Μυστικό ντιλ για την απάντηση στην Τεχεράνη

Μυστικό ντιλ για την απάντηση στην Τεχεράνη

Η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι θα μπορούσε να αναθεωρήσει την πυρηνική της στάση εάν απειληθούν οι ατομικές εγκαταστάσεις της, καθώς η ένταση αυξάνεται στην περιοχή μετά την ιρανική επίθεση στο ισραηλινό έδαφος ως αντίποινα για την επίθεση του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου. Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν χθες ότι ενδέχεται να «επανεξετάσουν» την πυρηνική πολιτική τους, για την οποία εδώ και καιρό επιμένουν ότι είναι για μη στρατιωτικούς σκοπούς, παρότι οι δυτικές δυνάμεις ανησυχούν ότι έχει φέρει την Ισλαμική Δημοκρατία κοντά στην απόκτηση πυρηνικών όπλων. «Η επανεξέταση του πυρηνικού δόγματος και της πολιτικής της χώρας μας είναι πιθανή, εάν το σιωνιστικό καθεστώς απειλήσει να επιτεθεί στα πυρηνικά κέντρα της χώρας μας», δήλωσε ο υποστράτηγος Αχμάντ Χακ Ταλάμπ, ο οποίος επιβλέπει την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Τα σχόλιά του δημοσιεύτηκαν στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, το οποίο συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, την πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη του Ιράν.

Η αποκάλυψη

Η ανακοίνωση αυτή προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία σε συνδυασμό με τη χθεσινή αποκάλυψη των «New York Times» ότι οι ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν υποτιμήσει τη σοβαρότητα των ιρανικών αντιποίνων μετά την επίθεση της 1ης Απριλίου στη Δαμασκό, κατά την οποία σκοτώθηκαν αρκετοί διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης. «Οι Ισραηλινοί υπολόγισαν λάθος, νομίζοντας ότι το Ιράν δεν θα αντιδρούσε δυναμικά», αναφέρεται στο δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πολλές αμερικανικές πηγές, και κανένα από τα πιθανά σενάρια που είχαν ετοιμάσει οι Ισραηλινοί δεν προέβλεπε την αντίδραση της Τεχεράνης που εκτόξευσε 300 βαλλιστικούς πυραύλους και drones εναντίον του Ισραήλ. Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν οργισμένοι επειδή ενημερώθηκαν λίγα λεπτά πριν από την επίθεση στη Δαμασκό, την ώρα που, σύμφωνα με δύο ισραηλινές πηγές, οι προετοιμασίες είχαν ξεκινήσει δύο μήνες νωρίτερα.

Η τηλεδιάσκεψη

Χθες, ανώτεροι αμερικανοί και ισραηλινοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματα των ισραηλινών δυνάμεων – μεταξύ των οποίων τα σχέδια για την πόλη Ράφα στη Νότια Γάζα και το ενδεχόμενο ενός επιθετικού πλήγματος κατά του Ιράν. Η συνάντηση έγινε την ώρα που κυκλοφορούσαν πληροφορίες από τα ισραηλινά ΜΜΕ σχετικά με μια συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ που προέβλεπε να αφήσει η Ουάσιγκτον το Ισραήλ να επιτεθεί στη Ράφα, με αντάλλαγμα τη δέσμευση της κυβέρνησης Νετανιάχου να μην απαντήσει σε μεγάλη κλίμακα στο Ιράν, με φόβο να πυροδοτηθεί μια απρόβλεπτη επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Ομως το πρακτορείο Axios, επικαλούμενο αμερικανούς αξιωματούχους, διέψευσε την είδηση αυτή και ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί να ανησυχεί πως μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό απωλειών αμάχων. Οι αξιωματούχοι διέψευσαν κατηγορηματικά ότι ο Λευκός Οίκος έχει δώσει πράσινο φως σε μια επιχείρηση στη Ράφα. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει προτρέψει επανειλημμένως το Ισραήλ να μην πραγματοποιήσει επίθεση μεγάλης κλίμακας στη Ράφα, όπου έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι που εκδιώχθηκαν από τις βόρειες περιοχές της Γάζας. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ισραήλ ήταν έτοιμο δύο φορές μέσα στην εβδομάδα να χτυπήσει το Ιράν, αλλά δεν το έκανε έπειτα από πιέσεις της Ουάσιγκτον.

Οι Αιγύπτιοι

Σύμφωνα με αραβικές πηγές, πάντως, η Αίγυπτος προετοιμάζεται για μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα και έχει συγκεντρώσει από την άλλη πλευρά των συνόρων δεκάδες χιλιάδες σκηνές για να στεγαστούν οι άμαχοι που αναμένεται να εισρεύσουν στο αιγυπτιακό έδαφος, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σύμφωνα με τους «Times of Israel», τέσσερα τάγματα της Χαμάς φέρεται να σταθμεύουν στη Ράφα μαζί με περισσότερους από ένα εκατομμύριο πολίτες που έχουν καταφύγει εκεί αφού τράπηκαν σε φυγή από τις μάχες σε άλλα μέρη της Λωρίδας. Η Ράφα πιστεύεται επίσης ότι είναι εκεί όπου κρύβονται οι ηγέτες της Χαμάς, ίσως μαζί με ισραηλινούς ομήρους. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι έχει εγκρίνει σχέδια για μια επιχείρηση στη Ράφα και πιο πρόσφατα είπε ότι έχει αποφασιστεί και η ημερομηνία. Ποια θα είναι αυτή; Σύμφωνα με τους αναλυτές, μπορεί να είναι μετά τις 30 Απριλίου, όταν ολοκληρώνεται η εορταστική περίοδος του εβραϊκού Πάσχα. Το ίδιο ισχύει και για την επίθεση που αναμένεται στο Ιράν.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ