Ελλάκτωρ: Η επόμενη ημέρα μετά τα πωλητήρια σε Άκτωρ και Anemos RES και την εξαγορά τη REDS –

Ελλάκτωρ: Η επόμενη ημέρα μετά τα πωλητήρια σε Άκτωρ και Anemos RES και την εξαγορά τη REDS

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στην πολυετή ιστορία του ομίλου Ελλάκτωρ, η ετήσια οικονομική έκθεση (χρήση 2023) δεν περιλαμβάνει στοιχεία για το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του κατασκευαστικού έργου.

Και είναι λογικό αφού τον Νοέμβριο 2023 ολοκληρώθηκε η πώληση της Άκτωρ Κατασκευές στην Intrakat.

Ένα deal που απέφερε στην Ελλάκτωρ με βασικό μέτοχο την ολλανδική Reggeborgh Invest (45,2%) του κ. Χένρι Χόλτερμαν 110,8 εκατ. ευρώ, ενώ υποχρεώσεις της κατασκευαστικής ύψους 114 εκατ. ευρώ θα αποπληρωθούν από εκείνη με την εγγύηση της Intrakat σε βάθος 19 μηνών.

Ελλάκτωρ: Στα 85,2 εκατ. τα καθαρά κέρδη για το 2023

Η Anemos RES

Για πρώτη χρονιά επίσης το 2023, η ετήσια οικονομική έκθεση της Ελλάκτωρ δεν περιλαμβάνει στις επιδόσεις του ομίλου τα μεγέθη της Anemos RES, της εταιρείας που αποτελούσε τον βραχίωνα ανάπτυξης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Τον Ιανουάριο του 2024, ολοκληρώθηκε η προ διετίας πώληση της θυγατρικής στην Motor Oil. Στις αρχές της χρονιάς ο ενεργειακός όμιλος απέκτησε και το υπόλοιπο 25%. Το συνολικό deal ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ, ενώ ο όμιλος Ελλάκτωρ αποχωρήστηκε έργα ΑΠΕ σε λειτουργία ισχύος περί τα 500 MW και χαρτοφυλάκιο με άδειες 1,5 GW.

Το Smart Park

Ο όμιλος Ελλάκτωρ πούλησε όμως πέρυσι και το Smart Park τον Νοέμβριο του 2023 στην Trade Estates έναντι 95,4 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα του Real Estate περιλαμβάνονται επίσης και οι πωλήσεις μεριδίου 11,67% στο Athens Metropolitan Expo (4,4 εκατ. ευρώ) αλλά και δύο ακινήτων στη Ρουμανία (13 εκατ. ευρώ).

Η REDS επίσης έναντι 40,2 εκατ. ευρώ εξαγόρασε το 85 στρεμμάτων ακίνητο στις Γούρνες Ηρακλείου της Κρήτης στο οποίο θα έχει κατά την ανάπτυξη μικτής χρήσης ακίνητα.

Η Ηλέκτωρ

Η Motor Oil ο έτερος μεγάλος μέτοχος μετά τη Reggeborgh με μερίδιο 29,9% έχει ξεκινήσει το due diligence για το άλλο «φιλέτο» της Ελλάκτωρ, που είναι η θυγατρική Ηλέκτωρ και δραστηριοποιείται στον τομέα του περιβάλλοντος.

Ο συγκεκριμένος τομέας έχει έναν κύκλο εργασιών 100 εκατ. ευρώ, ενώ η Ηλέκτωρ έχει κατασκευαστικό ανεκτέλεστο ύψους 75,1 εκατ. ευρώ (μερίδιο της εταιρείας) και το λειτουργικό ανεκτέλεστο 36,5 εκατ.  ευρώ (μερίδιο της εταιρείας εξαιρουμένου αντικειμένου ιδιωτικών συμβάσεων / επενδύσεων και έργων παραχώρησης / ΑΠΕ) πλέον 61,5 εκατ. ευρώ (μερίδιο της εταιρείας) δικαιώματα προαίρεσης.

Η Ηλέκτωρ υπέβαλε προσφορές, η ανάθεση των οποίων εκκρεμεί (εξαιρουμένων έργων που αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος), για έργα συνολικού ύψους 447,8 εκατ. ευρώ (μερίδιο εταιρείας) εκ των οποίων ποσό 149,5 εκατ. πλέον 55,7 εκατ. ευρώ προαίρεση αφορά κατασκευαστικό αντικείμενο και 95,4 εκατ. ευρώ πλέον προαίρεσης 147,1 εκατ. ευρώ που αφορούν λειτουργικό αντικείμενο, για έργα υποδομών διαχείρισης λυμάτων Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ύδρας, Καβάλας, Κέρκυρας, Αχαΐας, και για έργα υποδομών διαχείρισης λυμάτων στους δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος καθώς και για Υπηρεσίες Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων με αναθέτουσα αρχή την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας.

Η Motor Oil έχει μπει δυναμικά στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και με την πιθανή εξαγορά της Ηλέκτωρ ουσιαστικά όχι απλά εδραιώνει αλλά επεκτείνει σημαντικά τη δραστηριότητα της.

Ο CEO της Ελλάκτωρ κ. Ευθύμιος Μπουλούτας έκανε γνωστό ότι σε ορισμένους μήνες θα υπάρχει εικόνα για το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την Ηλέκτωρ.

Η REDS

Η Ελλάκτωρ ανακοίνωσε λοιπόν ότι σκοπεύει να εξαγοράσει από τη Reggeborgh το 38,79% του μετοχικού κεφαλαίου της REDS της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων που έχει στο χαρτοφυλάκιο της τα μεγάλα projects στις Γούρνες Ηρακλείου και του Καμπά.

Διευθύνουσα σύμβουλος στη REDS είναι η κυρία Ιωάννα Δρέττα η οποία αυτήν την περίοδο τρέχει τα δύο projects με προτεραιότητα εκείνο στις Γούρνες Ηρακλείου της Κρήτης.

Αν το καλοσκεφτεί κανείς η εταιρεία Ελλάκτωρ που ανήκει στους Ολλανδούς Reggeborgh θα εξαγοράσει από τον μέτοχο της όλη τη REDS

Υπεραξίες

Τα αλλεπάλληλα πωλητήρια στην Ελλάκτωρ αλλά ταυτόχρονα και η εξαγορά της REDS προκαλούν ποικίλα σενάρια.

Όπως για παράδειγμα το ενδεχόμενο οι Ολλανδοί μέτοχοι να ετοιμάζονται μετά τις μεταβιβάσεις σημαντικών περιουσιακών στοιχείων αλλά και συγκομιδής… υπεραξιών να αποχωρήσουν.

Κάτι τέτοιο διαψεύδεται από πηγές του ομίλου, ενώ αρκεί να σημειωθεί το γεγονός πώς η Ελλάκτωρ μέσα από τον τομέα των παραχωρήσεων (Άκτωρ Παραχωρήσεις) διεκδικεί έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις ύψους 6 δισ. ευρώ, ενώ από τις υφιστάμενες παραχωρήσεις έχει εξασφαλισμένα μερίσματα 1 δισ. ευρώ για τους μετόχους της.

Οι πληροφορίες θέλουν, με την κίνηση της απόκτησης ολόκληρης της REDS, να επιδιώκεται η δημιουργία νέων αξιών και υπεραξιών στην Ελλάκτωρ. Η REDS με τον τρόπο αυτό, λένε οι πληροφορίες, θα επισπεύσει την ανάπτυξη των δύο ακινήτων Γούρνες και Καμπάς καθώς η Ελλάκτωρ έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Ουσιαστικά η Ελλάκτωρ διατηρώντας τις δραστηριότητες των παραχωρήσεων και των ακινήτων μετατρέπεται σε έναν όμιλο συγκέντρωσης υπεραξιών και απόδοσης σταθερά μακροχρόνιων μερισμάτων στους μετόχους της.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ