Χωρίς βιώσιμους πληθυσμούς οι ελληνικές φυλές σκύλων – Μέτρα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας

Ποιμενικοί, μολοσσικοί, αλωπεκίδες, γρύφοι, ιχνηλάτες, λαγωνικοί είναι μερικές μόνον ονομασίες για τους αυτόχθονες πληθυσμούς ελληνικών σκύλων που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, σύμφωνα με την διεθνή κριτή μορφολογίας σκύλων και ιδρυτικό μέλος της Ομάδα Μελέτης & Μέριμνας για τις Αλωπεκίδες και άλλες αυτόχθονες φυλές σκύλων (Ο.Μ.Μ.Α ΑΜΚΕ), Μαρία Γκινάλα.

Στοιχεία για τους πληθυσμούς των ελληνικών σκύλων, τα χαρακτηριστικά τους, αλλά και τη συμβολή τους στις κοινωνίες και τις οικονομίες, από τα χρόνια της αρχαιότητας, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας «Οι Ελληνικοί Σκύλοι Που Χάνονται», που διοργάνωσαν οι φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Ο.Μ.Μ.Α ΑΜΚΕ, υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων, στο συγκρότημα Γαιόπολις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Λάρισα.

Στο κρίσιμο ζητούμενο της δημιουργίας δεξαμενής γενετικού υλικού, με συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της ΟΜΜΑ και των Συλλόγων, ώστε να διαφυλαχθεί η επιβίωση των ελληνικών φυλών σκύλων αναφέρθηκαν τόσο η κ.Γκινάλα, όσο και ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Καντάς, που μίλησαν στο Formedia.

Δείτε βίντεο:

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν περίπου 28 γηγενείς πληθυσμοί σκύλων και μια φυλή γάτας, οι οποίοι είναι άμεσα απειλούμενοι και άγνωστοι στο πλατύ κοινό. Η επιβίωση, η προστασία και ανάπτυξη γηγενών τύπων σκύλων, όπως η Αλωπεκίς, το Κοκόνι, ο Μολοσσός της Ηπείρου, το Κορδολούρι Σκύρου και λοιποί χρησιμότατοι σκύλοι εργασίας, που προστατεύουν ελληνικά είδη ζώων της υπαίθρου και αποτελούν τμήμα της ζωντανής εθνικής πολιτισμικής μας κληρονομιάς, είναι χρέος όλων μας, τονίστηκε για μία φορά ακόμη στην ημερίδα.

Να σημειωθεί ότι την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήσης Μαμούρης, ο αντιδήμαρχος Δήμου Λαρισαίων, Γιάννης Αλεξούλης, η διευθύντρια του Κυνοκομείου Λάρισας, Βάια Σπηλιώτη, καθηγητές και φοιτητές του Τμήματος  Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος, φωτορεπόρτερ και φοιτήτρια Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βασιλική Πασχάλη.

Την παράσταση έκλεψαν ο Αντίδοτος (κοκόνι) και ο Γέκο, αλλά και ο Άργος, ελληνικός ποιμενικός.

Δείτε φωτό:

Μ.Μ. (φωτό Κώστας Μάντζιαρης)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ