Διαμαρτυρία Υγειονομικών και Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό ΓΝΛ (video & photo)

Σε νέα κινητοποίηση προχώρησαν σήμερα οι υγειονομικοί στη Λάρισα, με συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Στγκεκριμένα πήραν μέρος ο Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ-Ειδικευομένων ΠΓΝΛ, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΓΝΛ και φορείς της πόλης, με αφορμή και πρόσφατο εργατικό ατύχημα στα μαγειρεία του Νοσοκομείου, ενώ εργαζόμενος υπέστη προ ημερών ηλεκτροπληξία.

Την κινητοποίηση στήριξε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας με την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Δεν αποδεχόμαστε  το 2023 ασθενείς που πεθαίνουν σε καρότσες αγροτικών από έλλειψη ασθενοφόρων, πληρωμάτων, διασωστών κι άλλοι πόσοι να ξεψυχούν ξεροσταλιάζοντας να για ένα ασθενοφόρο . Και όσοι «τυχεροί» φτάσουν στο νοσοκομείο, με το ελάχιστο και κατάκοπο υγειονομικό προσωπικό, πάλι πρέπει να ποντάρουν στην «τύχη» για να μην περιμένουν με τις ώρες, να έχει «τρέξει» η μία ή η άλλη εργολαβία χωρίς καθυστερήσεις, μπας και λειτουργεί π.χ. ο αξονικός τομογράφος, να υπάρχουν όλα τα αναγκαία αναλώσιμα κ.ο.κ.

Δεν αποδεχόμαστε οι υγιεινομικοί, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία να δουλεύουν σε καθεστώς εντατικοποίησης, καθημερινής εξουθένωσης με κίνδυνο για την ζωή τους . Αυτό επιβεβαιώνει το τελευταίο εργατικό ατύχημα στο μαγειρεία του ΠΠΝΛ όπου ένας συνάδελφος 65 ετών  έπαθε ηλεκτροπληξία από ασυντήρητο μηχάνημα. Αυτό επιβεβαιώνει η κατάσταση και σε άλλους χώρους του νοσοκομείου όπως το φαρμακείο όπου οι συνάδελφοι στην παρασκευή κυτταροστατικών(αντικαρκινικών) φαρμάκων καλούνται να δουλέψουν χωρίς ουσιαστική εκπαίδευση, χωρίς ουσιαστικά μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας για την προστασία τους . Με ότι αυτό σημαίνει και για του ίδιους του ασθενείς. Κι απέναντι στην δίκαιη ανησυχία τους η διοίκηση του ΠΠΝΛ να απαντάει με τρομοκρατία, με ΕΔΕ, με «εντέλλεσθε»  απαιτώντας να δουλέψουν με το ζόρι αντί να ανταποκρίνεται στα δίκαια αιτήματά τους.

Δεν αποδεχόμαστε να επιλέγεται ποιοι θα πεθάνουν και ποιοι θα ζήσουν , η ζώη μας να μπαίνει στο ζύγι του κόστους και του οφέλους της οικονομίας των επιχειρηματικών ομίλων με βάση την απάνθρωπη λογική των σύγχρονων Μένγκελε.

Δεν συμβιβαζόμαστε με αυτό το έγκλημα διαρκείας, που συνεχίζεται και οξύνεται από κυβέρνηση σε κυβέρνηση. Και αυτή η κλιμάκωση αποδεικνύει ότι οι αιτίες είναι πολύ βαθύτερες από «ανθρώπινα λάθη» και «αστοχίες αρμοδίων», από «γραφειοκρατικές καθυστερήσεις» και όσα ακόμα ακούγονται κάθε φορά μετά από μια τραγωδία, σαν αυτή στην Κω ή στη Ν. Μάκρη.

Δεν συμβιβαζόμαστε με την άθλια κατάσταση που προκαλεί η οικονομική ασφυξία των νοσοκομείων, με τις χρόνιες περικοπές των προϋπολογισμών, την πλήρη αφυδάτωση σε μόνιμο προσωπικό. Αυτές είναι οι αιτίες που οδηγούν σε αδυναμία ουσιαστικής συντήρησης κι ανανέωσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, σε συνεχή εντατικοποίηση της εργασίας, σε εργασιακή εξόντωση του προσωπικού , με έλλειψη ουσιαστικών μέτρων υγιεινής κι ασφάλειας για τους εργαζόμενους.

Aυτά τα τραγικά συμβάντα αξιοποιούνται ως πρόσχημα για να παρουσιάζονται ως «μονόδρομος» όλα τα μέτρα που έχουν οδηγήσει στο σημερινό χάλι του δημόσιου συστήματος Υγείας. Έτσι, ενώ η υποβάθμιση, η διαχρονική υποστελέχωση έχουν αποτελέσει πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων, αφού από τη μία «εξοικονομούν πόρους» και από την άλλη δίνουν περισσότερο «χώρο» στην επιχειρηματική δράση, σήμερα η ίδια αυτή εγκληματική πολιτική παρουσιάζεται και ως …«λύση».

Δυο χρόνια πανδημίας όχι μόνο δεν έγιναν αφορμή για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση  αλλά αποτέλεσαν εφαλτήριο για να δυναμώσει η επίθεση απέναντι στον δημόσιο χαρακτήρα προωθώντας παραπέρα την εμπορευματοποίηση της υγείας. Στο έδαφος των τραγικών ελλείψεων, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τα ρέστα τους μέσα από τις περιβόητες «συμπράξεις» με τον ιδιωτικό τομέα, την αξιοποίηση με το «αζημίωτο» υπηρεσιών από κλινικάρχες και άλλους επιχειρηματίες που θησαυρίζουν από το τσάκισμα της πιο στοιχειώδους λαϊκής ανάγκης.

Γι΄αυτό μόνο ανησυχία πρέπει να προκαλούν στον λαό οι εξαγγελίες της ΝΔ ότι ως κυβέρνηση θα δώσει «πρώτη προτεραιότητα» στην Υγεία, αφού το πρόγραμμά της είναι γνωστό: «Νέο ΕΣΥ», με ένταση της επιχειρηματικής δράσης, με λουκέτα και συγχωνεύσεις (όπως ήδη έχει ακουστεί για το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης μας), με «κόφτες» για την πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία και την μετατροπή σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου(όπως σχεδιάζεται για το ΠΠΝΛ). Μια πολιτική που θα απολαμβάνει τη στήριξη της «συμπολιτευόμενης κι εποικοδομητικής  αντιπολίτευσης» των ΣΥΡΙΖΑ/ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που στηρίζουν αποφασιστικά την στρατηγική της εμπορευματοποίησης της υγείας.

Όλα όσα συμβαίνουν τελικά επιβεβαιώνουν ξανά και ξανά, με πείσμα αυτό που αναδείχθηκε στο έγκλημα των Τεμπών : Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!!! Απαντάμε οργανώνοντας τον αγώνα για την ζωή μας, τις ανάγκες μας κόντρα στα συμφέροντα μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.

Απαιτούμε εδώ και τώρα την άμεση και χωρίς καθυστέρηση υλοποίηση των αιτημάτων των υγιεινομικών  για :

Αποφασιστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων.
Να λειτουργήσουν άμεσα όσες κλινικές είναι κλειστές ή υπολειτουργούν στο ΓΝΛ και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό.
Να εξοπλιστούν τα Νοσοκομεία ,τα Κέντρα Υγείας, οι δημόσιες υποδομές υγείας με τον αναγκαίο και σύγχρονο εξοπλισμό.
Μέτρα Υγιεινής κι Ασφάλειας για τους υγιεινομικούς κι εργαζόμενους των νοσοκομείων και των άλλων δημόσιων δομών υγείας.
Παλεύουμε ενάντια στους σχεδιασμούς για το “Νέο ΕΣΥ” και της εμπορευματοποίησης της υγείας”.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ