρω συζητήσεις μεταξύ των δύο συμμάχων σχετικά με την επιχείρηση στη Ράφα φέρεται να έχουν ανασταλεί, σύμφωνα με την έκθεση του ISW και του CTP.

Οι αμερικανικές δεξαμενές σκέψης αναφέρουν επίσης ότι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες συνέχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις κατά των ισραηλινών δυνάμεων στην πόλη της Γάζας την Παρασκευή και ότι η ισραηλινή αεροπορία κλήθηκε να επιτεθεί σε 25 στόχους για να υποστηρίξει τις ισραηλινές δυνάμεις που επιχειρούν στο έδαφος.

09:13 Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Η διαδήλωση διαμαρτυρίας στη Νέα Υόρκη με αίτημα την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έφτασε στην τρίτη της νύχτα, καθώς φοιτητές συνεχίζουν να καταλαμβάνουν την κεντρική πλατεία του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την απόφαση της προέδρου του πανεπιστημίου, Μινούς Σαφίκ να εξουσιοδοτήσει την αστυνομία να συλλάβει τουλάχιστον 108 διαδηλωτές, οι οποίοι έστησαν σκηνές μέσα στην πανεπιστημιούπολη για να επιστήσουν την προσοχή στον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα.

Οι διαδηλωτές φοιτητές ζητούν επίσης από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια να διακόψει τις σχέσεις του με εταιρείες που συνδέονται με το Ισραήλ.

Διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί και έξω από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Η φοιτητική εφημερίδα του πανεπιστημίου, Columbia Spectator, ανέφερε ότι από το βράδυ της Παρασκευής όλα τα άτομα που συνελήφθησαν έχουν αφεθεί ελεύθερα.

Αλλά το δημοσίευμα αναφέρει ότι το πανεπιστήμιο έχει επίσης αρχίσει να εκδίδει επίσημες ειδοποιήσεις «προσωρινής αναστολής φοίτησης» σε φοιτητές που συμμετείχαν στην «Κατασκήνωση αλληλεγγύης στη Γάζα».

Δείτε σχετικό βίντεο:

Η οργή για τη σύλληψη των φοιτητών προκάλεσε παρόμοιες διαμαρτυρίες και σε άλλα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως το Χάρβαρντ και το Γέιλ.

09:00 Με τον Ερντογάν θα συναντηθεί ο Χανίγια

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η ένταση στη Μέση Ανατολή βρίσκεται στο «κόκκινο» μετά την καταγγελλόμενη επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

Οι Times of Israel σχολιάζουν ότι ο Ερντογάν προσπάθησε αλλά απέτυχε να εδραιωθεί ως μεσολαβητής κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα και έχει παραμείνει διακριτικός σχετικά με τις συναντήσεις του με τον επικεφαλής της Χαμάς.

«Θα κρατήσουμε την ατζέντα μεταξύ μας και του κ. Χανίγια», δήλωσε ο Ερντογάν όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους την Παρασκευή.

08:50 Η πείνα «θερίζει» στην κατεστραμμένη Γάζα – Το Ισραήλ λέει ότι πέρασαν 276 φορτηγά με βοήθεια

Το Ισραήλ δήλωσε χθες ότι έχει εντείνει τις προσπάθειες για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:35 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο αριθμός των νεκρών από την τελευταία ισραηλινή επίθεση στη Ράφα της νότιας Γάζας αυξήθηκε σε εννέα, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά και δύο γυναίκες
  • Συνεχίζονται οι μάχες με πυροβόλα όπλα μεταξύ Παλαιστινίων μαχητών και ισραηλινών δυνάμεων στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, όπου η ισραηλινή στρατιωτική επιδρομή εισήλθε στη δεύτερη ημέρα της και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον πέντε Παλαιστινίων. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένας έφηβος. Εκτεταμένες καταστροφές υπάρχουν σε μη στρατιωτικές υποδομές
  • Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης (PRCS) δήλωσε ότι τα πληρώματα ασθενοφόρων παρεμποδίζονται από τις ισραηλινές δυνάμεις να βοηθήσουν τραυματίες στον καταυλισμό Νουρ Σαμς
  • Τα Νησιά Μπαρμπάντος αναγνώρισαν επίσημα την Παλαιστίνη ως κράτος, αποτελώντας το 11ο μέλος της Κοινότητας της Καραϊβικής (CARICOM) που το πράττει. Τουλάχιστον 140 κράτη μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως κράτος μέχρι σήμερα
  • Η διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης με αίτημα την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα εισήλθε στην τρίτη της νύχτα, καθώς οι φοιτητές συνεχίζουν να καταλαμβάνουν την κεντρική πλατεία της πανεπιστημιούπολης

08:25 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Σειρήνες για αεροπορική επιδρομή ενεργοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις στο βόρειο Ισραήλ μετά από υποψία απειλής για μη επανδρωμένο αεροσκάφος, μεταδίδει το Al Jazeera Arabic.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι τα αεροσκάφη του επιτέθηκαν σε στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και το πυροβολικό έπληξε τοποθεσίες από τις οποίες εκτοξεύθηκαν τρεις πύραυλοι στο βόρειο Ισραήλ.

08:16 Δεν έχει τέλος η αιματοχυσία στη Γάζα, συνεχίζονται οι φονικές επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ



Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ