Λαβρόφ: Η βάση διευθέτησης του πολέμου στην οποία συμφωνεί η Ρωσία χρειάζεται συζήτηση

Λαβρόφ: Η βάση διευθέτησης του πολέμου στην οποία συμφωνεί η Ρωσία χρειάζεται συζήτηση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σε συνέντευξή του στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς Sputnik Komsomolskaya Pravda και Govorit Moskva ότι το ειρηνευτικό σχέδιο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πρέπει να απορριφθεί ως βάση για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι αντ’ αυτού θα πρέπει να συζητηθούν οι βάσεις πάνω στις οποίες η Ρωσία είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί.

Ο Λαβρόφ εξήγησε ότι «δεν είναι απαραίτητο να ξεκινήσουμε με τη «φόρμουλα Ζελένσκι», θα πρέπει να παραμεριστεί. Αν θέλουν, όπως είπε ο πρόεδρος, ας συζητήσουμε τα θεμέλια πάνω στα οποία είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε».

Ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης ανέλυσε επίσης ότι η Ελβετία έχει μετατοπιστεί από ουδέτερη σε εχθρική προς τη Ρωσία, καθιστώντας την ακατάλληλη για τη Μόσχα ως τόπο διεξαγωγής ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία. Ο κορυφαίος διπλωμάτης ανέφερε πως η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις, αλλά «δεν θα εξετάσει καμία πρόταση για κατάπαυση του πυρός», καθώς αν το κάνουν, αυτό θα σήμαινε ότι η Ρωσία εξαπατήθηκε.

Τα 300 δισεκατομμύρια της Ρωσίας που είναι «παγωμένα» σε όλο τον κόσμο

Τον περασμένο μήνα, οι Ελβετοί νομοθέτες ενέκριναν μια σειρά προτάσεων που θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για την κυβέρνηση να εργαστεί σε διεθνή βάση για να δει πώς δισεκατομμύρια δολάρια από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για «αποζημιώσεις» στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι κάλεσε την απεσταλμένη της Ελβετίας Κριστίνα Μάρτι Λανγκ για να καταδικάσει την κίνηση αυτή, η οποία, σύμφωνα με τη Μόσχα, «παραβιάζει κατάφωρα τις θεμελιώδεις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου». Οι δυτικές χώρες δέσμευσαν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τα περιουσιακά στοιχεία και τα αποθεματικά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που βρίσκονταν στις δικαιοδοσίες τους μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ελβετία θα φιλοξενήσει την ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία κατόπιν αιτήματος του Ζελένσκι, κυρίως για να συζητηθεί η ειρηνευτική φόρμουλα των 10 σημείων του, στις 15-16 Ιουνίου στο θέρετρο Μπούργκενστοκ. Ο δηλωμένος σκοπός της Ελβετίας είναι να παράσχει μια πλατφόρμα για διάλογο υψηλού επιπέδου σχετικά με το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ειρήνη για την Ουκρανία.

Η Ρωσία ούτε έχει κληθεί, ούτε θα παραστεί σε κανένα επίπεδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Στο πεδίο η Ρωσία έχει το πλεονέκτημα, όμως η οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία αναμένεται να περάσει σύντομα -εντός του Σαββατοκύριακου σύντομα- από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το θέμα είναι ποιά χώρα θα προλάβει τους επόμενους 4 κρίσιμους μήνες να κάνει μεγαλύτερη ζημιά στην άλλη.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ