Δεκαπέντε χρόνια η Ψυχή παλεύει να νικήσει το όποιο πεπρωμένο – Η Λάρισα ευχήθηκε «χρονιά πολλά» στο ANIMUS και στους ανθρώπους του

Σε μία ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα, η Διοίκηση, το προσωπικό, ασθενείς και οι οικογένειες τους, καθώς και πλήθος Λαρισαίων που ανταποκρίθηκε στην ανοικτή πρόσκληση, γιόρτασαν τη συμπλήρωση 15 ετών λειτουργίας και προσφοράς στον συνάνθρωπο του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας ANIMUS.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Divani Palace, ήταν αφιερωμένη στη Ψυχή (στα λατινικά Animus) του όλου παράτολμου εγχειρήματος που ξεκίνησε τον Μάη του 2008: στους ανθρώπους του.

Όλους αυτούς, ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό που έφεραν και φέρνουν καθημερινά την ιατρική γνώση, την εμπειρία, την τεχνογνωσία, τη φροντίδα, το νοιάξιμο, την αγάπη, το πάθος και την εμπιστοσύνη στη συνάντηση με τη διαρκή επενδυτική προσπάθεια στην αρτιότητα και πληρότητα όλων των αναγκαίων, στην κοινή αποστολή η Ψυχή να νικήσει το όποιο πεπρωμένο.

Σε όλους αυτούς αναφέρθηκε και ευχαρίστησε θερμά στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Ομίλου Animus, Αχιλλέας Νταβέλης, επιχειρώντας παράλληλα μία μικρή αναδρομή στη γέννηση του «πνευματικού παιδιού του» -όπως χαρακτήρισε το Animus- και αποκαλύπτοντας τι ήταν αυτό που ώθησε τον ίδιο και την οικογένεια του στην απαρχή του εγχειρήματος.

Η ομιλία του Προέδρου του Ομίλου ANIMUS, Αχιλλέα Νταβέλη

«Ημέρα χαράς και περισυλλογής η επέτειος των 15 ετών του Animus κέντρου αποκατάστασης.
Χαράς αναμφίβολα για τα επιτεύγματα του παρά τα όποια προβλήματα χρειάστηκε να υπερπηδήσει στη διαδρομή του. Περισυλλογής για το πως φτάσαμε ως εδώ, αναζητώντας πάντα την αιτία και την απαρχή της δημιουργίας.

Φίλες & Φίλοι,

Το Animus κέντρο αποκατάστασης ως πνευματικό μου παιδί, αποτελούσε ανέκαθεν ένα σύμπλεγμα ιδεών και αξιών που κληθήκαμε μαζί με τους συνεργάτες μας να υλοποιήσουμε. Και επειδή το Animus ήταν και θα παραμείνει μία μεγάλη επαγγελματική οικογένεια, το Ευχαριστώ σε ανθρώπους που συνδέθηκαν άρρηκτα με αυτή την επιχείρηση, είναι ελάχιστο.

Εξάλλου η σημερινή βραδιά είναι πρωτίστως και κυρίαρχα αφιερωμένη στο προσωπικό μας, διότι το Animus κατάφερε να διακριθεί και να μεγαλώσει επειδή ενέπνευσε εξαίρετους συνεργάτες που του στάθηκαν επάξια.

Το στοίχημα ήταν ανέκαθεν δύσκολο διότι η συγκεκριμένη επιχείρηση θα έπρεπε συνεχώς να ισορροπεί μεταξύ των επιχειρηματικών κανόνων και του ανθρώπινου πόνου με τις πολλαπλές ανάγκες του.

Ποτέ δεν υπήρξαμε αμιγώς κερδοσκοπική επιχείρηση.
Ποτέ δεν ζητήσαμε χρήματα από ανθρώπους που είχαν ανάγκη των υπηρεσιών μας αλλά δεν είχαν να πληρώσουν.
Ποτέ δεν εκβιάσαμε τους ασθενείς και τις οικογένειες τους να καταβάλουν παραπάνω από αυτά που μπορούσαν.

Παρότι ξεκινήσαμε τη λειτουργία μας λίγο πριν την έναρξη της χειρότερης μεταπολιτευτικής κρίσης που βίωσε η πατρίδα μας, επιβιώσαμε και αναπτυχθήκαμε μέσα από τα υπερδεκαετή μνημόνια γιατί βάζαμε πάντα στοίχημα με τον εαυτό μας στην επίτευξη ενός ακόμη στόχου…και φυσικά αυτό δεν σταμάταγε ποτέ, σε σημείο που να έχει καταντήσει το ανέκδοτο μεταξύ της διοίκησης και συνεργατών μας.

Η σημερινή επέτειος όμως είναι και ημέρα ευχαριστιών για όλους τους συντελεστές του εγχειρήματος μας. Δεν πρέπει να παραλείψω να απευθύνω τις εγκάρδιες ευχαριστίες μου σε όλους όσους μας εμπιστεύτηκαν. Πρωτίστως τους Λαρισαίους συμπολίτες μας αλλά και όλους τους Έλληνες που γνώρισαν τη Λάρισα και μέσω του Animus. Είναι κοινό μυστικό ότι η προσέλευση των ασθενών που αναζητούσαν τις υπηρεσίες μας, ξεπέρασε και τα σύνορα της Λάρισας και τα σύνορα της πατρίδας μας σε αρκετές περιπτώσεις.

Ιδιαίτερη μνεία θα απευθύνω επίσης στους θεσμούς της πόλης μας και της περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς υπήρξαν πάντα αρωγοί του ευαγούς ιδρύματος μας και φρόντιζαν να πατάξουν τη γραφειοκρατία στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Δεν θα ξεχάσω στην έναρξη τις επιχείρησης μας τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας της τότε αποκεντρωμένης διοίκησης Φώτη Γκούπα, δεν θα ξεχάσω τον τέως Δήμαρχο Λαρισαίων Κώστα Τζανακούλη, δεν θα ξεχάσω τον νυν περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και τον νυν δήμαρχο Λαρισαίων και συνάδελφο μου Απόστολο Καλογιάννη. Όλοι οι πρώην και νυν τοπικοί άρχοντες που αναφέρθηκαν, συνέβαλαν καταλυτικά ο καθένας με τον τρόπο του στην εμπέδωση του οράματος μας.

Δεν θα ξεχάσω τον μακαριστό αείμνηστο ποιμενάρχη μας Ιγνάτιο με τον οποίο διατηρούσα εξέχουσα πνευματική σχέση καθώς και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμο, που συνεχίζει ως άξιος πνευματικός διάδοχος να με καθοδηγεί ανελλιπώς.

Δεν ξεχνώ την πρώτη μας Φυσίατρο και επιστημονική διευθύντρια Κατερίνα Σαραμούρτζη, που πρόσφερε τα μέγιστα στο δύσκολο ξεκίνημα το 2008.
Δεν ξεχνώ τον επιστημονικό μας σύμβουλο και θεμελιωτή της αυξημένης μας φροντίδας, τον ιατρό Απόστολο Κομνό.
Δεν ξεχνώ τον αγαπητό μας φίλο και συντοπίτη Πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου Ντίνο Γιαννακόπουλο, που σε πολλές περιπτώσεις οι συμβουλές του πέρα από επιστημονικές ήταν και πατρικές.
Ομοίως ο επί έτη πολλά νομικός μας σύμβουλος και νυν Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, υπήρξε ένας σημαντικός πυλώνας νομικής κατεύθυνσης και ασφαλείας στο δύσκολο έργο αυτής της επιχείρησης. Ο ίδιος μέσα από τη δική του περιπέτεια υγείας πριν από λίγα χρόνια, δίδαξε ήθος και αρετή.

Παρότι θα φανεί περιττό, δεν τολμώ να ξεχάσω τον άνθρωπο με τον οποίο η ζωή μου έχει ταυτιστεί τόσο πολύ όπως και του Animus και δεν είναι άλλος από τον αδερφό μου.
Για τον αδερφό μου δεν έχω λόγια-έχω μόνο συναισθήματα.

Ο άνθρωπος όμως αναμφίβολα που συνδέθηκε περισσότερο με το Animus και τις καρδιές μας, δεν είναι άλλος παρά ο ηγούμενος της ΙΜΜΒ, ο Γέροντας μας Εφραίμ.
Η περιπέτεια υγείας του και η νοσηλεία του στο Animus κέντρο αποκατάστασης, αποτέλεσαν μία περίοδο ακόρεστης πνευματικής δημιουργίας για όλο το προσωπικό μας και μία ευλογία που συνεχίζεται αμείωτη και μας δίνει δύναμη ψυχική σε κάθε μας προσπάθεια.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Ο κατάλογος των ευχαριστιών δεν έχει αρχή και τέλος. Θα έπρεπε να σας απασχολώ με δεκάδες αναφορές. Επικεντρώθηκα στα επουσιώδη και ζήτω δημόσια συγνώμη για τυχόν παραλείψεις μου μέσα από τη πίεση της βραδιάς.

Στην αυλαία του δικού μου χαιρετισμού οφείλω να εξηγήσω τι ήταν αυτό που ώθησε εμένα και την οικογένεια μου στην απαρχή του εγχειρήματος που λέγεται Animus-δηλαδή ψυχή.

Χρειάστηκε να περάσουν κάμποσα χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας μας για να αποκαλύψω στους συνεργάτες μου ότι ο εμπνευστής της ιδέας δεν ήμουν εγώ αλλά ένας παιδικός μου φίλος που χάθηκε πρόωρα και άδικα. Ένα χρόνο πριν την απώλεια του, μου πρότεινε να δημιουργήσουμε μαζί σε εύλογο χρόνο, το πρώτο κέντρο αποκατάστασης στην Ελλάδα. Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν δέκα χρόνια για να μπορέσω με τις οποίες δυνάμεις μου να κάνω το όραμα πραγματικότητα.

Πιστεύω ότι όλα τα χρόνια με την όλη δημιουργία και το ιατρικό και κοινωνικό έργο που παράγουμε, εκεί ψηλά που βρίσκεται και μας παρακολουθεί, να αισθάνεται δικαιωμένος. Η δική μου Αποστολή στη μνήμη του Απόστολου έχει ολοκληρωθεί.

Σας ευχαριστώ όλους για τη στήριξη σας και για την αγάπη σας. Το ταξίδι συνεχίζεται… Καλή συνέχεια!».

Τα λόγια καρδιάς του Ιερώνυμου

Το θερμό χειροκρότημα απέσπασε κατά τον χαιρετισμό του, ο Μητροπολίτης Λαρίσης & Τυρνάβου, Σεβασμιώτατος, κ. Ιερώνυμος. Με έναν ζεστό και γεμάτο συναίσθημα λόγο, ο κ. Ιερώνυμος εξιστόρησε την από το 2012 γνωριμία του με το εγχείρημα του Animus και ευχαρίστησε τη Διοίκηση του Ιδρύματος -όπως το χαρακτήρισε- για τις ουκ ολίγες περιπτώσεις που η Μητρόπολη ζήτησε τη νοσηλεία και τη φροντίδα ασθενών ευάλωτων οικονομικά οικογενειών.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, κι αφού ευχαρίστησε τους Αχιλλέα και Γιάννη Νταβέλη για την κοινωνική τους προσφορά στον τόπο και όχι μόνο, ο Μακαριότατος έκανε την έκπληξη θέλοντας να ευχαριστήσει -όπως είπε- τους ανθρώπους πίσω από τους ανθρώπους. Η ειδική μνεία του κ. Ιερώνυμου αφορούσε τη μητέρα των αδελφών Νταβέλη –«τη στρατηγό της οικογένειας» όπως την αποκάλεσε- κα. Βάια Νταβέλη και τις συζύγους τους για την αμέριστη βοήθειά τους.

Βραβεύσεις των μαχητών της ζωής

Η συγκίνηση έφτασε στην κορύφωσή της τη στιγμή των βραβεύσεων. Η αρχή έγινε με την Σταματία Σταμπουλή, η οποία βραβεύτηκε από τον Αχιλλέα Νταβέλη. Η νεαρή Θεσσαλονικιά θα συνεχίσει πλέον την προσπάθεια της για να ενταχθεί στην Παραολυμπιακή Εθνική Ομάδα του στίβου με την χορηγική υποστήριξη του Ομίλου Animus.

Ακολούθησε οι βράβευση τριών ακόμη μαχητών της ζωής, της Στυλιανή Ζολώτα, του Ηλία Κουτσιμανή και του Ανέστη Λαζαρίδη, οι οποίοι δέχθηκαν τιμητικές πλακέτες από τους Γιάννη Νταβέλη, Κώστα Αγοραστό και Απόστολο Καλογιάννη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ακόμη βιντεοσκοπημένο μήνυμα του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, όπως και αντίστοιχο ηχογραφημένο του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη. με τα εύσημα και τις ευχές αμφότερων.

Τo παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, οι υποψήφιοι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος, Στέλλα Μπίζιου, Ρένα Καραλαριώτου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Ντίνος Γιαννακόπουλος,  εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων της πόλης, σύσσωμη η ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΛ και πλήθος Λαρισαίων.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος της FORMediaTV, Δημήτρης Τάκης.

Δείτε φωτογραφίες από τη βραδιά της 15ης επετείου του Animus

 

 

 

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ