Κοινωνικό ΕΚΑΒ: «Καταπολεμώντας τον κοινωνικό αποκλεισμό»

Πάνω από 30 παιδιά φιλοξενούνται στη δομή - Σημαντική η δράση του στη Λάρισα

Γράφει ο Χρίστος Τζίκας

Το Φεστιβάλ Πηνειού είχε τα πάντα. Συναυλίες, δράσεις για παιδιά, αλλά και φορέων της πόλης που απασχολούν τους πολίτες. Στη διαδρομή προς τη γέφυρα των Ναϊάδων Νυμφών ξεχωρίζει ένα περίπτερο με το σήμα του ΕΚΑΒ, ενώ το μήνυμα δίπλα γράφει «καταπολεμώντας τον κοινωνικό αποκλεισμό».

Το χαμογελαστό πρόσωπο του Ηλία, έρχεται για να προσφέρει λίγο κρύο τσάι κι ένα γλυκό, «είμαστε το Κοινωνικό ΕΚΑΒ».

Το Κοινωνικό Ελληνικό Κλιμάκιο Άμεσης Βοήθειας, είναι μια ανεξάρτητη ανθρωπιστική οργάνωση με στόχο την καταπολέμηση κάθε μορφής και κοινωνικού αποκλεισμού. Ιδρύθηκε το 2016 στην Ελλάδα από μια ομάδα ιατρών, υγειονομικών, νομικών, δημοσιογράφων, κοινωνικών και πολιτικών επιστημόνων, που είχαν ήδη πλούσια εμπειρία στην κοινωνική δράση και τις εθελοντικές ανθρωπιστικές αποστολές. Στη Λάρισα εδρεύει απέναντι από τον Άγιο Κωνσταντίνο, στην οδό 23ης Οκτωβρίου 94. Εκεί λειτουργεί και η δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και μονάδες διαμερισμάτων ημιαυτόνομης διαμονής για έφηβους πρόσφυγες χωρίς κηδεμόνες.

Ο Ηλίας Ηλιόπουλος είναι ο μάγειρας της δομής και ήρθε στη Λάρισα από την Έδεσσα, ενώ δίπλα του είναι ο εκπαιδευτικός, Χρήστος Ρωμανός που μίλησαν στην «Π» για τις δράσεις τους Κοινωνικού ΕΚΑΒ. «Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες μπορούν να βρουν φροντίδα στη δομή. Εμείς φιλοξενούμε παιδιά ηλικίας από 12 έως 18 ετών που βρίσκονται στη χώρα μας μόνα τους».

Στη ερώτηση γιατί Κοινωνικό ΕΚΑΒ εξήγησαν, «παραπέμπει στην έννοια της αντιμετώπισης των έκτακτων αναγκών, όπου βρίσκονται άτομα κοινωνικά περιθωριοποιημένα, κυριολεκτικά τραυματισμένα στην κοινωνική τους υπόσταση.

Στόχος του είναι να προσεγγίσει και να βοηθήσει ανθρώπους και ομάδες που έχουν χάσει τη δυνατότητα να ικανοποιήσουν οι ίδιοι τις βασικές τους ανάγκες (στέγαση, σίτιση, υγειονομική φροντίδα κλπ.), με αποτέλεσμα πολλές φορές να αδυνατούν ακόμα και να ζητήσουν βοήθεια, ενώ βρίσκονται σε βαθιά απόγνωση. Τέτοιες ομάδες είναι οι άστεγοι, τα παιδιά του δρόμου, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Στην Ελλάδα της παρατεταμένης κρίσης, τα άτομα αυτά πληθαίνουν και η κοινωνική περιθωριοποίηση χτυπάει πλέον πολλαπλές ομάδες του παγκόσμιου πληθυσμού».

Πρόγραμμα «Καλλίστη»

Από το Δεκέμβριο του 2021, το Κοινωνικό ΕΚΑΒ ανέλαβε τη λειτουργία της δράσης «Καλλίστη», που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του Μηχανισμού Έκτακτης Βοήθειας του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού λειτουργούν τρεις νέες δομές φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων προσφύγων, ηλικιών 12-18 ετών. Δύο από τις δομές του προγράμματος βρίσκονται στην Αττική και μία Λάρισα.

Οι ανήλικοι δέχονται φροντίδα επί 24ώρου βάσεως και πέραν της ψυχοκοινωνικής, νομικής και εκπαιδευτικής υποστήριξης που λαμβάνουν, έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια επαγγελματικής επιμόρφωσης. Η πραγματοποίηση των συγκεκριμένων εργαστηρίων κρίνεται καίρια για τους εφήβους, καθώς καλύπτει ένα μεγάλο κενό που δημιουργείται κατά την ενηλικίωση των ασυνόδευτων προσφύγων. Τα μαθήματα αυτά ενισχύουν το αίσθημα της ανεξαρτητοποίησης και εξοπλίζουν τους νεαρούς φιλοξενούμενους με τα απαραίτητα εφόδια, ούτως ώστε να είναι προετοιμασμένοι για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία κατά την ενηλικίωση.

Οι δομές ανηλίκων πλαισιώνονται από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς, διερμηνείς και φροντιστές. Παρέχεται επίσης νομική υποστήριξη για τις διαδικασίες επανένωσης των παιδιών με τις οικογένειές τους, που ζουν σε ευρωπαϊκό έδαφος ή όποιες άλλες διαδικασίες απαιτούνται για το σεβασμό των δικαιωμάτων τους, όπως για παράδειγμα η απόκτηση πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα.

«Τα παιδιά πηγαίνουν κανονικά σχολεία, ενώ απασχολούνται και με αθλητικές δραστηριότητες, κάνουν μαθήματα μουσικής και υπολογιστών. Ενώ θέλουμε να έχουμε περισσότερες δραστηριότητες τώρα το καλοκαίρι, όπως και από το Σεπτέμβριο».

Αυτή τη στιγμή στη Λάρισα φιλοξενούνται 31 παιδιά, ενώ η δομή μπορεί να υποστηρίξει έως και 40. Τα περισσότερα είναι από την Σομαλία, ενώ υπάρχουν κι από το Μπαγκλαντές, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Ανγκόλα.

«Κυρίως έρχονται από τα νησιά, με τα περισσότερα να φτάνουν από τη Λέσβο. Εκεί ουσιαστικά ελέγχουν από που είναι το κάθε παιδί, πώς έφτασε και πόσο χρονών είναι και στη συνέχεια, ανάλογα με τα κενά που υπάρχουν σε κάθε δομή, στέλνονται για να φιλοξενηθούν», σημειώνει ο Χρήστος.

Η Λάρισα και το… αύριο

«Είμαστε μία ήσυχη δομή και τα παιδιά είναι καλά χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στην κοινωνία. Έχουμε δει άλλες δομές που υπάρχει μεγαλύτερη επικινδυνότητα και αισθανόμαστε αρκετά τυχεροί», αναφέρει ο Ηλίας, που εξηγεί ότι η συμμετοχή στο Φεστιβάλ Πηνειού γίνεται για να μάθει η Λάρισα ποιοι είναι τι κάνουν.

Και οι δύο ζητούν τη συμμετοχή των Λαρισαίων σ’ αυτή τη δράση. «Κάθε προσφορά από τον κόσμος είναι ευπρόσδεκτη. Μπορούν να δώσουν ότι θέλουν, από ρούχα και παπούτσια, ή για παράδειγμα μία συνδρομή σε κάποιο γυμναστήριο για τα παιδιά αν κάποιος ιδιοκτήτης θέλει να βοηθήσει».

Μόλις ενηλικιωθούν τα παιδιά αποχωρούν από τη δομή κι αναπληρώνεται η θέση από άλλα. «Δεν παύουν να υπάρχουν τα παιδιά μόλις γίνουν 18 ετών, κοιτάμε να τα βοηθήσουμε είτε με κάποια επανένωση με την οικογένειά τους στις χώρες τους, είτε σε άλλες περιπτώσεις, όπως έχει συμβεί, να βρεθούν με αδέρφια τους που είναι σε άλλες χώρες του εξωτερικού».

Όσα παιδιά πάλι «πρέπει» ν’ αποχωρήσουν, φεύγουν προς τις ανοιχτές δομές και συμμετέχουν σε προγράμματα που τους παρέχεται η στέγαση. Το Κοινωνικό ΕΚΑΒ πάντως θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2023, ενώ ήδη υπάρχουν σκέψεις ανανέωσης του προγράμματος από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη «Πολιτεία Λαρισαίων» 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

FORMediaTV: Έκτακτη ιστορική εκπομπή με τον Ιωάννη Νταβέλη – Φάρσαλα: Η διαχρονική καρδιά της Θεσσαλίας – Από τον Αχιλλέα στην Ιστορία των Ελλήνων

Ο Ιατρός γαστρεντερολόγος  Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αντιπρόεδρος του Ομίλoυ Animus και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων…