Σχολείο στην Καρδίτσα θα έχει θέρμανση από… καφέ

Με… καφέ και κλαδιά θα ζεσταίνεται νηπιαγωγείο στην Καρδίτσα

Με… καφέ και κλαδιά θα ζεσταίνεται φέτος ένα νηπιαγωγείο στην Καρδίτσα, ανοίγοντας το δρόμο να τρέξει αυτή η ιδέα και σε άλλα σχολεία της χώρας. Σε μια εποχή που η ενεργειακή κρίση επηρεάζει σημαντικά τους πολίτες, η Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας και ο Δήμος Καρδίτσας αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν τα υπολείμματα της περιοχής προς όφελός τους.

Οπως εξήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο» το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενεργειακής Κοινότητας Καρδίτσας, Βασίλης Φιλίππου, η ιδέα του καφέ γεννήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου BECoop, το οποίο χρηματοδοτείται από τον ορίζοντα 2020, αλλά και της συνεργασίας της με την InCommOn. «Μαζεύουμε ήδη πιλοτικά τα υπολείμματα του καφέ στους διάφορους χώρους εστίασης που μέχρι πρότινος πετάγονταν, επεξεργαζόμαστε το κατακάθι του καφέ στις εγκαταστάσεις μας (παραγωγή βιοκαυσίμων) και τα κλαδέματα από τα αστικά δέντρα, τα συνδυάζουμε και φτιάχνουμε ένα νέο βιοκαύσιμο το οποίο θα το κάψουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες θέρμανσης ενός νηπιαγωγείου».

Πιο συγκεκριμένα, τα υπολείμματα καφέ θα συλλέγονται από καφετέριες της πόλης, στη συνέχεια θα επεξεργάζονται στη μονάδα παραγωγής στερεών βιοκαυσίμων της ΕΣΕΚ, θα αναμειγνύονται με υπολείμματα ξυλείας (από αστικά κλαδέματα, δασικά υπολείμματα κ.λπ.) και θα μετατρέπονται σε pellet υψηλής ποιότητας τα οποία είναι κατάλληλα για καύση σε λέβητες και σόμπες pellet.

Το νέο σύστημα που θα εγκατασταθεί την επόμενη βδομάδα θα θερμαίνει το σχολείο πολύ πιο οικονομικά σε σύγκριση με το ακριβό πετρέλαιο, αποτελώντας παράλληλα ένα εξαιρετικό παράδειγμα κυκλικής οικονομίας όπου οργανικά υπολείμματα δεν καίγονται σε κάποιο χωράφι ή καταλήγουν στη χωματερή, αλλά αξιοποιούνται προς όφελος του περιβάλλοντος και της τοπικής οικονομίας.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ