Και τελικά ναι! Ο κύβος ερρίφθη!
Προφανώς, πιεζόμενος και από τις εξελίξεις αλλά και από την ακατάσχετη πλέον εκλογολογία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του,άφησε ένα ορθάνοιχτο παράθυρο για πρόωρες εκλογές, παρότι ακόμη προσπαθεί να «συγκρατήσει» το κλίμα και να υπενθυμίζει και την επιθυμία του οι εκλογές να γίνουν με την ώρα τους.
Όμως, όταν πλέον τα παιχνίδι ανοίγει σε αυτό το βαθμό, είναι προφανές ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Και ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό; Κυρίως τα ελληνοτουρκικά και η έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας-οι Τούρκοι από χθες ζητάνε στην ψύχρα και την Ψέριμο- και βεβαίως το καυτό ζήτημα της αποτελεσματικής (η μη) διαχείρισης των καλοκαιρινών πυρκαγιών. Οι οποίες πυρκαγιές, αν θυμηθούμε το περσινό καλοκαίρι «κόστισαν» πολιτικά στην Κυβέρνηση παρότι δεν πήγαινε σε εκλογές. Φέτος που πάει, αντιλαμβανόμεθα ότι τα πράγματα θα είναι πολύ πιο κρίσιμα και επίσης πολύ πιο…φρέσκα στην μνήμη των ψηφοφόρων και κατά συνέπεια θα παίξουν τον ρόλο τους στην διαμόρφωση του προεκλογικού κλίματος.
Διάφορες ημερομηνίες από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου έχουν πέσει στο τραπέζι με την ΔΕΘ-όπως έχουμε ήδη επισημάνει σε σχετικό άρθρο την Κυριακή-να αποτελεί ούτως ή άλλως «ορόσημο» για την «πυροδότηση» των εκλογών. Διότι είτε ανακοινωθούν εκλογές εκεί κατά το Δεκαπενταύγουστο είτε μετά την Έκθεση Θεσσαλονίκης, το γεγονός παραμένει ότι η Έκθεση θα είναι το «μπαλκόνι» εξαγγελιών και προεκλογικού «μπρα ντε φερ» μεταξύ των κομμάτων. Εκεί θα έχει την δυνατότητα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει απολογισμό του κυβερνητικού έργου και παράλληλα σειρά εξαγγελιών- παροχών για τους πολίτες και είτε να…κηρύξει μετ΄ ολίγον την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, είτε, εφόσον αυτή έχει ήδη ξεκινήσει, να ξεδιπλώσει σε εθνικό δίκτυο το σύνολο της πολιτικής του. Συνεπώς, σε κάθε περίπτωση η ΔΕΘ έχει κομβικό ρόλο στην υπόθεση «πρόωρες εκλογές».
Σε κάθε περίπτωση, το σημείο αιχμής αυτής της εκλογικής αναμέτρησης η μάλλον καλύτερα ο «άγνωστος χι» θα είναι η απλή αναλογική με την οποία για πρώτη φορά θα γίνουν εκλογές στην χώρα. Και αν τα σενάρια επαληθευτούν, τότε φαίνεται ότι θα έχουμε μια προεκλογική περίοδος εξπρές, ενός μηνός και εφόσον λόγω απλής αναλογικής χρειαστεί και δεύτερη προσφυγή στις κάλπες (όπερ και το πλέον πιθανότερο) τότε το συντομότερο που μπορούν αυτές να διενεργηθούν είναι 23 μέρες μετά την πρώτη. Το όλον όμως, κάνει ένα δίμηνο-πάνω κάτω- ακυβερνησίας η έστω «συμβολικής κυβερνησιμότητας», όπως έχουμε ήδη επισημάνει- καθώς οι εκλογές έτσι κι αλλιώς συνιστούν μία περίοδο αποσυντονισμού των πάντων καθώς όλα κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς. Ενώ οι δεύτερες εκλογές, εφόσον γίνουν, θα γίνουν από υπηρεσιακή κυβέρνηση. Οπότε το ερώτημα είναι αν η χώρα, «αντέχει» ένα δίμηνο σε αυτή την κατάσταση εφόσον δεν έχουν ηρεμήσει τα ελληνοτουρκικά νερά.
Δεν είναι βέβαιον φυσικά ότι θα οδεύσουμε οπωσδήποτε και σε δεύτερη προσφυγή στις κάλπες. Διότι υπάρχει το ενδεχόμενο μετά την πρώτη αναμέτρηση να επιτευχθούν «συμμαχίες» μεταξύ των κομμάτων, οι οποίες θα επιτρέψουν την δημιουργία Κυβέρνησης συνεργασίας. Ας πούμε αίφνης χθες, έπιασε ένας «ξαφνικός έρωτας» τον Τσακαλώτο με τον Βαρουφάκη και από κει που είχαν γίνει «μαλλιά κουβάρια»-όχι οι δυο τους, ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Βαρουφάκη – τώρα φαίνεται ότι έχουν ήδη αρχίσει να μετράνε «κουκιά» προκείμενου να δουν αν τους βγαίνουν τα νούμερα και «πως». Φυσικά, το ξαναείπαμε, η πολύμφρενος νύμφη στην ιστορία αυτή είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είτε μιλάμε για την ΝΔ είτε μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο, αν αποφασίσει να συνεργαστεί με έναν από τους δυο, πιθανότατα μπορεί να δώσει Κυβέρνηση. Εξαρτάται βεβαίως πάντα και από τα ποσοστά. Για την ΝΔ σίγουρα αυτή η πρώτη εκλογή με απλή αναλογική θα είναι η πιο κρίσιμη. Εφόσον περάσει σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με το νέο εκλογικό νόμο, τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα γιαυτή και πιθανώς πιο εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας αν και όχι σίγουρος. Αλλά και τότε το…ΠΑΣΟΚ να είναι καλά και λοιπά μικρότερα κόμματα!