Θ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ: “Η Λάρισα στο top 5 της χώρας σε ποδοσφαιρικό ταλέντο”!

H K15 της ΑΕΛ μπήκε στην διαδικασία του πρωταθλήματος (SL1), για να ακολουθήσει στις 6 Νοεμβρίου η Κ19 (SL2) κι έπειτα η Κ17 (SL1), αποκαλύπτοντας σε κοινή θέα τα πρώτα δείγματα γραφής για το πνεύμα λειτουργίας του ΑΕΛ Project για το οποίο μας είχε μιλήσει απ’ το καλοκαίρι ο Τεχνικός Διευθυντής των Ομάδων Νέων της ΠΑΕ ΑΕΛ, Θοδωρής Ελευθεριάδης κι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να καταγραφεί και γραπτώς η τόσο αποκαλυπτική συνέντευξη που είχε δώσει στην “Ώρα της ΑΕΛ” έναν μήνα πριν… Μιας εκπομπής που έρχεται και σήμερα Πέμπτη 27/10 στις 21:00 στην Formedia TV, με μια συνέντευξη-ντοκουμέντο!!!

Σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη, ο τεχνικός Διευθυντής των Τμημάτων Υποδομής της ΠΑΕ, Θοδωρής Ελευθεριάδης, ανέλυσε το project που προωθεί η νέα διοικητική ηγεσία στις ομάδες Νέων της ΑΕΛ, ως καλεσμένος της εκπομπής “Η Ώρα της ΑΕΛ”, που μεταδίδεται στο Formedia TV.

Ο κ. Ελευθεριάδης αναφέρθηκε ειδικά στην πόλη της Λάρισας που ανήκει μέσα στις 5 πόλεις που έχουν άφθονο ταλέντο και ποιότητα στις αναπτυξιακές ηλικίες, δήλωσε ικανοποιημένος από τις συνθήκες εργασίας, αποκάλυψε πως είναι στα σκαριά ένα μεγαλύτερο project που περιλαμβάνει τομείς σίτισης, εστίασης και εκπαίδευσης των τμημάτων Υποδομής.

Παράλληλα, ο τεχνικής διευθυντής των τμημάτων Υποδομής, ευχαρίστησε τα Ερασιτεχνικά σωματεία για την υποστηρικτική στάση τους, ανέφερε πως οι «βυσσινί» απέκτησαν 45 παιδιά και συνολικά αριθμούν 65 παιδιά τα οποία θεωρούν ως δυνατά περιουσιακά στοιχεία της ομάδας, ενώ τέλος στάθηκε στο γεγονός πως αρκετά από τα παιδιά της Κ19 θα ανέβουν στην ανδρική ομάδα για προπονήσεις.

Αναλυτικά είπε:

-για την ιστορία της ΑΕΛ και το επίπεδο που έχει συναντήσει:

«Έπαιξε ρόλο η ιστορία της ΑΕΛ στην επιλογή μου. Ήταν βαρόμετρο για μένα. Όμως έχουν διαφορά εκείνες οι εποχές με τις τωρινές αφού είναι πολύ διαφορετικές. Πιστεύουμε στο ταλέντο και στην εκπαίδευση.

Ήμουν μέλος σε μεγάλες ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας και πάντα προτιμούσαμε παιδιά από την Λάρισα. Έχουμε δοκιμάσει και πάρει παιδιά από την Λάρισα. Είναι μία από τις 5 περιοχές στην Ελλάδα που υπάρχει αυτή η κουλτούρα και η αγάπη για το ποδόσφαιρο που πηγάζει από την ΑΕΛ. Υπάρχουν επίσης πολλές ακαδημίες οι οποίες έχουν φέρει ποιοτικά τον Νομό σε πολύ υψηλά στάνταρ».

-για το επιτελείο το οποίο έχει στην ΑΕΛ:

«Ήταν μία καλή συγκυρία. Έφυγα από τον Ολυμπιακό τον Μάιο. Η παρουσία του κ. Νταβέλη και όλα τα παιδιά που έχουν θέσεις στην ανδρική ομάδα που είναι μία καλή παρέα έπαιξαν ρόλο στην απόφαση μου. Οι Στάθης Ταυλαρίδης και Τάσος Βενέτης που ήταν πρόσωπα που γνώριζα από πριν, τα παιδιά του τεχνικού επιτελείου της Ανδρικής όπως ο Γκουτσίδης , ο Βεργώνης, ο Καρυδόπουλος, ο Παπαϊωάννου. Είναι παιδιά με προοπτική και φιλοδοξίες και ήρθα για να αποτελέσω τον συνδετικό κρίκο των νέων ταλέντων που θα προωθούνται στην μεγάλη ομάδα».

-για τον ρόλο του τεχνικού διευθυντή:

«Ο ρόλος του τεχνικού διευθυντή στην Ελλάδα είναι παρηκμασμένος. Δεν είναι τόσο δυνατός όσο σε ομάδες του εξωτερικού. Ξεκίνησα από προπονητής. Παρακολούθησα τις σχολές της ΕΠΟ, της UEFA της οργάνωσης και της διεύθυνσης της ΕΠΟ και του ΤΕΦΑΑ η επαφή με τα παιδιά είναι η βάση μου.

Υπάρχει ταλέντο του ποδοσφαιριστή έτσι υπάρχει και του προπονητή. Εάν έχω τους καλύτερους προπονητές και γυμναστές τότε όλα θα γίνουν πιο εύκολα  Το ποδόσφαιρο έχει πάρει άλλη τροπή τα τελευταία χρόνια και πρέπει να ακολουθήσουμε την δομή των μεγάλων ομάδων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και να συναγωνιστούμε αυτά τα πρότυπα. Πρώτα απ’ όλα όμως χρειαζόμαστε καλό επιτελείο. Να αναφέρω εδώ τους Ζήση Ζιάγκα και Γιάννη Σιάρκο που είναι οι προπονητές στην Κ19 και Κ17 αντίστοιχα όσο και τους γυμναστές Γιώργο Παντελίδη, Αποστόλη Κατσιάνο, Κώστα Δουΐκα. Χρειάζεται ένα mix μεταξύ βετεράνων και ανθρώπων που έχουν την τεχνογνωσία για να πετύχουμε. Είναι πιο εύκολο για έναν Βετεράνο να μεταφέρει τις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε μεγάλης ομάδας».

«Μ’ αρέσει η δημιουργία ενός κομματιού από την αρχή. Από την βάση. Είναι παιδιά που ήρθαν από 7-8 ακαδημίες της Λάρισας και της Ερασιτεχνικής ΑΕΛ. Είμαι πολύ χαρούμενος μ’ αυτά τα παιδιά γιατί αποφάσισαν να επιλέξουν να ανέβουν επίπεδο. Να κάνουν πιο δυνατές προπονήσεις και να συμμετέχουν στην SL1”

-για την επιλογή να προπονήσει την Κ15:

«Μ’ αρέσει η δημιουργία ενός κομματιού από την αρχή. Από την βάση. Είναι παιδιά που ήρθαν από 7-8 ακαδημίες της Λάρισας και της Ερασιτεχνικής ΑΕΛ. Είμαι πολύ χαρούμενος μ’ αυτά τα παιδιά γιατί αποφάσισαν να επιλέξουν να ανέβουν επίπεδο. Να κάνουν πιο δυνατές προπονήσεις και να συμμετέχουν στην SL1. Είναι η ηλικία που αγαπάω περισσότερο η συγκεκριμένη. Στις Κ15 ηλικίες τα παιδιά βρίσκονται μεταξύ της προεφηβείας και της εφηβείας. Έχουν μεγάλη δεκτικότητα, μαζέψαμε ταλέντα και θέλω να το χτίσω και να έχει διάρκεια. Αντιστοίχως όμως και η Κ17 και η κ19 δουλεύουν στο ίδιο μοτίβο, έχουμε καθημερινή επικοινωνία με τους προπονητές και θέλουμε να πετύχουμε».

-για το πρότζεκτ της ΑΕΛ:

«Πολλά πράγματα εξαρτώνται από την πορεία της πρώτης ομάδας. Έτσι βρεθήκαν ο Αστέρας Τρίπολης, ο Παναιτωλικός και η Ξάνθη για 30 χρόνια στο προσκήνιο. Ο στόχος της μεγάλης ομάδας πάει και παράλληλα με το δικό μας πρότζεκτ. Τα ερασιτεχνικά σωματεία και η Ερασιτεχνική ΑΕΛ μας βοήθησαν. Φτιάξαμε την Κ15 και επαναδημιουργήσαμε την Κ17 γιατί παραλάβαμε 4 Δελτία ποδοσφαιριστών και με βάση αυτά πάμε να εκμεταλλευτούμε το ταλέντο που υπάρχει στην Λάρισα κι έπειτα μετά από την πόλη μπορούμε να φύγουμε και να επεκταθούμε στα ταλέντα της Θεσσαλίας. Υπάρχουν στα σχέδια να δοθεί μία υποστήριξη μέσω του Αθλητικού Κέντρου. Γιατί η ακαδημία πρέπει να έχει δικό της αθλητικό κέντρο».

-για το γηπεδικό:

«Έχουμε αναφέρει πως χρειαζόμαστε μία σταθερή εστία για τα τμήματα Υποδομής. Πλέον έχουμε καταφέρει να βρεθούμε σε καλό επίπεδο. Η Λάρισα φημίζεται για τα φυσικά της γήπεδα. Χρειάζεται υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα γιατί υπάρχει εξειδίκευση στους Νέους και μετά από καιρό».

«Δεν πρέπει να λέμε σε ένα παιδί στα 8 ότι είναι ταλέντο. Μπορεί ένα παιδί να έχει καλή τεχνική, ντρίμπλες και να βάζει γκολ αλλά μέχρι τα 14 του δεν μπορούμε να αναφέρουμε κάτι τέτοιο. Από τα 14 και μετά παρακολουθούμε πως αναπτύσσεται το σώμα του, η τεχνική του κατάρτιση, ενώ βλέπουμε επίσης την φυσική και την νοητική του κατάσταση. Αυτοί είναι οι 4 άξονες που ελέγχονται σε αυτές τις ηλικίες για να αναφέρουμε εάν είναι ταλέντο”.

-για την άποψη του περί ταλέντων:

«Δεν πρέπει να λέμε σε ένα παιδί στα 8 ότι είναι ταλέντο. Μπορεί ένα παιδί να έχει καλή τεχνική, ντρίμπλες και να βάζει γκολ αλλά μέχρι τα 14 του δεν μπορούμε να αναφέρουμε κάτι τέτοιο.

Από τα 14 και μετά παρακολουθούμε πως αναπτύσσεται το σώμα του, η τεχνική του κατάρτιση, ενώ βλέπουμε επίσης την φυσική και την νοητική του κατάσταση. Αυτοί είναι οι 4 άξονες που ελέγχονται σε αυτές τις ηλικίες για να αναφέρουμε εάν είναι ταλέντο. Στο παρελθόν αυτό που έπαιξε ρόλο σ’ εμένα ήταν ο χαρακτήρας και το οικογενειακό περιβάλλον για την εξέλιξη ενός ποδοσφαιριστή, έχοντας πάντα τα χαρακτηριστικά ενός ταλέντου πάνω από τον μέσο όρο.

Για τους μπαμπάδες μπορεί να μένουν ταλέντα και μέχρι τα 31. Χαίρομαι να το βλέπω αυτό. Αυτή είναι και η χαρά του μπαμπά βέβαια. Στην Ελλάδα μέχρι τα 20-21 χρονών μπορούμε να πούμε που μπορεί να φτάσει και τι θα γίνει, όμως στο εξωτερικό αυτή η κλίμακα είναι μικρότερη κατά δύο χρόνια γιατί υπάρχει άλλη λογικά στην ένταξη των παιδιών στα 17-19 ετών».

-για την πρόσφατη ημερίδα για τους Νέους:

«Ως ΠΑΕ πήραμε το πράσινο φως για να μαζέψουμε τα ταλέντα και ευχαριστούμε και την ΕΠΣΛ σε αυτή την συμβολή της. Είναι ένα δυνατό πρότζεκτ. Εκτός από το ποδόσφαιρο χρειάζονται και άνθρωποι που έχουν ειδίκευση και είναι απαραίτητοι στον χώρο. Ο χειρούργος ορθοπεδικός ιατρός, Γιώργος Μπασδέκης, μαζί με τον φαρμακοποιό, Δημήτρη Καραγιάννη και την ψυχολόγο, Δώρα Τζατζάκη έκαναν εξαιρετική δουλειά στην ημερίδα που διοργανώθηκε για τους Νέους. Τα παιδιά στην επαρχεία έχουν και αυτά πρόβλημα με τον χρόνο καθώς έχουν πολλές υποχρεώσεις».

“Στο εξωτερικό έχουν συνδέσει τον σχολικό αθλητισμό με τον πρωταθλητισμό και το βλέπουμε να λειτουργεί σε πολύ υψηλό επίπεδο. Για παράδειγμα, τα παιδιά στην Μπάγερν ή στην Σπάρτα Πράγας μπορούν 8-10 να κάνουν μία ενδιάμεση προπόνηση. Ενώ εδώ δεν υπάρχουν ούτε αθλητικά σχολεία”

-για τον σχολικό αθλητισμό:

«Τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Στο εξωτερικό έχουν συνδέσει τον σχολικό αθλητισμό με τον πρωταθλητισμό και το βλέπουμε να λειτουργεί σε πολύ υψηλό επίπεδο. Για παράδειγμα, τα παιδιά στην Μπάγερν ή στην Σπάρτα Πράγας μπορούν 8-10 να κάνουν μία ενδιάμεση προπόνηση. Ενώ εδώ δεν υπάρχουν ούτε αθλητικά σχολεία. Γίνονται μεμονωμένες προσπάθειες αλλά όχι συντονισμένες. Πρώτη φορά συναντάμε παιδιά 3η Λυκείου να σταματούν εντελώς το ποδόσφαιρο. Τον σχολικό αθλητισμό με τον αγωνιστικό αθλητισμό. Μπορεί να υπάρχει συνδυασμός. Στον αγιασμό βραβεύσαμε παιδιά που είναι αριστούχοι ή παιδιά που μπήκαν σε πανεπιστήμιο. Η βράβευση ήταν συμβολική και θέλαμε να καταδείξουμε πως πολλά πράγματα μπορούν να συνδυαστούν».

-για το μεταβατικό στάδιο μεταξύ νέου παίκτη και επαγγελματία:

«Καλύφθηκε το μεταβατικό στάδιο με τις Β’ ομάδες, κάτι που σε χώρες ποδοσφαιρικά προηγμένες γίνεται εδώ και 20 χρόνια».

-για την συνεργασία που υπάρχει με την ανδρική ομάδα:

«Είμαστε ευχαριστημένοι από την καλή προπόνηση που γίνεται στην Ανδρική ομάδα. Μιλάμε και βλέπουμε τα νέα παιδιά και μπορούμε να ανεβάσουμε και κάποια παιδιά εκτός του Νινίκα και του Ζησούλη να προπονούνται με την Ανδρική στο επόμενο διάστημα».

-για την μη στήριξη στον Έλληνα ποδοσφαιριστή:

«Είναι μία πονεμένη ιστορία. Δεν στηρίζεται ο Έλληνας ποδοσφαιριστής παρά το γεγονός πως υπάρχει ταλέντο. Δεν ξέρω κι εγώ τόσα χρόνια τι άλλο θα έπρεπε να κάνω παραπάνω. Αυτά ξεκινούν πρώτα από την ομοσπονδία.  Οι καλοί ξένοι χρειάζονται και προσφέρουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχουν έρθει ξένοι που αποτέλεσαν παράδειγμα προς μίμηση αλλά προς αποφυγήν»

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ