ΕΕ: Pornhub, Stripchat και XVideos… στριμώχνονται από νέο νόμο της ΕΕ –

ΕΕ: Pornhub, Stripchat και XVideos… στριμώχνονται από νέο νόμο της ΕΕ

Οι εταιρείες περιεχομένου για ενηλίκους Pornhub, Stripchat και XVideos θα πρέπει να συντάξουν εκθέσεις αξιολόγησης κινδύνου και να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση συστημικών κινδύνων που συνδέονται με τις υπηρεσίες τους, προκειμένου να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες διαδικτυακού περιεχομένου της ΕΕ, δήλωσε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι τρεις εταιρείες χαρακτηρίστηκαν ως πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες τον περασμένο Δεκέμβριο βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) και πλέον καλούνται να προβούν σε περισσότερες ενέργειας προκειμένου να αφαιρέσουν παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο από τις πλατφόρμες τους.

Pornhub: Στο στόχαστρο νέων ρυθμίσεων της ΕΕ – Έρχονται έλεγχοι λόγω ηλικίας

Το Pornhub και το Stripchat θα πρέπει να συμμορφωθούν με αυτές τις υποχρεώσεις του DSA έως τις 21 Απριλίου και το XVideos έως τις 23 Απριλίου, δήλωσε σχετικά στέλεχος της ΕΕ.

«Αυτές οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις περιλαμβάνουν την υποβολή εκθέσεων αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή, καθώς και τη θέσπιση μέτρων τα οποία θα αντιμετωπίζουν τους συστημικούς κινδύνους που συνδέονται με την παροχή των υπηρεσιών τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να εκπληρώσουν πρόσθετες υποχρεώσεις διαφάνειας, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών με τις διαφημίσεις και της παροχής πρόσβασης σε δεδομένα για ερευνητές.

Οι εταιρείες κινδυνεύουν με πρόστιμα έως και 6% επί του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών τους για παραβιάσεις του ευρωπαϊκού νόμου DSA.

Τι προβλέπει ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες

Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) είναι ένα νέο σύνολο κανόνων σε επίπεδο ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες που λειτουργούν ως μεσάζοντες για τους καταναλωτές και τα αγαθά, τις υπηρεσίες και το περιεχόμενο. Στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες, οι ψηφιακές υπηρεσίες αναφέρονται σε ενδιάμεσες υπηρεσίες, όπως οι πάροχοι φιλοξενίας, οι επιγραμμικές αγορές και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η DSA στοχεύει στην οικοδόμηση ενός ασφαλέστερου και δικαιότερου διαδικτυακού κόσμου. Θα θεσπίσει κανόνες που θα προστατεύουν εξίσου όλους τους χρήστες στην ΕΕ, τόσο όσον αφορά τα παράνομα αγαθά, περιεχόμενο ή υπηρεσίες, όσο και τα θεμελιώδη δικαιώματά τους.

Για παράδειγμα, εξασφαλίζει:

-εύκολος τρόπος καταγγελίας παράνομου περιεχομένου, αγαθών ή υπηρεσιών·

-ισχυρότερη προστασία των ατόμων που αποτελούν στόχο διαδικτυακής παρενόχλησης και εκφοβισμού·

-διαφάνεια γύρω από τη διαφήμιση·

-απαγορεύσεις ορισμένων ειδών στοχευμένης διαφήμισης, όπως αυτές που χρησιμοποιούν ευαίσθητα δεδομένα ή τα δεδομένα ανηλίκων·

-εύχρηστοι, δωρεάν μηχανισμοί υποβολής καταγγελιών για την περίπτωση που μια επιγραμμική πλατφόρμα μειώνει το περιεχόμενό μας·

-απλοποιημένοι όροι και προϋποθέσεις.

Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) εφαρμόζεται σε όλους τους διαδικτυακούς διαμεσολαβητές και πλατφόρμες στην ΕΕ, για παράδειγμα, στις επιγραμμικές αγορές, τα κοινωνικά δίκτυα, τις πλατφόρμες ανταλλαγής περιεχομένου, τα καταστήματα εφαρμογών και τις επιγραμμικές πλατφόρμες ταξιδιών και διαμονής.

Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εξαιρούνται από ορισμένους κανόνες που θα μπορούσαν να είναι πιο επαχθείς για αυτές. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί προσεκτικά τις επιπτώσεις του νέου κανονισμού στις ΜΜΕ.

Οι πολύ μεγάλες επιγραμμικές πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης (VLOPs και VLOSE) έχουν πρόσθετες υποχρεώσεις.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ