Άδωνις Γεωργιάδης: Γιατί ξέφυγε το clawback – Τα μέτρα της κυβέρνησης (VIDEO)

Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε πως «το clawback έχει ξεφύγει» και δεσμεύθηκε να λάβει μέτρα για τη μείωσή του.

Τον οδικό χάρτη για τη μείωση του clawback και τη δημιουργία ενός σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στη διάρκεια της ομιλίας του σε πάνελ με Έλληνες φαρμακοβιομηχάνους στο φόρουμ των Δελφών.

«Το 2024 στόχος μας είναι ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης. Το 2025 θα εξειδικεύσουμε και θα εφαρμόσουμε στοχευμένα μέτρα για το clawback, θα υιοθετήσουμε περισσότερους κλειστούς προϋπολογισμούς ανά θεραπευτική κατηγορία», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, που είχε προαναγγείλει στην πρωινή ομιλία του την παρουσίαση των μέτρων την ερχόμενη εβδομάδα στον φαρμακευτικό κλάδο στο υπουργείο Υγείας.

Παραδέχθηκε πως «το clawback έχει ξεφύγει» και έδειξε ως ένοχο τις… εθνικές εκλογές πέρυσι. «Δυστυχώς, αποδείχθηκε πως οι εθνικές εκλογές έπαιξαν ρόλο. Το σύστημα χαλάρωσε και η δαπάνη ανέβηκε πολύ. Στόχος μας είναι όμως να το μειώσουμε, και θα το καταφέρουμε», δεσμεύτηκε ο κ. Γεωργιάδης. Αναφέρθηκε ενδεικτικά σε μέτρα που λαμβάνονται ήδη, ώστε να δημιουργηθεί χώρος να έρθουν καινοτόμα φάρμακα, κάτι που θα γίνει με τη συνταγογράφηση φθηνών φαρμάκων, όπως είπε.

«Πρέπει να στηριχθεί η καινοτομία, κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της επένδυσης στο φθηνό φάρμακο. Εμείς θα κατευθύνουμε τη συνταγογράφηση στο φθηνό φάρμακο και φυσικά θα το στηρίξουμε με όποιον τρόπο μπορούμε», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα μίγμα φαρμακευτικής πολιτικής, υποστηρικτικά και προς την καινοτομία και προς την παραγωγή, επισήμανε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης φαρμακοβιομηχανίας, επικεφαλής της ελληνικής εταιρίας ELPEN, κ. Θεόδωρος Τρύφων. «Είναι σημαντικό να αξιολογηθεί η καινοτομία για να μπορεί να καλύψει τους ασθενείς», ανέφερε.

Παράλληλα, παρουσίασε το εύρος της καινοτομίας στις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη και κάλεσε τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες να συνεργαστούν με τις ελληνικές σε αυτό το πεδίο.

Ο πρόεδρος της DEMO, κ. Δημήτρης Δέμος εστίασε στη «χρυσή ευκαιρία που έχει η Ελλάδα να γίνει ευρωπαϊκός παραγωγός φαρμάκων», αναπτύσσοντας ταυτόχρονα την έρευνα και την καινοτομία, με κορυφαίο παράδειγμα το hub στην Τρίπολη.

Τέλος, ο κ. Άρης Μητσόπουλος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της RAFARM αναφέρθηκε στην σημαντική πορεία που έχει διανύσει η φαρμακευτική εταιρία με συνεργασία και συνέργειες στο Ισραήλ, και με πολύ ισχυρό ερευνητικό αποτύπωμα.

ΠΗΓΗ ygeiamou.gr

 

Την Πέμπτη 5 Απριλίου από τη Λάρισα, σε αποκλειστική συνέντευξη στο FORMediaTV και τη δημοσιογράφο Βιβή Ζαχοπούλου ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης είχε ήδη μίλησε για το clawback

 

Δείτε εδώ ολόκληρη την αποκλειστική συνέντευξη στο FORMediaTV:

 

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ