Τέμπη: Χημικό έλεγχο στο χώμα που μεταφέρθηκε από τον τόπο της τραγωδίας διέταξε ο Εφέτης Ανακριτής

Τέμπη: Χημικό έλεγχο στο χώμα που μεταφέρθηκε από τον τόπο της τραγωδίας διέταξε ο Εφέτης Ανακριτής

Tη διενέργεια ελέγχου από τη Χημική Υπηρεσία σε χώματα που μετέφερε εταιρεία χωματουργικών μηχανημάτων κατά την εκτέλεση εργασιών πρόσβασης γερανών στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών σε ιδιωτικό οικόπεδο ζήτησε ο Εφέτης Ανακριτής, Σωτ. Μπακαΐμης.

Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το onlarissa, όταν συνήγορος συγγενών θυμάτων της τραγωδίας κατήγγειλε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι εργολάβος μετέφερε χώμα από τον τόπο της τραγωδίας σε ιδιωτικό οικόπεδο, αμμορυχείου της εταιρείας.

Από τις καταθέσεις έγινε γνωστό ότι ο εν λόγω εργολάβος τα ξημερώματα της 1ης Μαρτίου κλήθηκε στον τόπο του δυστυχήματος προκειμένου να συνδράμει στο έργο της διάσωσης και για τον σκοπό αυτό με τα χωματουργικά του μηχανήματα διαμόρφωσε σε εγκαταλειμμένο αγρό, χώρο πρόσβασης των γερανών αριστερά των εκτροχιασμένων βαγονιών.

Έγινε έλεγχος στο οικόπεδο και αφού βρέθηκε ο τόπος αλλά και τα χώματα όπως έγινε η εναπόθεσή τους, με παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών πλέον φυλάσσονται από την ΕΛ.ΑΣ.

Αυτά τα χώματα καθώς προέρχονταν από τον εγκαταλειμμένο αγρό και όχι από τον τόπο του δυστυχήματος – σύμφωνα πάντα και με καταθέσεις – είναι που μεταφέρθηκαν με αρκετά φορτηγά σε ιδιωτικό οικόπεδο της εταιρείας και όχι στο Κουλούρι, όπως συνέβη με τα συντρίμμια της τραγωδίας και τα αδρανή υλικά.

Μετά την καταγγελία έγινε έλεγχος στο οικόπεδο και αφού βρέθηκε ο τόπος αλλά και τα χώματα όπως έγινε η εναπόθεσή τους, με παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών πλέον φυλάσσονται από την ΕΛ.ΑΣ. και προκειμένου να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία, με διάταξη του κ. Μπακαΐμη θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και με τον έλεγχο που έγινε στο Κουλούρι, δηλαδή χημικοί θα κάνουν δειγματοληψία, ενώ ο χώρος θα ερευνηθεί και από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.

Εξώδικο μηχανοδηγών στον ΟΣΕ

Εξώδικο προς τη διοίκηση του ΟΣΕ απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ), η οποία εκπροσωπεί τους μηχανοδηγούς, για την υπόθεση των ηχητικών με τις συνομιλίες του σταθμάρχη και των μηχανοδηγών λίγο πριν συμβεί η εθνική τραγωδία στα Τέμπη.

Οι μηχανοδηγοί, απευθυνόμενοι στον πρόεδρο του ΟΣΕ, Παναγιώτη Τερεζάκη, τονίζουν μεταξύ άλλων ότι «ανακύπτουν εύλογα και σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με την ανάληψη από εσάς (δια του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας σας, κ. Τερεζάκη) του επίμαχου ηχητικού υλικού, τη στιγμή που τελούσατε υπό τον έλεγχο των αρμόδιων Αρχών, την διατήρησή του στην κατοχή σας επί δύο (2) ολόκληρες ημέρες μέχρι την παράδοσή του στις Αρχές, τη διαρροή του στον Τύπο, καθώς και την ακρίβεια του περιεχομένου των συνομιλιών που διέρρευσαν ήδη από το πρώτο εικοσιτετράωρο μετά το τραγικό δυστύχημα στη δημοσιότητα και στο οποίο επιστηρίχθηκε η θεωρία του «ανθρώπινου λάθους».

Ζητούν, επίσης, ν’ απαντηθούν τα κάτωθι ερωτήματα.

  • Με ποιους μετέβηκε λίγες ώρες μετά το δυστύχημα στο ελεγχόμενο σύστημα καταγραφής και αν η είσοδός σας έγινε παρουσία αστυνομικού υπαλλήλου.
  • Γιατί διατηρήσατε στην κατοχή σας το επίμαχο υλικό επί δύο ολόκληρες ημέρες αντί να μεριμνήσετε για την άμεση παράδοσή του, ως οφείλατε, στις αρμόδιες εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές.
  • Σε ποιους αποδέκτες κοινοποιήθηκαν τα ηχητικά αρχεία των συνομιλιών αφότου ανελήφθησαν από εσάς λίγες ώρες μετά το δυστύχημα και μέχρι την παράδοσή τους στις αρμόδιες αρχές δύο (2) ημέρες αργότερα.
  • Πώς διέρρευσε το σχετικό υλικό στα ΜΜΕ και δη με αλλοιωμένο το περιεχόμενο των συνομιλιών, εάν κατά το ως άνω χρονικό διάστημα των δύο ημερών βρισκόταν στην αποκλειστική κατοχή σας. Παραδόθηκε το υλικό στο σύνολό του, ακέραιο και ανεπεξέργαστο ή μήπως αφαιρέθηκαν επίμαχες συνομιλίες που θα καταδείκνυαν ότι τελικά ο συνάδελφός μας μηχανοδηγός έκανε σωστή εκφώνηση μετά την αναχώρηση του από την Λάρισα;
  • Αν διενεργήσατε έρευνα για τη διαρροή του υλικού στα ΜΜΕ, ποια αποτελέσματα αυτή απέδωσε και αν αυτά κοινοποιήθηκαν στις Εισαγγελικές Αρχές, ως είχατε δεσμευτεί σε συνάντησή σας μαζί μας λίγες μέρες μετά το δυστύχημα.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ