Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Δειγματοληψία από το Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος στον Παγασητικό

Το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής που έχει θέσει για την μελέτη του θαλάσσιου οικοσυστήματος, αλλά και στον πυλώνα της Αλιείας, είχε ξεκινήσει από το 2008 να υλοποιεί δράσεις πειραματικής αλιείας στον Παγασητικό κόλπο. Έτσι συλλέχθηκαν πολύτιμα δεδομένα, τα οποία παρουσιάστηκαν σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, συμβάλλοντας έτσι στην διάχυση της πληροφορίας και στην μελέτη τόσο της οικολογίας διάφορων θαλάσσιων οργανισμών του Παγασητικού κόλπου, όσο του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των αλιευτικών πεδίων, γενικότερα.

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 διενεργήθηκε η πειραματική αλιεία στον Παγασητικό κόλπο, με τη συνδρομή αδειοδοτημένου αλιευτικού σκάφους τύπου Μηχανότρατα, ώστε να μελετηθούν οι πολυποίκιλες επιπτώσεις στον Παγασητικό Κόλπο μετά τις διπλές πλημμύρες που έπνιξαν την περιοχή. Οι δειγματοληψίες νερού, ιζήματος και ψαριών, πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το επιστημονικό πρωτόκολλο αλλά και με όλες τις νόμιμες διατάξεις. Τα δείγματα διανεμήθηκαν σε εξειδικευμένα εργαστήρια του τ.Γ.Ι.Υ.Π. Π.Θ. καθώς και στο εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Π.Θ. και εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα.

Η έρευνα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης, μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «Εφαρμοσμένο Ερευνητικό Έργο με τίτλο ‘Πειραματική Αλιεία στον Παγασητικό Κόλπο’ 2023-2026» με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Δημήτριο Βαφείδη.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ