Το «άδειο καλάθι» του Ερντογάν μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ ολοκλήρωσε τις εργασίες της την περασμένη Τετάρτη και παρά τα τουρκικά… παρατράγουδα, πριν από την έναρξή της, υπήρξε απόφαση για την διεύρυνση της Συμμαχίας, με την είσοδο σε αυτή, της Φιλανδίας και της Σουηδίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν έκανε πράξη τις απειλές του και δεν έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. Όχι πως θα μπορούσε απαραίτητα, καθώς είχε απέναντί του ένα σχεδόν εχθρικό ακροατήριο που δεν του άρεσαν τα «ανατολίτικα παζάρια» των Τούρκων πριν από την Σύνοδο.

Τα F 16V δεν λύνουν το πρόβλημα των Τούρκων

Οι Τούρκοι με την κατάσταση που προκάλεσαν πριν από την συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, αποσκοπούσαν σε κάποια ανταλλάγματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το σημαντικό ερώτημα είναι αν πήρε κάτι πιο χειροπιαστό ο Ερντογάν μετά τους «τσαμπουκάδες». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τελικά συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου με τον Τούρκο πρόεδρο και σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, του ζήτησε να υπάρξει ηρεμία στο Αιγαίο όλο το Καλοκαίρι. Μάλιστα ζητήθηκε να σταματήσει το κρεσέντο προκλητικότητας απέναντι στην Ελλάδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ενόχληση του για την ανάπτυξη των βάσεων στην Ελλάδα, αλλά απάντηση από τον Αμερικανό πρόεδρο δεν πήρε. Άλλωστε η ενόχληση είχε εκφραστεί πολλές φορές πριν από την Σύνοδο, αλλά το «αυτί» των Αμερικανών δεν είχε «ιδρώσει», πόσο δε μάλλον τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία να είναι σε εξέλιξη. Επίσης ο Ερντογάν ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο να ανοίξει η διαδικασία της αναβάθμισης των τουρκικών F 16 σε Viper και η πρόκτηση άλλων 80 νέων αεροσκαφών του ίδιου τύπου στην κορυφαία του αναβάθμιση. Ο Αμερικανός πρόεδρος του υποσχέθηκε αόριστα πως αυτό θα μπορέσει να το δει στα τέλη του έτους όταν θα μπορέσει να ελέγξει το Κογκρέσο όπως ο ίδιος πιστεύει.

Ακόμη κι αν ο Μπάιντεν εγκρίνει την αναβάθμιση και αγορά των F 16 για τους Τούρκους, η υπόθεση θα πέσει πάνω στον Μπο Μενέντεζ, τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής στο Κογκρέσο, που μέχρι τώρα είναι αυτός που έχει κόψει τον «βήχα» των Τούρκων σε κάθε τέτοια περίπτωση. Για να περάσει η επιθυμία των Τούρκων από το Κογκρέσο θα πρέπει ο Τζο Μπάιντεν να κερδίσει τον ερχόμενο Νοέμβριο τις ενδιάμεσες εκλογές, ώστε να μπορέσει να έχει την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, κάτι που ακόμη σήμερα δεν διαθέτει.

Ακόμη κι αν ο Αμερικανός Πρόεδρος θα έχει κερδίσει την μάχη του Κογκρέσου και ικανοποιήσει την επιθυμία των Τούρκων θα χρειαστούν κάποια χρόνια έως και το 2027-8 για να αναβαθμίσει και να αποκτήσει τα νέα αεροπλάνα. Αλλά μέχρι τότε θα έχουμε αναβαθμίσει εμείς τα δικά μας F 16 στο σύνολό τους, θα έχουμε στην διάθεσή μας επιχειρησιακά τα 24 Rafale και θα αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε τα πρώτα F-35 στα οποία η Τουρκία δεν θα έχει καμιά απάντηση. Όχι πως θα έχει απάντηση για τις ελληνικές ριπές οι οποίες θα κυριαρχήσουν στο Αιγαίο σε λίγους μήνες.

Τι πραγματικά κέρδισε ο Ερντογάν από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Άρα αλήθεια τι κέρδισε χειροπιαστά ο Ερντογάν; Μάλλον μια έωλη υπόσχεση ότι θα ικανοποιήσει κάποιες από τις ανάγκες του, αλλά όταν αυτές ικανοποιηθούν, η Ελλάδα θα έχει προχωρήσει τεχνολογικά και επιχειρησιακά πολύ, έχοντας μπει σε άλλη εποχή. Εποχή ανάλογη με αυτή που παλεύει να φέρει ακόμη σε ισορροπία η γείτονα με τα δικά μας υποβρύχια, τα Γερμανικά Type 214, τα οποία ακόμη ψάχνει να εντοπίσει στο Αιγαίο μετά την τελευταία κρίση. Όταν οι Τούρκοι πάρουν τα συγκεκριμένα υποβρύχια, η χώρα μας θα έχει πάρει την πρώτη Belharra, που θα τα εντοπίζει. Κάτι ανάλογο θα γίνει στον αέρα με τα Rafale και ακολούθως με τα ελληνικά F-35. Επομένως το Αιγαίο θα είναι Ελληνικό για την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον και αυτό είναι κάτι που το ξέρουν οι Τούρκοι επιτελείς.

Είναι μια κατάσταση που δεν αλλάζει καθώς από το 2030 θα γίνει κίνηση από την ελληνική πλευρά για τα άλλα 20 νέα F-35 για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες για τον νέο σχεδιασμό της πολεμικής αεροπορίας που προβλέπει 40 stealth αεροσκάφη.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ