Απολογία σε σκηνικό κυβερνητικής κρίσης

Απολογία σε σκηνικό κυβερνητικής κρίσης

«Στα Τέμπη συγκρούστηκε μετωπικά η πατρίδα μας με τον κακό της εαυτό. Διαχρονικά κενά του κράτους συνάντησαν το ανθρώπινο λάθος», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παραδέχθηκε ότι «δεν μιλήσαμε όσο θα έπρεπε για τους λόγους της τραγωδίας», ενώ κατήγγειλε την αντιπολίτευση ότι εισήγαγε στην προπαγάνδα της ένα νέο λεξιλόγιο μιλώντας για «συγκάλυψη», «μπάζωμα» και «μονταζιέρα».

«Αναλαμβάνω την ευθύνη να πω την αλήθεια όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ένα φανερά «άβολο» κλίμα λόγω των παραιτήσεων των δύο κορυφαίων υπουργών αλλά και υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τα Τέμπη για τις οποίες δεν έδωσε πειστικές εξηγήσεις στα ερωτήματα που του έθεσε η αντιπολίτευση. Περιορίστηκε να πει ότι το επίμαχο υλικό ήταν εξ αρχής στη διάθεση των ανακριτικών Αρχών και γνωστό εδώ και έναν χρόνο («το ξέραμε από τις 2 Μαρτίου 2023, δεν λέει τίποτα το καινούργιο και υιοθετείται αμέσως από σας», είπε για το δημοσίευμα). Διερωτώμενος «γιατί να θέλει κάποιος να αλλάξει το περιεχόμενο;».

«Λέτε ότι το μέλημά μου ήταν να πειράξω τους διαλόγους. Δεν ντρέπεστε; Αυτή ήταν η έννοια μου, πώς θα πειράξω τους διαλόγους!», είπε φανερά οργισμένος κάνοντας λόγο για «διαστρέβλωση» η οποία υπονοεί ότι «με κάποιον τρόπο δεν φταίει ο σταθμάρχης», ο οποίος, όπως τόνισε, είναι προφυλακισμένος διότι δεν αμφισβητείται ότι έγιναν επτά παραβιάσεις και ένα ανθρώπινο χέρι έστειλε το τρένο στη λάθος γραμμή. Αντέδρασε έντονα στις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση συγκαλύπτει την αλήθεια με το μπάζωμα του τόπου του δυστυχήματος («να συγκαλύψουμε τι ακριβώς, όταν ξέρετε πολύ καλά ότι εκείνη τη στιγμή το μέλημα των συνεργείων ήταν να σηκώσουν τα βαγόνια για να δουν ποιοι ήταν από κάτω», είπε) δηλώνοντας: «Ουδέποτε δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη». Επίσης, ανέφερε ότι ποτέ δεν κινήθηκε η Δικαιοσύνη με τέτοια ταχύτητα αποδίδοντας κατηγορίες σε 34 άτομα, ενώ παραδέχθηκε ότι εάν είχε ολοκληρωθεί η σύμβαση 717 το πιθανότερο θα ήταν το δυστύχημα να έχει αποφευχθεί, σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτό θα βαραίνει την κυβέρνηση.

Υπερασπιζόμενος τον Καραμανλή προέτρεψε την αντιπολίτευση αν πιστεύει ότι πρέπει να συσταθεί προανακριτική για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας με ενδεχόμενο δόλο «να το τεκμηριώσετε, να το φέρετε στη Βουλή για να το συζητήσουμε».

Φουλ επίθεση

Απέδωσε δε «εντυπωσιακά αντανακλαστικά» στον Ανδρουλάκη λέγοντας ότι «κάποιος καχύποπτος θα σας έλεγε ότι γνωρίζετε το δημοσίευμα πριν τυπωθεί η εφημερίδα». Ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ καυτηριάζοντας το γεγονός ότι εισηγητής του κόμματος ορίστηκε ο Νίκος Παππάς, ο οποίος καταδικάστηκε με 13-0 για παράβαση καθήκοντος, ενώ πυρά εξαπέλυσε και κατά του Στέφανου Κασσελάκη: «Να σταματήσει ο φαντάρος των 20 ημερών τις ανιστόρητες ανοησίες περί παρατηρητών. Ας μάθει ο κ. Κασσελάκης ότι η Δημοκρατία γιορτάζει 50 χρόνια ζωής και ακμής και κανείς δεν έχει διανοηθεί να αμφισβητήσει το μεγαλύτερο κεκτημένο της εναλλαγής κυβερνήσεων μέσω ελεύθερων εκλογών», είπε. Ενώ κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι μετατρέπει το ΠΑΣΟΚ «σε πράσινο ΣΥΡΙΖΑ». «Οπως σας βλέπω θα καταφέρετε το αμίμητο, να είστε τρίτο κόμμα πίσω από τον κ. Κασσελάκη», του είπε.

Οι παραιτήσεις

Αίσθηση προκάλεσε πάντως ότι ο Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά στην ομιλία του στις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου, ενώ ανέφερε ότι δεν συγκυβερνά με συμφέροντα και με «κανένα παράκεντρο». Το μοναδικό σχόλιο που έκανε ο Πρωθυπουργός για τις δύο «θυσίες» υπουργών ήταν κατά την αποχώρησή του από τη Βουλή, αναφέροντας σε συνομιλία με δημοσιογράφους πως «αυτά έχει η πολιτική».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ