Μια θεατρική παράσταση – ύμνος στους ανυπόταχτους (φωτο)

Συγκλόνισαν οι Έλληνες Λογοτέχνες Δικαστές με το έργο «Όλα τα κάστρα πέσανε» που παρουσίασαν στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας

Γράφει ο Μενέλαος Κατσαμπέλας

«Το σημαντικό δεν είναι ότι «όλα τα κάστρα πέσανε», όπως είναι ο τίτλος, αλλά ότι το Μεσολόγγι δεν υποτάχτηκε ποτέ στον εχθρό». Με αυτά τα θερμά λόγια αναφέρθηκε στο έργο που παρουσιάστηκε χθες στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας από τον Κύκλο Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών» (ΚΕΛΔ), η εκ των συγγραφέων αλλά και ερμηνευτών του, Πρόεδρος Εφετών και πρόεδρος του ΚΕΛΔ, Σοφία Λιγνού.

Γιατί στον δροσερό και υπέροχο αύλιο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου παρουσιάστηκε χθες – για δεύτερη φορά μετά την πρεμιέρα του στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών τον περασμένο Απρίλιο – η πρώτη παγκοσμίως θεατρική παράσταση που γράφτηκε αλλά και παίχτηκε αποκλειστικά από δικαστές, Έλληνες δικαστές.

Πρόκειται για το έργο «Όλα τα κάστρα πέσανε» που ήρθε στη Λάρισα με πρωτοβουλία του δραστήριου και παραγωγικού Συνδέσμου Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας, με τη συνεργασία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας.

Οι πολλοί Λαρισαίοι που βρέθηκαν χθες εκεί, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ιστορικό δράμα εμπνευσμένο από την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου, σε ένα χρονικό που εξελίσσεται με συναρπαστικό τρόπο, όπου συνυπάρχει μαγικά το κείμενο, η ποίηση και η μουσική.

Επισημαίνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται ο Σύνδεσμος Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας και ο Κύκλος Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών, καθώς το 2020 είχαν συνδιοργανώσει στη Λάρισα το Συμπόσιο Λογοτεχνίας.

Μιλώντας με τους δημοσιογράφους, οι δικαστές – συγγραφείς και ηθοποιοί, Σοφία Λιγνού, Δημήτρης Ορφανίδης, Γιώργος Σχοινοχωρίτης και Βασίλειος Παπακώστας, τόνισαν τη χαρά που αισθάνονται με αυτή τους την ενασχόληση, καθώς και με την απίστευτα θετική ανταπόκριση των συναδέλφων τους και του κοινού. Αυτός είναι κατά τα φαινόμενα και ο λόγος που είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν το δημιουργικό τους εγχείρημα.

Όλοι τους παράλληλα μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για την συνεργασία τους με τον Σύνδεσμο Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας και πρώτιστα τον πρόεδρο του συνδέσμου, Ντίνο Κόκκινο, αλλά και με τους υπεύθυνους της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και του Λαογραφικού Μουσείου.

Τους δικαστές – καλλιτέχνες προλόγισε με τα θερμότερα λόγια ο κ. Κόκκινος, αλλά και η διευθύντρια του Λαογραφικού, Φανή Καλοκαιρινού.

Μεταξύ των πολλών θεατρόφιλων που έσπευσαν να παρακολουθήσουν την παράσταση ήταν ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας και του Ομίλου Animus, Ιωάννης Νταβέλης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Πάνος Σάπκας, ο περιφερειακός σύμβουλος, Νίκος Λιούπας, η δικηγόρος Μαρία Γαλλιού, ο πρώην νομάρχης Λουκάς Κατσαρός, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, Τρύφωνας Τσάτσαρος, η προϊστάμενη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, Ρουμπίνη Λεονταρή, ο Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, όπως ασφαλώς και η υπόλοιπη ηγεσία της Δικαιοσύνης σε τοπικό επίπεδο, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού 21admedia και του Ομίλου Animus, Αχιλλέας Νταβέλης.

Η ταυτότητα της παράστασης   

Η επιμέλεια κειμένων-ποίηση είναι της Σοφίας Λιγνού, ποίηση Δημήτρη Ορφανίδη, διασκευή-σκηνοθεσία Παναγιώτη Γλεζέλη και αφηγητές-ερμηνευτές τους: Άννα Αγγελάτου-Βασιλείου, Αθανάσιο Δαββέτα, Σοφία Λιγνού, Δημήτρη Ορφανίδη, Μαριάννα Παγουτέλη, Κωνσταντίνα Παλούδη, Βασίλειο Παπακώστα, Μυρτώ Τζαφεράκου, Νεκταρία Σουκαρά, Γεώργιο Σχοινοχωρίτη.

Στη μουσική επιμέλεια και το τραγούδι ο Ιωάννης Μεγαλούδης και σολίστ στο ακορντεόν η γνωστή καλλιτέχνης, Ζωή Τηγανούρια.

Η παράσταση τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ