Προσωπεία

Προσωπεία

ΙΝΑΣΙΟ ΛΟΥΛΑ ΝΤΑ ΣΙΛΒΑ

Οι πρόεδροι και το υποβρύχιο

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα υποδέχθηκε χθες τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και παρουσίασαν ένα υποβρύχιο που κατασκευάστηκε στη λατινοαμερικάνικη χώρα με γαλλική τεχνολογία. Στα σχέδια είναι και η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού υποβρυχίου της Βραζιλίας μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Οι δύο πρόεδροι παρευρέθηκαν σε τελετή στο ναυπηγείο Itaguai κοντά στο Ρίο ντε Τζανέιρο, εγκαινιάζοντας το τρίτο πετρελαιοκίνητο υποβρύχιο που κατασκευάστηκε σε συνεργασία με κόστος 10 δισ. δολαρίων. Το πρόγραμμα υποβρυχίων, που ξεκίνησε το 2008 κατά την προηγούμενη προεδρική θητεία του Λούλα, αποτελεί συνεργασία με τον κρατικό Ναυτικό Ομιλο της Γαλλίας, στον οποίο ο αμυντικός ανάδοχος Thales έχει μερίδιο 35%. Ο Μακρόν πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη Βραζιλία, με στόχο την επανέναρξη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης που σταμάτησε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης του Ζαΐρ Μπολσονάρο, τον οποίο ο γάλλος πρόεδρος επέκρινε έντονα επειδή  δεν υπερασπίστηκε το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

ΖΟΖΕ ΠΕΔΡΟ ΑΓΚΙΑΡ ΜΠΡΑΝΚΟ

Στην έδρα για μία διετία

Το κατακερματισμένο νέο Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας εξέλεξε πρόεδρο χθες έπειτα από τρεις αποτυχημένες ψηφοφορίες, που υπογράμμισαν την αδυναμία του κεντροδεξιού νικητή των εκλογών και την αυξανόμενη επιρροή της Ακροδεξιάς. Ο κεντροδεξιός συνασπισμός της Δημοκρατικής Συμμαχίας (AD) κέρδισε τις εκλογές της 10ης Μαρτίου με μικρή διαφορά έναντι των Σοσιαλιστών, χωρίς να συγκεντρώσει την πλειοψηφία. Το ακροδεξιό κόμμα Chega τετραπλασίασε την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση, αντανακλώντας μια πολιτική κλίση προς τον δεξιό λαϊκισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επειτα από πολλές καθυστερήσεις, η Κεντροδεξιά και οι Σοσιαλιστές συμφώνησαν σε εκ περιτροπής πρόεδρο. Ψήφισαν πρώτα τον Ζοζέ Πέδρο Αγκιάρ Μπράνο, για διετή θητεία και θα ακολουθήσει ένας σοσιαλιστής βουλευτής, εάν η κυβέρνηση διαρκέσει τόσο πολύ. Εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος είπε ότι πρόκειται για μια καθαρά «θεσμική λύση». Οι αναλυτές προβλέπουν αστάθεια για την κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία έχει μόλις 80 έδρες και είναι απίθανο να μπορέσει να περάσει νομοθεσία χωρίς την υποστήριξη του ακροδεξιού Chega.

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ

Ο νέος πρωταγωνιστής

Λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν ο βασιλιάς Κάρολος και η πριγκίπισσα της Ουαλίας Κέιτ Μίντλετον, ο πρίγκιπας Εντουαρντ αναλαμβάνει περισσότερα καθήκοντα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ιndependent», ο αδελφός του 75χρονου βασιλιά Κάρολου και θείος του Ουίλιαμ ενδέχεται να γίνει προσωρινά ο πρωταγωνιστής της βασιλικής οικογένειας. Ο δούκας του Εδιμβούργου, που είναι το μικρότερο παιδί του πρίγκιπα Φίλιππου και της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, αναλαμβάνει πλέον περισσότερα βασιλικά καθήκοντα, καθώς τόσο ο βασιλιάς Κάρολος όσο και η Κέιτ Μίντλετον έχουν ήδη ξεκινήσει θεραπεία για καρκίνο. Δημοσιογράφοι που καλύπτουν το βασιλικό ρεπορτάζ κάνουν λόγο για τις αντοχές του δούκα του Εδιμβούργου, ο οποίος το περασμένο έτος χειρίστηκε 297 βασιλικές υποχρεώσεις. Πρόκειται για τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό μετά τον βασιλιά Κάρολο και την αδελφή του Αννα.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ