Προσωπεία

Προσωπεία

ΣΑΝΤΙΑΓΟ ΑΜΠΑΣΚΑΛ

«Θα κρεμάσουν τον Σάντσεθ ανάποδα»

Ο επικεφαλής του ακροδεξιού Vox της Ισπανίας είναι γνωστός για τις προκλητικές και συχνά δηλητηριώδεις δηλώσεις του. Αυτή τη φορά προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων όταν κατέστησε τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό της χώρας Πέδρο Σάντσεθ στόχο βίαιων ή ακόμη και τρομοκρατικών επιθέσεων. «Εγώ έχω ορισμένες αρχές. Δεν μπορώ να τις πουλήσω. Ο Σάντσεθ δεν έχει καμία (…) Θα έρθει μια στιγμή στην οποία ο λαός θα θελήσει να τον κρεμάσει ανάποδα» είπε χαρακτηριστικά ο Σαντιάγο Αμπασκάλ, στο πλαίσιο συνέντευξής του στην εφημερίδα «Clarin» της Αργεντινής – με αφορμή, κυρίως, τη χορήγηση αμνηστίας στους ηγέτες των καταλανών αυτονομιστών. «Αυτού του τύπου η ρητορική αποτελεί μια προσπάθεια να μετατραπεί (…) η χώρα μας σε ένα μέρος στο οποίο θα κυριαρχεί ο λόγος του μίσους και η σύγκρουση» απάντησε ο Σάντσεθ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το θέμα που έχει ανακύψει ως «εξαιρετικά σημαντικό».

ΤΖΑΜΙΛΕΧ-ΣΑΝΤΑΤ ΑΛΑΜΟΛΧΟΝΤΑ

Η πρώτη κυρία της Τεχεράνης

Μέχρι σήμερα οι σύζυγοι των προέδρων του Ιράν περνούσαν πρακτικά απαρατήρητες, καθώς οι εμφανίσεις και οι παρεμβάσεις τους ήταν σπάνιες. Η σημερινή πρώτη κυρία, ωστόσο, σπάει αυτή την παράδοση της Ισλαμικής Δημοκρατίας μιλώντας στους «Financial Times» για τη ζωή της και τις αντιλήψεις της. «Είμαι καθηγήτρια και επικεντρώνομαι στις φιλοσοφικές θεωρίες» είπε από το γραφείο της στο κρατικό Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης η 58χρονη Τζαμιλέχ-Σαντάτ Αλαμολχόντα, η οποία έχει συγγράψει μέχρι στιγμής οκτώ βιβλία και έχει αναθρέψει δύο κορίτσια στα 40 χρόνια συμβίωσης με τον νυν πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί. «Το προφίλ της βοηθά τον Ραϊσί να μη μοιάζει τόσο σκληροπυρηνικός» σχολίασε ένας πρώην αντιπρόεδρος που θεωρείται μεταρρυθμιστής. Πάντως, σε ένα από τα θέματα που αφορούν άμεσα τις γυναίκες και έχουν πυροδοτήσει έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, υιοθετεί την επίσημη πολιτική λέγοντας: «Η φιλοσοφία της χιτζάμπ έγκειται στο ότι οι γυναίκες οφείλουν να οδηγήσουν την κοινωνία στην τελειότητα».

ΡΟΜΠΕΡΤ ΚΕΝΕΝΤΙ ΤΖΟΥΝΙΟΡ

Ανακατεύοντας την τράπουλα

Εχει έρθει, άραγε, η ώρα για έναν «τρίτο» ο οποίος θα φορέσει τον μανδύα του ανεξάρτητου και θα μπει σφήνα ανάμεσα στους υποψηφίους Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών; Παρότι κάτι τέτοιο έχει αποδειχθεί ιστορικά ανέφικτο και εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολο, η υποψηφιότητα του Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ στις εκλογές που θα γίνουν τον Νοέμβριο του 2024 μοιάζει, αν μη τι άλλο, να ανακατεύει την πολιτική τράπουλα. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, οι έξι στους δέκα Αμερικανούς δηλώνουν πως δεν είναι ικανοποιημένοι με το δικομματικό σύστημα και θα επιθυμούσαν μια εναλλακτική επιλογή. Η ίδια δημοσκόπηση, μάλιστα, φέρνει τον γόνο της γνωστής οικογενείας να συγκεντρώνει ποσοστό 16%, έναντι 31% του Τζο Μπάιντεν και 36% του Ντόναλντ Τραμπ, αντλώντας ψήφους κυρίως από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών. Μήπως ο Λευκός Οίκος πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί περισσότερο;

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ