Υψηλή συμμετοχή στις προκριματικές

Στην Κουμουνδούρου δηλώνουν ικανοποίηση με το νούμερο όσων προσήλθαν τελικά στις κάλπες: πάνω από 60.000 μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία εσωκομματικών προκριματικών, με την οποία αποφασίστηκαν οι περισσότερες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου, εκτός των πέντε που κρατούνται για τις επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη και τις δύο που κρατούν οι σημερινοί ευρωβουλευτές Ελενα Κουντουρά και Κώστας Αρβανίτης. Παρότι η καταμέτρηση στα διά ζώσης τμήματα συνεχιζόταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, φαίνεται ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία επιβεβαίωνε τα ονόματα-φαβορί εντός αλλά και εκτός κομματικού μηχανισμού, όπως ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς και η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου.

Ο αριθμός συμμετοχής δεν έφτασε εκείνον της εκλογής προέδρου το περασμένο φθινόπωρο, όμως ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι δεν περίμεναν κάτι τέτοιο – οι προκριματικές επιδιώκεται να ενεργοποιήσουν τον κομματικό μηχανισμό και κυρίως την κομματική βάση, η οποία το τελευταίο εξάμηνο εμφάνιζε σημαντικά σημάδια αποσυσπείρωσης. Οι περισσότεροι εκλογείς έφτασαν στην κάλπη το απόγευμα, γι’ αυτό και δόθηκε παράταση μιας ώρας στη διαδικασία, τόσο διά ζώσης όσο και ηλεκτρονικά – για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπήρξε εσωκομματική ηλεκτρονική διαδικασία. Η επίσημη ανακοίνωση των ονομάτων αναμένεται σήμερα: στην Αττική εκλέγονται δώδεκα υποψήφιοι ενώ στην Κεντρική Μακεδονία τέσσερις. Από τρεις εκλέγονται στη Δυτική Ελλάδα και στη Θεσσαλία, από δύο στην Κρήτη και στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, ενώ ένας υποψήφιος εκλέγεται στην Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, το Νότιο Αιγαίο, την Ηπειρο, τη Δυτική Μακεδονία, το Ιόνιο και το Βόρειο Αιγαίο. Δύο δικούς τους εκπροσώπους στο ευρωψηφοδέλτιο θα έχουν και οι απόδημοι. Η σταυροδοσία δεν αναμένεται να δοθεί τις επόμενες μέρες στη δημοσιότητα, η Κουμουνδούρου ωστόσο σημείωνε πως τα αναλυτικά αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα στους συμμετέχοντες. Στα ονόματα όσων εκλέγονται, πάντως, θα αποτυπωθεί και η διείσδυση Κασσελάκη στον στενό κομματικό πυρήνα.

Με ψήφο από τη Νέα Υόρκη

Ο Κασσελάκης προτίμησε την ηλεκτρονική ψήφο, καθώς βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις και την παρέλαση για την Εθνική Παλιγγενεσία ως επίτιμος προσκεκλημένος, ενώ αργότερα είδε τον πολιτειακό γερουσιαστή των Δημοκρατικών και αναπληρωτή επικεφαλής της Πολιτειακής Γερουσίας Νέας Υόρκης Michael Gianaris. «Κανονικά θα απευθυνόμουν σε εσάς για να σας μιλήσω για τις εσωκομματικές εκλογές που λαμβάνουν χώρα από το πρωί – μια πρωτοποριακή διαδικασία στην οποία για πρώτη φορά εσείς επιλέγετε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, οι διεθνείς εξελίξεις μάς ξεπερνούν» – έτσι ξεκινούσε η ανάρτηση Κασσελάκη για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ