Ευ. Λιακούλη: «Παλαιοκομματική συνταγή για πολιτικό μαγείρεμα, ο νόμος για τις διοικήσεις δημοσίων φορέων»

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών περί επιλογής διοικήσεων Φορέων του Δημοσίου Τομέα, τοποθετήθηκε η Γραμματέας  της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Εισαγωγικά, εστίασε στο ευρύτερο περιβάλλον «πολύπλευρης ανθρωπιστικής κρίσης και ανασφάλειας», τονίζοντας ότι «η οσμή του θανάτου από τη φρίκη ενός ακόμα πολέμου, στη Γάζα αυτή τη φορά, η σκιά του ανθρώπινου πόνου των αμάχων, “συννεφιάζει” και το Ελληνικό Κοινοβούλιο». Ασκώντας κριτική στο γεγονός ότι η Χώρα μας δεν στήριξε το ψήφισμα του Ο.Η.Ε. για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία, σημείωσε ότι «η ανθρωπιά αποτελεί διαχρονικά κόκκινη γραμμή για τον Ελληνισμό, το απώτατο όριο που αλίμονο εάν αρχίσουμε να ποδοπατούμε».

«Μιλώντας για κόκκινες γραμμές ανθρωπιάς και για ανασφάλεια, φέρω καθήκον να αναφερθώ ξανά στον Τόπο μου, τη Λάρισα, τη Θεσσαλία, όπου και εκεί η ανθρωπιά δοκιμάζεται, πνιγμένη στο βούρκο της βιβλικής φυσικής καταστροφής, που δίνει σταδιακά τη θέση του στο βούρκο της κυβερνητικής αδιαφορίας. Tόσες εβδομάδες μετά, στο σκοτάδι των προβολέων που έσβησαν, τα παχιά λόγια της Κυβέρνησης παραμένουν αέρας και οι ζωές χιλιάδων θεσσαλών έχουν εγκλωβιστεί στο “περίμενε”. Ζωές σε αναμονή, ανάγκες που …“η κλήση τους προωθείται” χωρίς αποδέκτη. Στο “περίμενε” και οι αγρότες μας, καλούνται να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τα αδιέξοδα από τις πλημμύρες, αλλά και τις αλλεπάλληλες αστοχίες της Ν.Δ. στην αγροτική πολιτική. “Κερασάκι στην τούρτα” το φιάσκο με την καταβολή της μικρότερης προκαταβολής βασικής ενίσχυσης που έχει δοθεί στην αγροτιά μας στο πλαίσιο της ΚΑΠ», υπογράμμισε η  Ε. Λιακούλη.

Η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας εξαπέλυσε σφοδρά πυρά εναντίον του Νομοσχεδίου, καταλογίζοντας στην Κυβέρνηση ότι «μαγειρεύετε την αλάνθαστη συνταγή του κομματικού “τσελεμεντέ” με εκλεκτά ρουσφετολογικά υλικά. Βάζουμε λίγο ΑΣΕΠ σαν
“παραβάν” νομιμότητας. Καπελώνουμε το ΑΣΕΠ στις Επιτροπές κατά το στάδιο της προεπιλογής, δίνοντας πλειοψηφία στους πολιτικούς μετακλητούς μας. Θέτουμε χαμηλές ελάχιστες προϋποθέσεις συμμετοχής. Υποβαθμίζουμε τη σημασία της μοριοδότησης τυπικών προσόντων. Αδιαφορούμε για τα διδακτορικά στη μοριοδότηση. Δίνουμε στον Υπουργό την αρμοδιότητα να ετοιμάζει το σχέδιο πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Φροντίζουμε ώστε η θητεία των νέων Διοικητών να ξεκινά ήδη με πολιτική εξάρτηση, ήδη χρωστώντας μεγάλη χάρη στον Υπουργό, αφού αυτός θα διαλέγει τον έναν από τους τρεις τελικώς επικρατέστερους. Δεν ξεχνάμε να προσθέσουμε και μπόλικη μεταβατική ελαστικότητα. Και έτοιμο το μαγειρεμένο αποτέλεσμα στο μεγάλο “φαγοπότι” του “Επιτελικού” Κράτους. Παλιά και γνωστή η συνταγή, βγαλμένη από κομματικά μαγειρεία άλλων εποχών. Συνδαιτημόνας, όμως, στο τραπέζι σας, το ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται. Συνενόχους στο νομοθέτημα νομιμοποίησης της κομματοκρατίας, στο ΠΑΣΟΚ δεν θα βρείτε. Στο ΠΑΣΟΚ που θέσπισε το ΑΣΕΠ. Στο ΠΑΣΟΚ που επί Πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη καθιέρωσε ελάχιστα απαιτούμενα προσόντα για διορισμό σε θέση διευθύνοντος συμβούλου ΔΕΚΟ. Στο ΠΑΣΟΚ που επί Κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου εφάρμοσε τις καινοτομικές δημόσιες ανοιχτές προκηρύξεις στο opengov, όχι μόνο για τις διοικήσεις Οργανισμών, αλλά και για την επιλογή Γενικών Γραμματέων. Στο ΠΑΣΟΚ του σήμερα και του μέλλοντος, όπου με τον Πρόεδρό μας, Νίκο Ανδρουλάκη, έχουμε θέσει ως κεντρική προγραμματική δέσμευση την επιλογή διοικήσεων με διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό και μάλιστα για 5ετή θητεία».

Συμπερασματικά, η Ε. Λιακούλη επισήμανε πως «οι κάλπικες μεταρρυθμίσεις δεν περνάνε. Ο επικοινωνιακός τους απόηχος διαρκεί όσο ένα video στο tiktok. Για αξιοκρατία διψούν οι προοδευτικοί δημοκρατικοί πολίτες. Για ίσες ευκαιρίες χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς οσφυοκάμπτες, χωρίς μαριονέτες – πρόθυμους εκτελεστές κομματικών ρουσφετιών. Γιατί η αξιοκρατία, η -απορρέουσα από τη συνταγματική αρχή της ισότητας– αρχή της σταδιοδρομίας κάθε πολίτη κατά το λόγο της προσωπικής του αξίας, η διαφάνεια, η λογοδοσία, ο σεβασμός στους θεσμούς, αποτελούν τα θεμέλια ενός σύγχρονου Κράτους, χωρίς τα οποία φαλκιδεύεται η ίδια η αποστολή του».

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ