Ν. Γάτσας: «Κοινή κάθοδος στις εκλογές με την παράταξη του αντιδημάρχου Δ. Καρανίκα»

Ο δήμαρχος Ελασσόνας τοποθετήθηκε για όλα τα ζητήματα που αφορούν τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Π.Ε. Λάρισας

Γράφει ο Γιώργος Φακής

Ως ένας συνδυασμός προτίθενται να κατέβουν στις επερχόμενες «κάλπες» οι δύο παρατάξεις που συνθέτουν τη Δημοτική Αρχή στον Δήμο Ελασσόνας, με τον Νίκο Γάτσα να εκφράζει μέσω της «Π» την πρόθεσή του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τον δημαρχικό θώκο. Επιπρόσθετα, ο δήμαρχος απάντησε σε ερωτήματα που σχετίζονται με τα έργα που έχουν γίνει από το 2019 έως σήμερα, κάνοντας -παράλληλα- ειδική μνεία στον αγροκτηνοτροφικό χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής.

Ο κ. Γάτσας εκλέχθηκε στον δημαρχιακό θώκο από τους δημότες της Ελασσόνας πριν από τρία χρόνια, με την έως τώρα θητεία του να κρίνεται ως «πολύ καλή» ή «καλή» σε ποσοστό που αγγίζει το 55%, με βάση και την προ διμήνου δημοσκόπηση της «Π». Ο δήμαρχος υπογράμμισε πως έγιναν σημαντικά έργα -τα οποία ανέφερε αναλυτικά- από τη στιγμή που η «Ολύμπου Πολιτεία – Πύλη Ανάπτυξης» ανέλαβε τα ηνία του δήμου σε συνεργασία με την παράταξη «Ένας Δήμος για Όλους». Ο Νίκος Γάτσας σημείωσε ότι βελτιώθηκε η σχέση του πολίτη με τον δήμο, αφού πλέον η εξυπηρέτηση είναι καλύτερη, ενώ δημιουργήθηκαν νέες εγκαταστάσεις. Επιπλέον, τοποθετήθηκε για τα έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου, ιδιαίτερα των αγροτικών δρόμων, ξεκαθαρίζοντας πως χρειάζεται ο απαραίτητος χρόνος για να υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις που έχουν προγραμματιστεί.

Όσον αφορά τα προβλήματα, η ανεργία αναδεικνύεται… πρωταθλήτρια για την ευρύτερη περιοχή, με το εν λόγω ζήτημα να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων των πολιτών. Από τον δήμο αξιοποιούνται όλα τα διαθέσιμα προγράμματα ανεύρεσης εργασίας, όπως τόνισε ο κ. Γάτσας, ενώ -όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως- το κακό οδικό δίκτυο αποτελεί ζήτημα που χρήζει άμεσης επίλυσης από τη Δημοτική Αρχή. Από εκεί και πέρα, ο δήμαρχος τοποθετήθηκε για το θέμα της Γαλακτοκομικής Σχολής που έκλεισε μετά από λίγους μήνες λειτουργίας, αλλά και τη μείωση του πληθυσμού που σημειώνει ο δήμος, με τους νέους να εγκαταλείπουν τα χωριά, αναζητώντας ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον σε μεγάλα αστικά κέντρα. Εξάλλου, ειδική μνεία έγινε στο κομμάτι του τουρισμού με επίκεντρο τον Όλυμπο, αλλά και στα έργα που επρόκειτο να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων μηνών, απόρροια και της εξαιρετικής συνεργασίας που υπάρχει με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως υπογράμμισε ο κ. Γάτσας.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Νίκο Γάτσα στην «Πολιτεία»:

Κύριε δήμαρχε συμπληρώνετε τρία χρόνια θητείας και οι πολίτες, με βάση τη δημοσκόπηση της Πολιτείας που έγινε τον Απρίλιο, αξιολογούν την πορεία σας έως τώρα ως «πολύ καλή» ή «καλή» σε ποσοστό 54,6%. Εξ αρχής είχατε τονίσει ότι ο δήμος πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει. Τι έχει αλλάξει προς το καλύτερο στον Δήμο Ελασσόνας την τελευταία τριετία;

– Αρχικά θέλω να σας ευχαριστήσω κ. Φακή για αυτή τη συνομιλία και να ευχηθώ επιτυχίες στην εφημερίδα σας. Απαντώ ευθέως στην ερώτησή σας. Είναι πολλά αυτά που έχουν βελτιωθεί στον δήμο μας αυτή την τριετία. Πρώτα απ’ όλα βελτιώθηκε η σχέση του πολίτη με τον Δήμο, με περισσότερη ενημέρωση, καλύτερη εξυπηρέτηση και νέες εγκαταστάσεις. Λειτουργήσαμε ένα νέο κτήριο υπηρεσιών στο οποίο συγκεντρώθηκαν οι πιο κομβικές υπηρεσίες του Δήμου. Εκσυγχρονίσαμε τον στόλο και τον εξοπλισμό της καθαριότητας, αποκαταστήσαμε τη σχέση εμπιστοσύνης με τους εργαζόμενους καταργώντας τις κάμερες από τους εργασιακούς χώρους, δώσαμε αρμοδιότητες και χρήματα στους προέδρους των κοινοτήτων, αυξήσαμε τις κοινωνικές παροχές του δήμου προς τους ευάλωτους, ενισχύσαμε την υπηρεσία της αγροτικής οδοποιίας με χειριστές και μηχανήματα, κάναμε πιο ορθολογικό το σύστημα της άρδευσης, μειώσαμε σημαντικά τον χρόνο ανταπόκρισης στις αποκαταστάσεις ζημιών στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, εξασφαλίσαμε την ποιότητα του πόσιμου νερού με τακτικούς ελέγχους, εντάξαμε τον μεγαλύτερο αριθμό έργων της δεκαετίας για τον Δήμο μας και για πρώτη φορά πέρυσι το τεχνικό μας πρόγραμμα ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε σε αυτό τα έργα που υλοποιούνται από τα νομικά πρόσωπα του δήμου. Όσο για την αξιολόγηση του έργου μας από τους πολίτες, είμαι σίγουρος ότι η δημοσκόπησή σας μετέφερε σωστά το κλίμα και τις αντιδράσεις του κόσμου. Οι συμπολίτες μου στην πλειοψηφία τους βλέπουν θετικά τη διοίκησή μας, ωστόσο χρειάζεται χρόνος για να αποδώσει ο σχεδιασμός και να υλοποιηθεί το σύνολο των έργων και των παρεμβάσεων που έχουμε προγραμματίσει. Μέρα με τη μέρα ακόμη περισσότεροι συμπολίτες μας θα βλέπουν την καθημερινότητά τους να βελτιώνεται με μικρά ή μεγαλύτερα έργα.

Οι δημότες ανέδειξαν ως σημαντικότερο πρόβλημα την ανεργία. Ο Δήμος Ελασσόνας έχει μεγάλα χωριά, σημαντικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά και σημαντικές κτηνοτροφικές μονάδες. Είναι πράγματι ένα μεγάλο πρόβλημα η ανεργία; Τι σκοπεύετε να κάνετε ώστε να μειωθεί το επόμενο διάστημα;

– Όπως σωστά λέτε, ο Δήμος μας είναι ένας αγροκτηνοτροφικός δήμος με πολλές ευκαιρίες στην αγροτική παραγωγή. Ωστόσο, είναι λίγοι οι νέοι που επιλέγουν να γίνουν αγρότες τα τελευταία χρόνια, λόγω του κλίματος απογοήτευσης που έχει επικρατήσει στον αγροτικό κόσμο. Και δυστυχώς οι θέσεις που προσφέρονται στον δευτερογενή ή τριτογενή τομέα στον δήμο μας είναι λίγες και έτσι πολλοί νέοι με γνώσεις και δυνατότητες παραμένουν για χρόνια άνεργοι. Ο Δήμος Ελασσόνας αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, προκειμένου να απορροφήσει όσο περισσότερους ανέργους μπορεί και υποστηρίζει τις οργανώσεις της κοινωνικής οικονομίας, που προωθούν την απασχόληση. Χαρακτηριστικά, ο Δήμος και τα νομικά του πρόσωπα έχουν προσλάβει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο 38 άτομα μέσω του προγράμματος μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, 89 άτομα μέσω του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα και 7 άτομα μέσω του προγράμματος απασχόλησης ΑμεΑ. Επίσης, σε συνεργασία με την κοινωνική συνεταιριστική οργάνωση «Οικονόμειος ΚοινΣεΠ» απασχόλησε περισσότερα από 40 άτομα σε διάφορες ειδικότητες. Βέβαια, η ενεργητική πολιτική απασχόλησης του Δήμου σχεδιάστηκε για πρώτη φορά το 2020 με την προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και μέσα στο επόμενο διάστημα θα αναπτυχθεί περαιτέρω με την ενίσχυση δεξιοτήτων των ανέργων και των ευάλωτων συμπολιτών μας μέσω του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης και της προώθησης των τοπικών επιχειρήσεων μέσω της ιστοσελίδας μας.

Μείζον ζήτημα, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις του κόσμου στη δημοσκόπηση, είναι και το κακό οδικό δίκτυο. Ο Δήμος Ελασσόνας είναι κατά βάση ορεινός. Πρόσφατα ανακοινώσατε έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου, τα οποία εντάσσονται στο «Αντώνης Τρίτσης». Θα έχουν και συνέχεια τα βελτιωτικά έργα, ώστε να αλλάξει προς το καλύτερο η καθημερινότητα των πολιτών και ιδιαίτερα του αγροτικού κόσμου ως προς το κομμάτι της οδοποιίας;

– Πράγματι το οδικό δίκτυο στο Δήμο μας έχει πολλά προβλήματα λόγω της ορεινότητας και των φυσικών καταστροφών. Οι αγροτικοί δρόμοι χρειάζονται συντήρηση τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο και ο Δήμος δαπανά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο στη συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας. Βέβαια, η λύση θα ήταν η ασφαλτόστρωση μεγάλου τμήματος της αγροτικής οδοποιίας, γι’ αυτό μεγάλοι αγροτικοί δρόμοι έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα και θα βελτιωθούν. Αναφέρω χαρακτηριστικά τους δρόμους Αζώρου, Καλυβίων, Ασπροχώματος, Δολίχης, Τσαριτσάνης, Τσαπουρνιάς και άλλους που θα ακολουθήσουν. Μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα των αγροτών μας για τον επιπλέον λόγο ότι θέλουμε να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους και τις θέσεις εργασίας στον κλάδο. Η κατάσταση του αγροτικού κόσμου είναι βαρόμετρο για την τοπική οικονομία και το παρακολουθούμε καθημερινά.

Δήμαρχε ως ένας ορεινός δήμος, που εκτείνεται και στον Όλυμπο, θέλετε να ενισχύσετε περισσότερο τον τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή; Κάτι που εφόσον συμβεί θα τονώσει και την οικονομία όλου του δήμου.

– Η τουριστική αξιοποίηση του Ολύμπου είναι ένα όνειρο δεκαετιών για την ευρύτερη περιοχή, ωστόσο μέχρι σήμερα έχουν γινεί μικρά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Ο Δήμος μας ως αγροτικός δήμος εστίαζε πάντα στον πρωτογενή τομέα, με αποτέλεσμα όσοι ασχολήθηκαν κατά καιρούς με τον τουρισμό να μη βρίσκουν ευρύτερη ανταπόκριση. Η στήριξη από τον Δήμο θα υπάρχει πάντα όσο υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να επενδύσουν σε τουριστικές επιχειρήσεις. Δεν μπορεί ο Δήμος να γίνει ο ίδιος επιχειρηματίας του τουρισμού. Γι’ αυτό και τα τελευταία τρία χρόνια στηρίξαμε ιδιωτικές πρωτοβουλίες για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος και ενθαρρύναμε επενδυτές να στήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια. Επίσης, προωθήσαμε την αξιοποίηση του δημοτικού ξενώνα της Καρυάς μέσω μακροχρόνιας εκμίσθωσης, όπως και την τουριστική προβολή του Ολύμπου μέσω ιστοτόπων, ενώ παράλληλα συζητάμε την ολοκληρωμένη αξιοποίηση των δημοτικών κατασκηνώσεων στον Κοκκινοπηλό. Συνδυαστικά όλα αυτά μπορούν να ενισχύσουν την αναγνωρισιμότητα της περιοχής μας με επίκεντρο τον Όλυμπο, μετά βέβαια και τη σημαντική εξέλιξη της χωροθέτησης ζωνών προστασίας του βουνού με Προεδρικό Διάταγμα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια είναι η μη λειτουργία της Γαλακτοκομικής Σχολής. Μιλάμε για έναν δήμο με πολλές κτηνοτροφικές μονάδες και πολλά ζώα. Ωστόσο, η Σχολή δεν λειτούργησε σωστά, ενώ πλέον είναι κλειστή. Ως δημοτική Αρχή τι κινήσεις έχετε κάνει και τι θα κάνετε ώστε μετά το καλοκαίρι να είναι εφικτή η λειτουργία της Σχολής, που ενδεχομένως θα προσελκύσει και πολλά νέα παιδιά;

– Η Γαλακτοκομική Σχολή ξεκίνησε με πολλές αξιώσεις για τον Δήμο μας, αλλά εγκαταλείφθηκε ήδη από τον πρώτο χρόνο λόγω της ανυπαρξίας σχεδιασμού από την τότε διοίκηση του Δήμου. Ενώ έγινε μία εντατική προσπάθεια στην αρχή να προσελκύσει σπουδαστές, δεν εκτιμήθηκε σωστά η κατάσταση και δεν υποστηρίχθηκε επικοινωνιακά. Πολλοί σπουδαστές εγκατέλειψαν ήδη από το πρώτο έτος και δεν εγκρίθηκε η λειτουργία της για την επόμενη χρονιά. Ωστόσο, σήμερα, με τις εξελίξεις στην επαγγελματική αγροτική εκπαίδευση φαίνεται ότι ο Δήμος μας μπορεί να διεκδικήσει με καλύτερες προοπτικές ένα αγροτικό ΙΕΚ μέσω του κρατικού οργανισμού ΕΛΓΟ-Δήμητρα, που είναι ένας επιτυχημένος οργανισμός στον τομέα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα πλέον του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το αίτημά μας υποβλήθηκε πριν δύο μήνες, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-Δήμητρα είχε μία πρώτη θετική αντίδραση στο αίτημα και αναμένεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα σπουδών του Οργανισμού, μετά από την έγκριση του αρμόδιου Υπουργού. Για μας η ίδρυση της Γαλακτοκομικής Σχολής ως αγροτικού ΙΕΚ δεν θα είναι μία ακόμη φιέστα εγκαινίων, αλλά θα είναι το αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπάθειας να αναβαθμίσουμε την περιοχή και το παρεχόμενο επίπεδο σπουδών στον τόπο μας. Και είναι μία μοναδική ευκαιρία τώρα που υποστηρίζονται και χρηματοδοτούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι επαγγελματικές σχολές και ειδικότερα οι αγροδιατροφικές σπουδές.

Υπάρχει προοπτική για τους νέους, ώστε να μην εγκαταλείψουν τη γενέτειρά τους και τα χωριά της Ελασσόνας; Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια ότι οι κοινότητες ερημώνουν. Πως μπορεί να ανατραπεί αυτή η κατάσταση;

– Δυστυχώς η εικόνα είναι ίδια σε όλη την Ελλάδα και τα μηνύματα της απογραφής στους περισσότερους δήμους είναι απογοητευτικά. Στον Δήμο μας η μείωση του πληθυσμού είναι δραματική και εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 20%. Βέβαια αυτό συνδέεται και με τους θανάτους και τη μείωση των γεννήσεων, ωστόσο για να κρατήσουμε τους νέους στον τόπο μας και να δημιουργήσουν τις οικογένειές τους, απαιτείται κρατική στήριξη και σημαντικά κίνητρα από την πολιτεία. Ο Δήμος δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, αλλά έμμεσα μπορεί να στηρίξει τους νέους με καλύτερες υπηρεσίες, πχ δομές προσχολικής εκπαίδευσης, όπως ο νέος παιδικός σταθμός στο Βλαχογιάννι, ενίσχυση δεξιοτήτων με το νέο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης στην Ελασσόνα, στήριξη της επιχειρηματικότητας με το νέο portal του Δήμου και νέες υπηρεσίες αιχμής, φιλικές προς επιχειρηματίες, αγρότες και παραγωγούς. Όσο όμως και αν θέλουμε να βοηθήσουμε, το κεντρικό κράτος πρέπει να αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες και εμείς θα πιέζουμε συνέχεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Ποια έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, αλλά θα ολοκληρωθούν εντός των προσεχών μηνών; Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον, ώστε να βελτιώσετε την καθημερινότητα στον Δήμο Ελασσόνας;

– Τα μεγάλα έργα του Δήμου μας αυτή τη στιγμή είναι αυτά που εντάχθηκαν σε χρηματοδοτικά προγράμματα τον τελευταίο χρόνο και θα υλοποιηθούν εντός του 2022 και του 2023. Μερικά από αυτά, για να αναφέρω τα πιο μεγάλα, είναι η βελτίωση της εσωτερικής οδοποιίας σε όλες τις κοινότητες προϋπολογισμού 938.000 ευρώ που έχει ήδη δημοπρατηθεί, τα έργα της αγροτικής οδοποιίας Δολίχης και Τσαριτσάνης προϋπολογισμού 1.810.000 ευρώ, που έχουν ήδη δημοπρατηθεί, το έργο της αναβάθμισης πέντε αθλητικών γηπέδων ποδοσφαίρου προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ, ένα έργο που ολοκληρώνεται μέσα στο καλοκαίρι και υλοποιείται από την τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η εγκατάσταση πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων για την παραγωγή ενέργειας και τον συμψηφισμό της με τις καταναλώσεις της ΔΕΥΑΕΛ προϋπολογισμού 4.515.000 ευρώ, που θα δημοπρατηθεί μέσα στο καλοκαίρι, το έργο της ενοποίησης χώρων ενδιαφέροντος οικισμού Λιβαδίου προϋπολογισμού 562.000 ευρώ, το οποίο έχει ήδη δημοπρατηθεί και θα ξεκινήσει σε λίγες βδομάδες, η δημιουργία νέας Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην Ελασσόνα προϋπολογισμού 305.000 ευρώ, που θα δημοπρατηθεί μέσα στον επόμενο μήνα και οι αναβαθμίσεις οδοποιίας των οικισμών Τσαριτσάνης, Βερδικούσιας, Λιβαδίου και Κρανέας με συνολικό προϋπολογισμό άνω του 1.000.000 ευρώ, που θα δημοπρατηθούν μέσα στο καλοκαίρι και θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2023. Σημαντικές είναι επίσης οι ενεργειακές αναβαθμίσεις που εντάξαμε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας των σχολικών κτηρίων Γυμνάσιο Βερδικούσιας, Γυμνάσιο-Λύκειο Καλλιθέας, 3ο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας, που θα δημοπρατηθούν το Σεπτέμβρη και θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2023. Θα ήθελα να τονίσω εδώ ότι σε όλη αυτή την προσπάθεια έχουμε τη διαρκή στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που βελτιώνει καθημερινά δρόμους επαρχιακούς και εθνικούς στον δήμο μας με προϋπολογισμό πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ, βελτιώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα και τις μετακινήσεις των συμπολιτών μας. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα υλοποιηθεί και το μεγάλο έργο κατασκευής δύο ισόπεδων κυκλικών κόμβων εντός σχεδίου πόλεως Ελασσόνας.

Η παράταξη της οποίας είστε επικεφαλής (Ολύμπου Πολιτεία – Πύλη Ανάπτυξης) συνεργάστηκε με τον συνδυασμό του κ. Καρανίκα (Ένας Δήμος για όλους). Θεωρείτε πετυχημένη αυτή τη συμπόρευση; Επίσης, σκοπεύετε να διεκδικήσετε μία νέα θητεία στις επερχόμενες εκλογές;

– Με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε στις εκλογές, η συνεργασία θεωρούταν μονόδρομος για τη διοίκηση στον δήμο. Ωστόσο, στη συνέχεια και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρόνο φάνηκε ότι οι δύο δημοτικές παρατάξεις έχουν πολύ περισσότερα να δώσουν μαζί. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μεγάλη διάθεση προσφοράς και δημιουργίας, ο κόσμος την αγκάλιασε και θέλει να συνεχίσουμε μαζί. Έτσι, μέσα στο επόμενο διάστημα θα συνεδριάσουν και επίσημα οι δύο παρατάξεις, για να ανακοινώσουν την κάθοδο στις εκλογές ως ένας συνδυασμός. Προσωπικά θέλω να σας πω με την ευκαιρία της ερώτησης ότι είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που απολαμβάνω την εκτίμηση και την αναγνώριση των δύο δημοτικών παρατάξεων, και θεωρώ υποχρέωσή μου να συνεχίσω ως επικεφαλής και να διεκδικήσουμε μαζί μία ακόμη θητεία στον Δήμο μας. Άλλωστε το κριτήριο δεν είναι εγωιστικό. Πιστεύω στη συλλογική δουλειά για ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα μέσα στα επόμενα χρόνια.

*Από την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Πολιτεία»

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ