Ο Φ. Μπελέρης υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ

Ο Φ. Μπελέρης υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Το τελευταίο και, συνάμα, πλέον καταλυτικό κομμάτι στο παζλ της προεκλογικής της προετοιμασίας, ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης της 9ης Ιουνίου, προσέθεσε η Νέα Δημοκρατία. Η παρουσίαση της…γαλάζιας λίστας των 42 υποψηφίων που θα διεκδικήσουν το…σταυρό για την εκλογή τους στην επόμενη ευρωβουλή έχει ως σημείο αναφοράς το όνομα του Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος συνεχίζει να κρατείται στις αλβανικές φυλακές. Μία επιλογή του πρωθυπουργού, η οποία χειροκροτήθηκε παρατεταμένα στην κεντρική αίθουσα του Ωδείου Αθηνών και περιέχει υψηλούς συμβολισμούς όχι μόνο για την κυβερνητική παράταξη, η οποία αποκτά ένα ακόμη δυνατό χαρτί στο δρόμο προς την εκλογική διαδικασία της δεύτερης Κυριακής του Ιουνίου. Αλλά για ένα σημαντικό κομμάτι πολιτών που δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και για τους Βορειοηπειρώτες που ζουν και ψηφίζουν στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση του ονόματος του Φρέντι Μπελέρη συζητήθηκε ιδιαίτερα στα…εσωκομματικά πηγαδάκια που σχηματίστηκαν στο Ωδείο Αθηνών, με τη λήξη της…γαλάζιας εκδήλωσης. Εκτίμηση των στελεχών της οδού Πειραιώς είναι ότι μία πιθανή εκλογή του κ. Μπελέρη στο ευρωκοινοβούλιο θα δώσει ένταση στη φωνή των Βορειοηπειρωτών στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο.

Ο προφυλακισμένος από την Αλβανική Δικαιοσύνη εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας είναι μια ισχυρή προσωπικότητα με πολιτικό εκτόπισμα, έχει πανελλαδική αναγνωρισιμότητα, ενώ η υποψηφιότητά του προσθέτει πόντους στο στοίχημα της επανασυσπείρωσης δεξιών ψηφοφόρων. Κάτι που επιδιώκουν, μεταξύ άλλων, στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές Μέγαρο Μαξίμου και οδός Πειραιώς, ιδιαίτερα στους νομούς της Βόρειας Ελλάδας.

Εκεί όπου η Νέα Δημοκρατία υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις, ενώ αντίθετα Ελληνική Λύση (κατά κύριο λόγο) και Νίκη ανεβάζουν τη δυναμική τους. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η στρατηγική της Ηρώδου Αττικού 19 στο δίμηνο μέχρι το ορόσημο της δεύτερης Κυριακής του Ιουνίου θα περιλαμβάνει, πέραν των σημάτων προς το μετριοπαθές ακροατήριο του Κέντρου και μηνύματα αφύπνισης προς την παραδοσιακή βάση της οδού Πειραιώς και σε όσους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας δηλώνουν δυσαρεστημένοι από κυβερνητικές επιλογές. Και η επιλογή Μπελέρη αποτελεί ένα τέτοιο μήνυμα.

“Η μάχη που δίνω δεν είναι προσωπική. Είναι μάχη για το κράτος δικαίου και τη Δημοκρατία, οι κανόνες των οποίων πρέπει να γίνονται  σεβαστοί από όλους. Είναι μάχη για τις αξίες που πρεσβεύει η Δύση και η Ευρώπη και οι οποίες πρέπει να γίνονται σεβαστές από όσους θέλουν να ενταχθούν στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια.  Είναι μάχη για το πιο ταλαιπωρημένο και αδικημένο κομμάτι του ελληνισμού, την Ελληνική μειονότητα της Αλβανίας. Τα αδέρφια μου που μετά από δεκαετίες καταπίεσης θέλουν και δικαιούνται να ζουν ελεύθερα και ειρηνικά, χωρίς φόβο, σε έναν τόπο που σέβεται τα δικαιώματα, την τιμή και τις περιουσίες τους. Καλώ κάθε Ελληνίδα και Έλληνα να στηρίξει το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, να στηρίξει τον πρωθυπουργό που χτίζει με αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα μία ισχυρή και περήφανη Ελλάδα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη”, ανέφερε, στη δήλωσή του, ο εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμάρρας.

Τα πρωθυπουργικά μηνύματα

Ολοκληρώνοντας με την ομιλία του την εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός επέλεξε να κρατήσει στην πρώτη γραμμή το διακύβευμα της κάλπης των ευρωεκλογών. “Το ξέρουμε πολύ καλά ότι στις ευρωεκλογές δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ελλάδα στην Ευρώπη. Οι ευρωεκλογές είναι μία εθνική κάλπη. Είναι μία κάλπη η οποία εκ των πραγμάτων θα έχει πολιτικό αντίκτυπο και στην εσωτερική πολιτική κατάσταση. Για αυτό και θέλω να το πω όσο πιο απλά γίνεται: όσο πιο ισχυρή είναι η Νέα Δημοκρατία το βράδυ της 9ης Ιουνίου, τόσο πιο σταθερή θα είναι η χώρα και τόσο πιο γρήγορα και τολμηρά θα μπορούμε να προχωρήσουμε τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες εσείς μας δώσατε εξουσιοδότηση να προχωρήσουμε τον Ιούνιο του 2023. Επιμένω πολύ στην έννοια της σταθερότητας, γιατί πολλές φορές ακούω και από κάποιους δυσαρεστημένους συμπολίτες μας να λένε: “στείλτε μήνυμα”. Εγώ θα σηκώσω το γάντι και θα πω: στείλτε μήνυμα σταθερότητας στις εκλογές, γιατί το τι συμβαίνει σε μια εθνική κάλπη έχει αντανάκλαση τελικά στους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός που εγκάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για πλήρη απουσία προτάσεων όσον αφορά στην επόμενη ημέρα της χώρας (“η εμμονή είναι μία: να πέσει ο Μητσοτάκης. Αυτό δεν συνιστά πολιτική πρόταση. Αυτό δεν είναι εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, ούτε προφανώς είναι πρόταση για το μέλλον της Ευρώπης”, ανέφερε) προσκάλεσε τα στελέχη της “γαλάζιας” παράταξης σε πανστρατιά, ξορκίζοντας, ταυτόχρονα, την αποκαλούμενη και χαλαρή ψήφο. “Θέλω όλες και όλοι μαζί, να πάρουμε τις ευρωεκλογές πολύ στα σοβαρά. Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο. Να παλέψουμε με τους συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να είναι προσωρινά δυσαρεστημένοι για οποιοδήποτε λόγο και να τους εξηγήσουμε ότι τώρα δεν είναι η ευκαιρία να εκδηλώσουν μία επιμέρους δυσαρέσκεια αλλά πρέπει να ξαναθυμηθούν και να δουν τη μεγάλη εικόνα. Πόσω μάλλον σε μία εποχή που τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα…Η Ελλάδα έχει καταφέρει και έχει κατοχυρώσει να είναι ένας πόλος σταθερότητας, με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, με ισχυρές συμμαχίες, με οικονομία που αναπτύσσεται. Και τώρα βλέπετε πόση αξία έχουν όλα αυτά σε αυτόν τον δύσκολο κόσμο, σε αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε. Επομένως, θα ζητήσω από όλες και από όλους: δείτε τη μεγάλη εικόνα”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το…γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο

Με το πέρας της παρουσίασης των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο για ένα ψηφοδέλτιο εμπειρίας, αλλά και ανανέωσης. “Οι 42 υποψήφιοι της παράταξης προέρχονται από όλη τη χώρα, αλλά και την ομογένεια, από όλα τα επαγγέλματα αλλά και κάθε κοινωνική τάξη. Είναι ένα ψηφοδέλτιο βαθιά εθνικό αλλά και γνήσια ευρωπαϊκό. Είναι πρόσωπα τα οποία μπορούν στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο να διεκδικήσουν για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Με πολλές διακρίσεις και ένσημα ζωής η καθεμιά και ο καθένας. Είναι στελέχη που θα σταθούν απέναντι σε όσους δυσφημούν την ίδια τους τη χώρα μέσα στην ευρωβουλή. Με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στέλνει το μήνυμα “Σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη” και εγγυάται μια ισχυρή εκπροσώπηση στις Βρυξέλλες και τη σταθερότητα και τη συνέχεια στο εσωτερικό”, ανέφεραν αξιωματούχοι της κυβέρνησης.

Ανάμεσα στους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές (πέραν του Φρέντι Μπελέρη) βρίσκονται οι δημοσιογράφοι, Ελεονώρα Μελέτη, Γιώργος Αυτιάς, Γιώργος Μουρούτης και Νίκος Στέφος, οι ολυμπιονίκες Πύρρος Δήμας και Βούλα Πατουλίδου, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας και η πρώην υπουργός, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είναι οι:

-Αβραμίδου Σεραφίνα.

-Αγγελόπουλος Μιχαήλ (Μιχάλης).

-Αρχοντίδου Βασιλική (Βανέσα).

-Αυτιάς Γεώργιος.

-Βεζυργιαννίδης Ιωάννης.

-Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη Ελισσάβετ (Ελίζα).

-Δακής Γεώργιος.

-Δεκόλης Ιωάννης.

-Δήμας Πύρρος.

-Δούνια Παναγιώτα (Νόνη).

-Εξαδάκτυλος Αθανάσιος.

-Ζαμπούκας Ανδρέας.

-Καρανικόλας Σπυρίδων.

-Καραχάλιος Θεόφιλος.

-Κατσαούνης Δημήτριος.

-Κεφαλογιάννης Εμμανουήλ.

-Κοντοζαμάνης Βασίλειος.

-Κουρή-Καλλέργη Όλγα.

-Κουτσουπιά Μαρία-Ωραιοζήλη.

-Κρυσταλλίδου Θεοπίστη (Πίστη).

-Κυμπουρόπουλος Στυλιανός.

-Μεϊμαράκης Ευάγγελος.

-Μελέτη Ελεονώρα.

-Μουρούτης Γεώργιος.

-Μπελέρης Φρέντης.

-Μπλιούμης Γεώργιος.

-Ναούμης Νικόλαος.

-Ομράν-Κουκουβιτάκης Ορέστης-Ταμέρ.

-Παράσχου Ανδρούλα (Άντρη).

-Πατουλίδου Παρασκευή (Βούλα).

-Ρογδάκη Άννα-Μαρία.

-Σακελλάρης Βασίλειος.

-Σέρμπος Σωτήριος.

-Σούλογλου Νουρτζάν.

-Σπυράκη Μαρία.

-Στέφος Νικόλαος.

-Τρακατέλλη Λυδία-Αντωνία.

-Τσιόδρας Δημήτριος.

-Τσουχαντάρης Αθανάσιος.

-Φλέσσα Βασιλική.

-Χριστοπούλου Παναγιώτα-Νιόβη.

-Χριστοφιλοπούλου Παρασκευή.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ