Οι τυφώνες του Ατλαντικού δυναμώνουν ταχύτερα από ότι στο παρελθόν

Οι τυφώνες του Ατλαντικού είναι τώρα πιο πιθανό να ενισχυθούν γρήγορα από τις αδύναμες καταιγίδες σε σχέση με τη δεκαετία του 1970 και του 80, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, η οποία προειδοποιεί για αυξανόμενο κίνδυνο για τις παράκτιες κοινότητες.

Οι επιστήμονες λένε ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή δημιουργεί τις συνθήκες για ισχυρότερες καταιγίδες που εντείνονται πιο γρήγορα, μεταφέρουν περισσότερο νερό και δημιουργούν μεγαλύτερα κύματα καταιγίδων, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν κάνει επίσης τους τυφώνες πιο συχνούς.

Οι υψηλότερες επιφανειακές θερμοκρασίες των ωκεανών αποτελούν βασικό καύσιμο για τους τυφώνες, και αυτές έχουν θερμανθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς οι θάλασσες του πλανήτη έχουν απορροφήσει πάνω από το 90% της υπερβολικής αύξησης της θερμοκρασίας από τη ρύπανση του άνθρακα.

Η νέα αυτή έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports, υποδηλώνει ότι όλες οι καταιγίδες του Ατλαντικού, από ασθενέστερες καταιγίδες έως άγριους τυφώνες – εντείνονται τώρα ταχύτερα κατά μέσο όρο.

«Η έρευνα αυτή δείχνει ότι οι ρυθμοί με τους οποίους ενισχύονται οι τυφώνες και η συχνότητα με την οποία μεταπίπτουν από σχετικά αδύναμες καταιγίδες σε μεγάλους τυφώνες, έχουν αυξηθεί σημαντικά μόλις τα τελευταία 50 χρόνια», δήλωσε η ερευνήτρια Αντρα Γκάρνερ, από το Πανεπιστήμιο Rowan των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ίδια πρόσθεσε ότι αυτό συνέβη «κατά το ίδιο χρονικό διάστημα κατά το οποίο βλέπουμε σημαντικές αυξήσεις στις θερμοκρασίες στην επιφάνεια των ωκεανών λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας που προκαλείται από τον άνθρωπο».

Η Γκάρνερ ανέλυσε πώς μεταβλήθηκε η ταχύτητα του ανέμου κατά τη διάρκεια της ζωής κάθε τυφώνα στον Ατλαντικό μεταξύ 1970 και 2020, κατά τη διάρκεια τριών επικαλυπτόμενων χρονικών περιόδων: από το 1970 έως το 1990, από το 1986 έως το 2005 και από το 2001 έως το 2020.

Διαπίστωσε ότι οι τυφώνες του Ατλαντικού μπορεί τώρα να έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να ενισχυθούν από σχετικά αδύναμη κατηγορία 1 σε μεγάλο τυφώνα κατηγορίας 3 ή ισχυρότερο μέσα σε ένα 24ωρο σε σχέση με τη δεκαετία του 1970 και του 80.

Η Γκάρνερ δήλωσε ότι αυτό εγείρει ιδιαίτερες ανησυχίες για τις παράκτιες κοινότητες, διότι όσο πιο γρήγορα εντείνεται μια καταιγίδα, τόσο πιο δύσκολο είναι να προβλεφθεί.

Σημείωσε ότι οι τέσσερις από τους πέντε οικονομικά πιο επιζήμιους τυφώνες του Ατλαντικού έχουν σημειωθεί από το 2017 – Χάρβεϊ, Ίαν, Μαρία και Ίρμα – και όλοι είχαν υποστεί αυτού του είδους την ταχεία ενίσχυση.

Αν και η έρευνα δεν εξέτασε συγκεκριμένα το πώς οι τυφώνες μπορεί να ενταθούν περαιτέρω καθώς συνεχίζεται η υπερθέρμανση του πλανήτη, η Γκάρνερ δήλωσε ότι τα ευρήματα «θα πρέπει πραγματικά να χρησιμεύσουν ως επείγουσα προειδοποίηση».

«Χωρίς σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά μας και μια ταχεία μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα προκειμένου να περιοριστεί η μελλοντική υπερθέρμανση των ωκεανών, αυτή είναι μια τάση που νομίζω ότι μπορούμε να περιμένουμε να συνεχίσει να γίνεται πιο ακραία», δήλωσε η Γκάρνερ.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι ταχύτερα ενισχυόμενοι τυφώνες ήταν πιο πιθανό να βρίσκονται στα ανοικτά των ακτών του Ατλαντικού των ΗΠΑ και στην Καραϊβική Θάλασσα και λιγότερο στον Κόλπο του Μεξικού.

Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους μια σημαδούρα στα ανοικτά του νότιου άκρου της Φλόριντα κατέγραψε μέγιστη θερμοκρασία 38,4 βαθμούς Κελσίου, μετρήσεις που συνήθως συνδέονται με υδρομασάζ και αποτελούν πιθανό νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ