Δυσαρέσκεια για δημοκρατία και καθημερινότητα

Δυσαρέσκεια για δημοκρατία και καθημερινότητα

Είναι το τελευταίο «Ευρωβαρόμετρο» που δίνεται στη δημοσιότητα πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, τα συμπεράσματά του έχουν λοιπόν αυξημένη βαρύτητα. Ας κινηθούμε από το τοπικό προς το ευρωπαϊκό: έξι στους δέκα Ελληνες (έναντι 42% μεταξύ του συνόλου των ευρωπαίων πολιτών) δηλώνουν «όχι πολύ» ή «καθόλου» ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία στη χώρα τους. Εχουμε μάλιστα τα πανευρωπαϊκά πρωτεία στη δυσαρέσκεια αυτή, μαζί με την Κροατία. Παράλληλα, δύο στους τρεις Ελληνες (έναντι 60% μεταξύ όλων των Ευρωπαίων) θεωρούν πως τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση στη χώρα τους. Μόνο οι Γάλλοι και οι Κύπριοι μας ξεπερνούν ως προς αυτό, με 76% και 67% αντίστοιχα.

Υπάρχει και συνέχεια: Ενα 68% των Ελλήνων (έναντι 37% πανευρωπαϊκά) θεωρούν πως η φωνή τους δεν μετράει στη χώρα τους. Ενας στους δύο Ελληνες (ποσοστό 48%, έναντι 32% πανευρωπαϊκά) πιστεύει πως το βιοτικό του επίπεδο θα μειωθεί περαιτέρω κατά την επόμενη πενταετία. Επιπλέον, ένα 59% των Ελλήνων (έναντι 29% πανευρωπαϊκά) θεωρούν πως η φωνή της χώρας τους δεν μετράει στην ΕΕ.

Πού συμφωνούν,

πού διαφωνούν

Οι Ελληνες ενδιαφέρονται λιγότερο για τις ευρωεκλογές συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σε ποσοστό 56% έναντι 60%. Εχουν επίσης λιγότερο θετική εικόνα για την ΕΕ (σε ποσοστό 39%) έναντι του συνόλου των ευρωπαίων πολιτών (47%). Και είναι λιγότερο αισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ (53%) έναντι του συνόλου των Ευρωπαίων (61%). Συμφωνούν ωστόσο με τους υπόλοιπους ευρωπαίους πολίτες (70% στην Ελλάδα, 71% πανευρωπαϊκά) ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από το να είναι μέλος της ΕΕ, θα θέλανε να δουν πολύ περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (73% έναντι 56%) το Ευρωκοινοβούλιο να παίζει σημαντικότερο ρόλο και συμφωνούν σε ποσοστό 78% (έναντι 81% πανευρωπαϊκά) ότι το υφιστάμενο διεθνές πλαίσιο καθιστά την ψήφο στις ευρωεκλογές ακόμα πιο σημαντική.

Το βέβαιο είναι πως «το υφιστάμενο διεθνές πλαίσιο» έχει μεταβάλει τις προτεραιότητες των Ευρωπαίων, που θέτουν σήμερα την άμυνα και την ασφάλεια (37%) ως πρώτη προτεραιότητα για την ενίσχυση της θέσης της ΕΕ στον κόσμο· ακολουθούν τα ενεργειακά ζητήματα, η ενεργειακή ανεξαρτησία, οι πόροι και οι υποδομές (30%), η ασφάλεια των τροφίμων και η γεωργία (30%) και η ανταγωνιστικότητα, η οικονομία και η βιομηχανία (27%). Στην Ελλάδα, οι ερωτηθέντες κατέταξαν κατά σειρά ως προτεραιότητες την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της οικονομίας και της βιομηχανίας (38%), την ασφάλεια των τροφίμων και τη γεωργία (36%), τα ενεργειακά ζητήματα (35%), την άμυνα και την ασφάλεια (30%) και με το ίδιο ποσοστό, το δημογραφικό, τη μετανάστευση και τη γήρανση του πληθυσμού – όγδοη κατά σειρά προτεραιότητα πανευρωπαϊκά. Οσο για την κλιματική δράση και τη μείωση των εκπομπών, αυτή έχει πέσει στην πέμπτη θέση των προτεραιοτήτων πανευρωπαϊκά (24%) και στην όγδοη θέση μεταξύ των Ελλήνων (19%).

Ενδιαφέρον όμως έχει και το γεγονός ότι, παρά τη σπουδαιότητα που της δίνουν τα (ακρο)δεξιά κόμματα, η μετανάστευση είναι μόλις στην έβδομη θέση πανευρωπαϊκά (24%) και στην 11η θέση στην Ελλάδα (16%) μεταξύ των θεμάτων που οι πολίτες θεωρούν πως θα πρέπει να συζητηθούν κατά προτεραιότητα εν όψει των ευρωεκλογών. Στο επίκεντρο της προεκλογικής συζήτησης, οι ευρωπαίοι πολίτες θα ήθελαν να δουν πρωτίστως την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (33% έναντι 55% στην Ελλάδα), τη δημόσια υγεία (32% έναντι 56% στην Ελλάδα), την υποστήριξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (31% έναντι 55% στην Ελλάδα) καθώς και την άμυνα και την ασφάλεια της ΕΕ (31% έναντι 22% στην Ελλάδα). Ειδικά για τους Ελληνες, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί και στην αγροτική πολιτική (35%, έναντι 23% πανευρωπαϊκά).

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ