Αγωνία για τις αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς – Σπ. Βαλιώτης στη FORMedia TV: «Οι επιτροπές θα πρέπει να τρέξουν…» (video)

Ο φοροτεχνικός και οικονομολόγος Σπύρος Βαλιώτης, βρέθηκε σήμερα καλεσμένος στην εκπομπή «Τι Νέα;» της Σοφίας Σπανού, με την οποία συζήτησαν για καίρια οικονομικά ζητήματα που αφορούν τους πολίτες και κυρίως του Θεσσαλούς.

Ο κ. Βαλιώτης αναφέρθηκε στο επίδομα θέρμανσης, του οποίου οι αιτήσεις ξεκίνησαν από τις 15 Οκτωβρίου, ενώ η εγκύκλιος που θα ρυθμίζει τη διαδικασία αναμένεται προς τα τέλη Οκτωβρίου. Προβλέπονται 16.000 ευρώ για τους άγαμους δικαιούχους, 26.000 για τους έγγαμους, 5000 οικογενειακό εισόδημα, με απαραίτητη προϋπόθεση η ακίνητη περιουσία τους να μην υπερβαίνει τις 250.000 ή τις 400.000 ευρώ, ανάλογα την οικογένεια και να μην βγαίνει φόρος πολυτελείας, στο εκκαθαριστικό σημείωμα. Φέτος μάλιστα υπάρχει μια νέα προϋπόθεση στην εγκύκλιο για όσους ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, οι οποίοι δεν θα πρέπει να έχουν ακαθάριστα έσοδα άνω των 80 χιλιάδων.

Όσο για το Market Pass, η υποβολή των αιτήσεων γίνεται μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, μόνο για όσους δεν υπέβαλαν πέρυσι, είτε επειδή δεν ήταν δικαιούχοι είτε επειδή ήταν προστατευόμενα μέλη, ενώ μόνο για την περιοχή της Θεσσαλίας το επίδομα παρατείνεται μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Στο ζήτημα των πλημμυρών, οι αιτήσεις για στεγαστική συνδρομή και ενίσχυση επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων γίνονται στο arogi.gr.

-Για την πρώτη περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά βεβαίωση ότι η οικία δεν είναι κατοικήσιμη. Οι ιδιοκτήτες δύνανται για δύο έτη να λαμβάνουν την ενίσχυση, η οποία είναι 300€ για τους άγαμους, ενώ προστίθενται 50€ για κάθε μέλος της οικογένειας. Μια οικογένεια με δύο παιδιά, λόγου χάρη, μπορεί να λάβει 450€ για ενοικίαση σπιτιού.

-Για το ζήτημα των ζημιών επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων ο κ. Βαλιώτης τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχουν πραγματικές ζημιές και να μην γίνονται αιτήσεις χωρίς αυτές να υφίστανται, διότι σε αντίθετη περίπτωση, οι αποζημιώσεις που λαμβάνονται θα αφαιρούνται με προσαυξήσεις.

Οι ζημιές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  • ζημιές στην παραγωγή όπου δεν έγινε συγκομιδή, για την οποία υπάρχει κατάλογος με το ποσό αποζημίωσης ανά στρέμμα και είδος καλλιέργειας,
  • ζημιές σε πάγιο εξοπλισμό, δηλαδή αγροεφόδια ή παραγωγή που είχε αποθηκευτεί.

Η προκαταβολή ανέρχεται στις 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις και κτηνοτρόφους και στις 2.000 ευρώ για αγροτικές εκμεταλλεύσεις .

Ερωτώμενος για τον χρόνο που χρειάζεται προκειμένου να κατατεθούν οι αποζημιώσεις, ο κ. Βαλιώτης ανέφερε ότι αυτό είναι θέμα της επιτροπής και της υπευθυνότητας αυτών που καταθέτουν τους φακέλους, ενώ από την εμπειρία του από τον Ιανό, τόνισε ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν αγρότες που δεν τακτοποίησαν σωστά τον φάκελό τους.

Θα πρέπει επιπλέον να συσταθεί μια αναλυτική αναφορά της κατάστασης των κατεστραμμένων εκτάσεων στην προ-Daniel εποχή, προκειμένου να αποζημιωθούν.

Τέλος, τόνισε ότι δικαιούνται αποζημίωση ακόμα και όσοι δεν κατοικούν στη Θεσσαλία αλλά διαθέτουν κατεστραμμένες εκτάσεις στην περιοχή, χωρίς όμως να έχουν δικαίωμα σε προκαταβολή, ενώ, ανέφερε ότι θα έπρεπε να λάβουν αποζημίωση για την οικοσκευή και οι πληγέντες κάτοικοι της Γιάννουλης, οι οποίοι έπαθαν ζημιές κυρίως στα υπόγεια, που θεωρούνται αποθήκες, αν και κάποιοι κατοικούσαν σε αυτά.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στη FORMedia TV:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ