Όταν ένας Πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τον εν λόγω τρόπο για να…πρεσάρει τους υπουργούς του, τότε το πράγμα έχει πραγματικό ενδιαφέρον!
Δεν τους «πρεσάρει» μόνον για να γίνουν αποδοτικότεροι στα υπουργεία τους, αλλά κυρίως, για να περιορίσουν – γιατί για να σταματήσουν δεν γεννάται ζήτημα ότι και να λέει – να ασχολούνται περισσότερο με την εκλογική τους πελατεία και λιγότερο με τα υπουργικά τους καθήκοντα.
Και γιατί οι υπουργοί, ή τέλος πάντων, κάποιοι από αυτούς – για να μην το γενικεύουμε – ασχολούνται περισσότερο με την εκλογική τους πελατεία; Γιατί απλούστατα, δεν ξέρουν πότε θα γίνουν εκλογές. Με τόσα σενάρια που κυκλοφορούν, ξεκινώντας από…τώρα, ούτε λίγο ούτε πολύ, αφού έχει γίνει λόγος ακόμη και για τον Ιούνιο και πηγαίνοντας στο Φθινόπωρο και από εκεί στην Άνοιξη του 2022, οι εκδοχές είναι πολλές. Ουδείς δε, αποκλείει να γίνουν και ακόμη περισσότερες ανάλογα και με την ροή των γεγονότων. Οπότε; Τι πρέπει να κάνει κάθε πολιτικός που σέβεται τον εαυτό του και εξαρτάται από την ψήφο του λαού; Να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή, προκειμένου να μπορεί να κατέλθει εκλογικώς προκειμένου να μπορεί να ανέλθει πολιτικώς, εν συνεχεία.
Πρέπει να είναι «alert», να μην τον πιάσουν στον ύπνο και δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στο ύψος των περιστάσεων και των εκλόγιμων θέσεων ανά περιφερειακή ενότητα. Άλλωστε, σε πολλές περιπτώσεις και οι ίδιοι οι βουλευτές, αποτελούν μέρος των σεναρίων που διακινούνται περί πρόωρων εκλογών. Είτε διότι έχουν κάποια «εσωτερική πληροφόρηση», είτε γιατί έχουν κάποια «εκτίμηση», είτε γιατί ξέρουν «κάποιον» που ξέρει… « κάποιον» και πάει λέγοντας. Οπότε, άθελα τους ενδεχομένως ή και όχι, γίνονται μέρος των σεναρίων και της διάδοσης τους επίσης.
Από την άλλη πάλι, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να δηλώνει – το λες και μονότονο – ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Είτε γιατί το πιστεύει όντως, είτε γιατί εύχεται όντως να μπορέσει να το πάει μέχρι τέλους, είτε γιατί…. Τι εκλογικό αιφνιδιασμό να κάνει, όταν ας πούμε αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές; Οπότε επιμένοντας ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας, προσπαθεί να διατηρήσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, αφού στο κάτω – κάτω της γραφής αυτός έχει το καρπούζι αυτός έχει και το μαχαίρι, ως ο μόνος αρμόδιος να προκηρύξει εκλογές. Και βεβαίως, πέραν όλων των άλλων, όταν το κλίμα εκτρέπεται προς μία ατέρμονη εκλογολογία, όλα περιστρέφονται πέριξ αυτής και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σταματάει η σχεδόν σταματάει, να δουλεύει το…σύμπαν!
Ως εκ τούτου, είτε οδεύει μία Κυβέρνηση σε εκλογές είτε όχι, «παγιδεύεται» στο κλίμα εκλογολογίας και βραχυκυκλώνει εντός αυτού με αποτέλεσμα, εμμέσως πλην σαφώς, να εξωθείται σε εκλογές με έναν τρόπο! Το έχουμε ζήσει αυτό κατά το παρελθόν, όταν τεχνηέντως, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε να δημιουργήσει προεκλογικό κλίμα, ζητώντας ολημερίς και ολονυκτίς εκλογές, προφανώς επιδιώκοντας να δημιουργήσει κλίμα στην κοινωνία η οποία εν συνεχεία δια της διαδικασίας του αυτοματισμού, αντιδρά αναλόγως. Βέβαια τότε, οι συνθήκες, ήταν συνολικά διαφορετικές, λόγω μνημονίων και κόπωσης των πολιτών από την σκληρότητα των μέτρων, οπότε, υπήρχε και πρόσφορο κλίμα καλλιέργειας ενός τέτοιου κλίματος. Τώρα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, συνολικά. Όμως, το «παράδειγμα» εκείνης της εποχής αναδεικνύει ανάγλυφα την «δυναμική» που μπορεί να έχει η επιδίωξη δημιουργίας κλίματος εκλογολογίας και εν δυνάμει εκλογών.
Στο πλαίσιο όλων αυτών λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να βάλει «φρένο» στην εκλογολογία και φρένο στο προεκλογικό «ράλυ» των υπουργών του.
«Έχει υποπέσει στην προσοχή μου ότι ίσως κάποιοι να μην πιστεύετε ότι ακριβώς αυτή είναι η πρόθεσή μου» είπε σχετικώς προς τους υπουργούς του και…Και μεταξύ αστείου και σοβαρού προσέθεσε: «Αν κάποιοι από εσάς πιστεύετε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστείτε προεκλογικά, μην διστάσετε να μου το πείτε. Μπορώ να σας απαλλάξω από τα καθήκοντά σας, ώστε να αφοσιωθείτε αποκλειστικά και μόνο στην προετοιμασία των εκλογών».
«Πλακίτσα» βεβαίως! Αλλά, όπως όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε, πολλές αλήθειες λέγονται μεταξύ σοβαρού και αστείου! Και είναι βέβαιον ότι οι αποδέκτες του μηνύματος, το έλαβαν επακριβώς!
Άλλωστε εκλογές μπορεί να μην γίνουν, υπάρχει όμως πάντα ο ανασχηματισμός! Να τα λέμε και αυτά!