Ο “Όμιλος Φίλων Νίκου Καζαντζάκης Λάρισας” τιμά την επέτειο θανάτου του κορυφαίου συγγραφέα

Ο Όμιλος Φίλων Νίκου Καζαντζάκης Λάρισας-ΟΦΙΝΙΚΑΛ τιμά την επέτειο θανάτου του κορυφαίου Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος άφησε τη τελευταία του πνοή μία μέρα σαν σήμερα, πριν από 65 χρόνια, όπου το ημερολόγιο έγγραφε, 26 Οκτωβρίου του 1957.

Ο Καζαντζάκης καταλαμβάνει επάξια μία θέση ανάμεσα στους πιο σπουδαίους Νεοέλληνες λογοτέχνες, καθώς ο ίδιος υπήρξε τόσο συγγραφέας, όσο δημοσιογράφος, πολιτικός και φιλόσοφος. Ένα από τα πιο ανήσυχα μυαλά που χουν περάσει παγκοσμίως από το χάρτη των λογίων. Θεωρείται οικουμενικός, καθώς τα έργα του έχουν μελετηθεί και μεταφραστεί σε παγκόσμια κλίμακα.

Γεννημένος στο Ηράκλειο Κρήτης στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ακόμα, από μικρός επηρεάστηκε και αγωνίστηκε παθιασμένα για την ελευθερία. Ένα γνήσιο ανήσυχο πνεύμα και ένας ταξιδευτής για όλη του τη ζωή, αναζητούσε διαρκώς τον εαυτό του, προσπαθώντας με μία αίσθηση του ανικανοποίητου, να τον τοποθετήσει στην σκακιέρα αυτού του κόσμου. Αυτός ήταν ο Καζαντζάκης μέσα από τα έργα του, μία ψυχή που πάλευε τόσο με τον εαυτό της, όσο και με τον κόσμο που αντιμάχονταν, κάνοντας το χρέος της, να μην παραδίδεται.

Την 26η Οκτωβρίου 1957 πέρασε στην αιωνιότητα ως ένα σύμβολο σκέψης, εμπνέοντας όλους εκείνους που συνεχίζουν να ανεβαίνουν το Γολγοθά τους, δεν λογιάζουν αν θα νικήσουν ή χάσουν, αλλά γνωρίζουν να πολεμούν.

Ο Όμιλος Φίλων Ν. Καζαντζάκη Λάρισας μετέχει στην Παγκόσμια Λέσχη Ανάγνωσης έργων του Νίκου Καζαντζάκη της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη-ΔΕΦΝΚ και σας προσκαλεί να συνδεθείτε διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας ZOOM, στις 26 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 8.30 μ.μ.

Τα στοιχεία σύνδεσης είναι τα ακόλουθα: Join Zoom Meeting https://us02web.zoom.us/j/81059036655?pwd=Y2hhQ25sQ3Z4Ni9OenA2SWxJZHlRUT09 Meeting ID: 810 5903 6655 Passcode: 846814

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης και μέσω Youtube στο κανάλι ΔΕΦΝΚ ΕΛΛΑΔΑ, στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/channel/UCb6LiCgC2li4w1BMjs8y4YQ

Να σημειωθεί ότι από τις 18 έως τις 20 Νοεμβρίου 2022 στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Κατσίγρα θα λάβει χώρα Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «η Φύση στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη», το οποίο συνδιοργανώνει η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, με τον Δήμο Λαρισαίων, τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Κατσίγρα και τη «Λάρισα η Πόλη που μαθαίνει», με την υποστήριξη μεταξύ άλλων του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών ν. Λάρισας-ΠΟΚΕΛ και του Ομίλου Φίλων Νίκου Καζαντζάκη Λάρισας.

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ