Ισραήλ – Ιράν: Μια κόντρα 50 ετών

Πώς έχασε ο Μπακογιάννης

Οι φίλοι που έγιναν εχθροί

Υπό τη δυναστεία των Παχλαβί, Ιράν και Ισραήλ δεν ήταν εχθροί. Το Ιράν ήταν η δεύτερη μουσουλμανική χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ μετά την ίδρυσή του (1948). Μετείχε και στην ειδική επιτροπή του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό. Από την άλλη, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεν Γκουριόν (φωτογραφία) για να τερματίσει την απομόνωσή του στη Μέση Ανατολή επιδίωξε σχέσεις με μη-αραβικά κράτη.

Η ανατροπή του σάχη

Στη νέα Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, ο αγιατολάχ Χομεϊνί (φωτογραφία) έφερε μια νέα κοσμοθεωρία. Το Ισραήλ έγινε για το Ιράν ο «Μικρός Σατανάς» και οι δεσμοί κόπηκαν. Η εχθρότητα μεγάλωνε όσο οι δύο πλευρές προσπαθούσαν να εδραιώσουν την επιρροή τους στην περιοχή.

Ο πόλεµος στο Ιράκ

Στον πόλεμο Ιράν – Ιράκ (1980-1988), το Ισραήλ πωλούσε στους Ιρανούς όπλα κρίνοντας την Τεχεράνη ως το μικρότερο κακό σε σύγκριση με το καθεστώς του Σαντάμ. Ακολούθως, το Ιράν επαναπροσδιορίζει το Ισραήλ ως τον χειρότερο αντίπαλό του. Στηρίζει τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ και τους φονταμενταλιστές της Χαμάς. Χαρακτηρίζει το Ισραήλ «καρκινικό όγκο που πρέπει να αφαιρεθεί από την καρδιά του ισλαμικού κόσμου» και λέει πως πρέπει να το «σβήσει από τον χάρτη».

Το όπλο της τροµοκρατίας

Το 1982 ιδρύεται η πολιτοφυλακή της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ και κάνει επιθέσεις αυτοκτονίας, όπως το 1994, στο Μπουένος Αϊρες κατά εβραϊκού πνευματικού κέντρου. Στον Πόλεμο του Λιβάνου οι Φρουροί της Επανάστασης συμμετέχουν στις επιθέσεις της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ, το οποίο βομβάρδισε ιρανούς διακινητές όπλων (2008) και ως τώρα διατείνεται ότι απέτρεψε τουλάχιστον είκοσι ιρανικές επιθέσεις.

Η απειλή των πυρηνικών

Το Ιράν αναπτύσσει πυρηνικό πρόγραμμα για μη-στρατιωτικούς σκοπούς, όπως λέει, ωστόσο απειλεί να «εξαφανίσει» το Ισραήλ με πυρηνικά. Απέναντί του, το Τελ Αβίβ αντιτάχθηκε στην πυρηνική συμφωνία που διαπραγματεύονταν Τεχεράνη – ΗΠΑ. Ιρανοί πυρηνικοί επιστήμονες δολοφονούνται σε ενέργειες που αποδίδονται στη Μοσάντ.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ